Een emiel sturen naar Aad? Zijn emiel adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

De verplaatsing van het Hofplein, deel 1/3

Er komt een verhaal met ongeveer 40 foto's, das een beetje veel, vandaar de opsplitsing in 3 delen

Wel eens ooit gerealiseerd waarom je van de Schiekade komend zoo'n knik moet maken naar het Hofplein ? Waarom bestaat er een Station Hofplein dat eigenlijk niet aan het Hofplein ligt ?

Met Aad als gids gaan we terug in de tijd en aan de hand van heel veel, soms zeer unieke foto's, komen we erachter hoe dat nu allemaal is gegaan, met dat Hofplein....

In
dit verhaal heb je kunnen lezen over het Comedie bruggetje, zeg vanaf het Stadhuis naar het Stadhuisplein :

etscomediebrug

comediebruggetjenaarzandstraat

Als we nu, ruim 100 jaar geleden, op Molen de Hoop waren geklommen en we hadden gekeken in de richting van het Hofplein, dan waren we waarschijnlijk van verbazing bijna naar beneden gevallen, want wat zien we nu, hier herkennen we niets meer van toch ....... :

molendehooprichtingschiemetcomediebrug

Duidekijk zien we nu dat het Comedie bruggetje, uit 1853, geopend kon worden, het was een draaibrug.
Links op de achtergrond zien we twee molens. De linker heette De Goudsbloem en stond op de hoek van de Schiekade en het Slagveld, de andere molen heette De Haas en die stond wat verderop op de Schiekade.
Nou, interessant natuurlijk, maar we weten misschien nog steeds niet waar we nu in 2001 zouden zijn, misschien helpt dit kaartje erbij ?

kaartjeslagveld1915

Eerst maar even het kaartje uitleggen.

Helemaal bovenin zie je staan Slagveld, met rechts de Beestenmarkt. Links van de Beestenmarkt de Delfsche Poort. Het grote woord VEST is een gedeelte van het woord COOLVEST, het water van de Coolsingel......
Dat witte streepje ter hoogte van de Raamstraat is het Comedie bruggetje. Ten noorden van de Raamstraat, in dat witte veld, Sociteit de Harmonie met de concertzaal De Doelen.
Dat witte gebouw links van het Comedie bruggetje is Schouwburg Tivoli.
Tussen de woorden Slagveld loopt de Delftsche Vaart en boven de woorden Slagveld stroomt het water, richting noorden en dan heet het, zullen we maar zeggen, Schiekade.

Laten we maar eens wat meer foto's gaan bekijken, ook deze foto's zijn, zonder gids, onherkenbaar......

Uit dit verhaal deze foto van Molen De Goudsbloem, met op de achtergrond het eerste station D(elftsche) P(oort) van Rotterdam :

slagveld1875

Station D.P. in 1875

Heel dicht bij het huidige Hofplein, maar het heette toen het Slagveld

Ja, die naam Slagveld : niemand weet het zeker meer, maar de geruchten gaan dat hier ooit is gevochten tussen Delftenaren en Rotterdammers tijdens de periode van o.m. de Jonker Fransen oorlog, klik maar weer op deze link.

De naam Beestenmarkt werd later veranderd in Hofplein en op de Beestenmarkt werden ooit kermissen gehouden. Toen de Beestenmarkt verplaatst werd naar Kralingen, de Veemarkt, werden daar kermissen gehouden tot dat Burgemeester Zimmerman het verbood....

Hier een prachtige prent uit 1842 van de kermis op de Beestenmarkt oftewel het Hofplein :

kermishofplein1842

De naam Hofplein komt van het slotje Het Hof van Weena dat hier ooit heeft gelegen, zal Aad het ooit ook nog wel eens over gaan hebben......bovenaan onderstaand kaartje, op de noordelijke punt Het Hof van Weena. Het kaartje komt uit dit verhaal, over de dam bij Rotta :

rotterdam1340

Op deze kaart uit 1340 kun je heel goed de Rotte dam zien liggen
wat links naar boven de Rotterdamse Schie
dat slotje bovenaan is Huis Weena

hofvanweena1400

vermoedelijk een fantasie tekening van het Hof van Weena,
zoals het eruit zou hebben gezien rond 1400

Huis Weena, de naam Weena is een oude Germaanse vrouwennaam, is verwoest in de Jonker Fransen periode op last van Jacoba van Beieren. Volgens de overlevering was het wapen van Weena voorzien van een groen veld en heeft het stadswapen van Rotterdam daarom ook een groene achtergrond, maar we dwalen WEER eens af........

delfschepoort1670

1670

De Delftse Poort met links de Hofpoort

hofpoortje1704

1704

De Hofpoort

Wil je meer over de Hofpoort weten die hier ook heeft gestaan, klik dan hier.

haagseveerrichtingschie1870

Op deze foto uit 1870 kijken we vanaf het huidige Haagse Veer in de richting van de Schiekade, voor de fijnproever, de foto is gemaakt vanaf de Grote Kerk.

Een mooi moment om even te gaan mijmeren boven op de St. Laurenskerk, samen met deze 3 wezen uit het Gereformeerd Burgerweeshuis van Rotterdam aan de Goudschewagenstraat :

weesmijmeren

mijmeren over Rotterdam vanaf de St. Laurenskerk

LINK

LINK

Maar we hebben nog veel meer foto's van de bekende Rotterdamse fotograaf Wotke

wotke21861

wotke11861

1861

Vanaf de toren van de St. Laurens een fraai uitzicht op o.m.

het Coolsingelziekenhuis,
Molen de Hoop,
de Waalse Kerk (links)
en de St. Rosaliakerk

inderdaad, allemaal internet links...

ook heel duidelijk te zien het verschil tussen de Hoogstraat, links van de Waalse Kerk en de St. Laurensstraat, rechts van de Waalse Kerk

De onderstaande foto van Wotke komt uit het verhaal


oudehavenoverzichtvanaflaurens

1861

Vanaf de toren van de St. Laurens een fraai uizicht over de Oude Haven

direkt voor ons, dus voor de brug, de Kolk

De kade links van de Kolk heet Open Rijstuin,
gaat in de richting van de brug over in Toe-Rijstuin

Rechts het Westnieuwland

Maar terug naar ons Hofplein verhaal en dus terug naar die foto van Wotke:

haagseveerrichtingschie1870

Een beetje rechts van het midden zien we op deze foto, naast wat bomen de Delftsche Poort staan. De huidige replika staat nog steeds zo ongeveer op de plek waar ooit de echte heeft gestaan, klik maar even op deze link :

delfstepoort1860

De Delftsche Poort in 1860

Links van de Delftsche Poort op de luchtfoto weer de 2 molens. Dat witte huis, rechtsonder de linker molen, is het Paleis van Justitie met daarnaast links, de tuin, met al die bomen, van De Doelen. Tja en als je dan heel goed kijkt, zie je onder de bomen naast de Delftsche Poort de Delftsche Vaart , wat nu heet het Haagse Veer, één keer raden waar de naam Haagse Veer vandaan komt ?

Op de foto is al duidelijk te zien dat de Delftsche Vaart rechts van de Delftsche Poort rechtdoor loopt in de richting van de Schiekade.

Nu eens een foto vanaf de andere kant : we staan nu, laten we maar zeggen, op de kop van de Schiekade en kijken uit over het Slagveld in de richting van de Coolsingel, heel in de verte zien we nog ons Comedie bruggetje liggen.....

slagveldnaarcomediebrug

Direkt voor ons het Slagveld, met links de Beestenmarkt / Hofplein en heel in de verte het Comedie bruggetje oftewel de Coolsingel

hiervan herkennen we AD 2001 niets meer...

Waar het ook hier nu weer omgaat, is duidelijk te maken dat je vanaf de Schiekade met een bocht naar rechts moest om op de Coolsingel te komen. De natuurlijke route was vanaf de Schiekade rechtdoor over het Haagse Veer langs de Delfsche Vaart richting Hoogstraat en niet naar de Coolsingel, die lag toen aan de rand van het oude stadscentrum. Pas onder Burgemeester Zimmerman werd de Coolsingel wat hij nu is, de hoofdader van Rotterdam.

Na de bouw van het stadhuis en de demping van de Coolsingel had de gemeente een groot probleem, hoe moet in vredesnaam al dat verkeer vanaf de Coolsingel over dat smalle Slagveld ? En daar gaat ons verhaal nu over, niet ?

Op de volgende foto uit 1920 staan we op de hoek van het Slagveld en het Hofplein en je ziet nog helemaal niets van een groot centraal plein of zoiets :

hofplein1920wegpet

In 1929 was de verkeersdrukte al zoo groot, dat gerust van een chaos gesproken kon worden :

hofplein1929

Wat zien we allemaal op deze 2 foto's :

  • helemaal rechts een stukje van de Delftsche Poort
  • links van de Delftsche Poort Grand Cafe Restaurant De Kroon, wat beter te zien op de bovenste foto. Op deze bovenste foto ook het hoogspoor viadukt
  • dat ronde gebouw was, het klinkt gek, de symbolische toegang tot het Hofplein Station voor de trein naar Scheveningen, later kon je niet verder dan Den Haag Hollands Spoor en nu kun je naar Den Haag CS. Dit spoorlijntje was trouwens de eerste geelektrificeerde in Nederland....
  • op het ronde gebouw stond dan ook met grote letters : ZHESM, Zuid Hollandse Elektrische Spoorweg Maatschappij
  • onder de dakgoot van dat prachtige Jugendstil gebouw waren de stadswapens aangebracht van de steden waarlangs de Hofplein trein reed. Het gebouw werd voltooid in 1900, dus nog voor de demping van het Coolvest water
  • in het gebouw was het populaire cafe restaurant Loos ondergebracht, de naam Loos werd drie keer op de dakgoot herhaald
  • tussen Loos en De Kroon is een smal straatje, de 1e Weenastraat, wat onder het hoogspoor doorgaat, liep je daar door heen , dan was ergens links de ingang van Station Hofplein. Er was natuurlijk een eindje verder ook een 2e Weenastraat. Na de oorlog zijn die straatnamen vervallen, want men had de naam Weena nodig voor iets anders..
  • op de plaats van De Kroon werd na de oorlog Heliport aangelegd


  • Nou je orienteren met onze 2001 ogen valt nog niet mee, daarom eerst maar genotteren van deze mooie kleurenprent waarop zoo veel is te ontdekken :

    kleurhofpleinlekkerdruk

    Het Hofplein in 1929

    een enorm gezellige wirwar






    Klik hier voor het 2e Hofplein verhaal


    Familiewapenklein
    wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


    Terug naar de top





    Last update :

    28 Mei 2004