Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Over de omgeving van het Stokvis(ch)verlaat van Rotterdam, met meer dan 70 afbeeldingen (2/4)

KLIK HIER VOOR HET VORIGE VERHAAL

En ja inderdaad, over het gebied van deze volgende 4 prenten, zeg maar de overgang van de Landstad naar de Waterstad en de waterwegen in de Landstad, daar gaan we het nu over hebben:

rotterdam1340

landwaterstadklein

waterstadkaart1600

rotterdammarkten1415eeuw

Een beetje centraal in ons verhaal, het Stokvischverlaat, waar dat ooit was, kun je ontdekken via onderstaande kaarten uit ons Stadsplattegronden verhaal:

In het vorige deel van dit verhaal schreven we ook:

Waar het oude Stokvischverlaat heeft gelegen?

Vlak voor de huidige kerk van de Doopsgezinde Gemeente, in de buurt van de stalen Delftse Poort. Het Stokvischverlaat heeft ruim 4 eeuwen dienst gedaan als sluis, tot 9 november 1938. Ook op de kerk van de Doopsgezinde Gemeente zul je een straatnaam vinden Galerij, zul je ook wel eens tegenkomen in dit verhaal, ook een historische naam....
Op de kerk kun je ook de straatnaam Noordmolenwerf aantreffen, ook een historische naam, al kwam die naam vroeger voor aan de andere kant van het spoorwegviadukt, maar in Rotterdam is dat niet altijd van belang geweest bij het toekennen van straatnamen, het zij zoo, maar wel jammer!

pompenburgkaart

De straatnaam Galerij ,(bestaat nog steeds, loop maar eens achter de huidige stalen Delftse Poort langs), hebben ze min of meer precies aangebracht over de loop van het oude Stokviswater, de verbinding tussen de Schie en de Rotte.
Ook zoo mooi te zien op de onderstaande kaart, dat kleine blauwe streepje onder het woord Hofplein, een toen langwerpig plein inderdaad, dat kleine blauwe streepje, dat is het Stokvischwater. De ingang vanaf de Delftsevaart werd Stokvischverlaat genoemd.

kaartvanrotterdam2

Het huidige Stokvisverlaat ligt nu veel zuidelijker, richting Meent, waar precies, ga maar eens ter plaatse kijken... en dan zul je ook ontdekken dat de uitloop van de Rotte op de bovenstaande kaart ook veranderd is...gedempt, lees maar even mee, citaat uit dit verhaal:


Voordat we wat verse prenten gaan laten zien, eerst een overzicht van de foto's die we al hebben, een beetje verwarde volgorde misschien, maar voor schrijver dezes wel makkelijker...

We hadden het over de Gallerij, nou, daar hebben we dit van en nog wat meer, allemaal uit dit verhaal:


Uit dit verhaal wat mooie foto's van de Rotte rondom de Noorderbrug:

Uit dit verhaal halen we deze foto's:

En uit dit verhaal:Het is misschien niet opgevallen, maar we hebben al een paar afbeeldingen gehad van de Delftsevaart...deze dus:

Uit dit verhaal kunnen we nog dit laten zien:

En dan langzamerhand komen we bij het verhaal waar de mooiste prent staat van het Stokvischverlaat, al veel van onze site gekopieerd, je vindt hem op diverse plaatsen terug op het internet, onze Hofplein verhalen:

Als je goed kijkt naar deze luchtfoto kun je het Stokvisverlaat bruggetje al ontdekken, ca 1,5cm vanaf de rechterrand van de foto, wel natuurlijk meten via de Delftschevaart..., maar nu de mooiste prent: Maar we gaan nog even terug naar de tijd dat de Delftsche Poort nog niet verplaatst was en maken weer een kleurrijk rondje, net als bijvoorbeeld in dit verhaal en vele andere verhalen :

kleurhofpleinrichtinghaagseveer

We kijken hier vanaf De Kroon op het Hofplein recht de Delftsche Vaart in, het Haagse Veer. Links op de achtergrond de Grote of St. Laurenskerk.

Links achter die bomen en dan nog een stuk verder, het mooie ophaalbruggetje over het Stokvisverlaat, helaas op de plaat hierboven net niet zichtbaar, dus dan maar een foto :

delftsevaart1902

Links het bedoelde ophaalbruggetje....

Heel in de verte zie je deze brug, de Krattenbrug, uit dit verhaal :

delfsevaarttoen

Vlak voor de Krattenbrug was een waterstokerij, die heette Het Helletje,

waterstokerijhelletje

Nou, we dwalen weer lekker af, ach het wordt donker, vlug terug naar het ophaalbruggetje over het Stokvisverlaat.

Oh wat mooi nu, het heeft ook nog gesneeuwd :

kleurdpbijnachtmetsneeuw

Het is toch donker en we nemen dan maar een grote sprong naar het Ungerplein aan de Schiekade, pal tegenover het Franciscusgasthuis en wachten tot het ochtend wordt en kijken dan in de richting van het Hofplein. Als dat water er niet zou zijn, herken je bijna alles :

schieungerpleinro

Ungerplein

kleurhofpleinvanafschiekade

Als we echter onder het spoor zijn doorgelopen, naar het Hofplein en we draaien ons om, dan herkennen we nog wel iets van de Schiekade en links in de verte weer een flat van het Ungerplein !

kleurhofpleinnaarschiekade

Een keer raden wat nu de mooiste en vaak van onze site gekopieerde prent is, natuurlijk deze :

kleurdpbijnachtmetsneeuw

KLIK HIER VOOR HET VERVOLG


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

26 November 2004