Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Foto's RET Tram Oud Rotterdam : Van de Noordsingel naar het Hofplein

We hebben ook nog aparte pagina's met "alleen maar" foto's, we vonden die toen het verhaal bij de foto's al klaar was of we hadden te veel foto's :

Wil je echt alle foto's over de Noordsingel of Hofplein hebben die ergens op onze site staan, gebruik dan onze Search Engine :

Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster Noordsingel of Hofplein in (of iets anders) en klik op ENTER

Over de geschiedenis van het Hofplein hebben we een apart verhaal, klik maar even op deze link.Op deze pagina hebben we iets verteld over de oude lijn 3 van de Boompjes naar de Bergweg. Deze lijn 3 reed niet via het Hofplein want dat lukte gewoon niet, de straatjes rondom de Hofdijk waren gewoon te smal en te bochtig. Daarom reed deze lijn 3 via de Jonker Fransstraat.

In 1911 zorgde de eerste lijn 10 voor een verbinding tussen het Hofplein en de Noordsingel, het moest nog steeds via via :

 • Heen : Hofplein - 1e Weenastraat - Weenaplein - Ridderstraat - Van der Duynstraat - Zomerhofstraat - Zomerhofbrug - Noordsingel
 • Terug : Noordsingel - Zomerhofbrug - Zomerhofstraat - Schoterbosstraat - Franciscastraat - Van der Duynstraat - Katshoek - Strooveer - Hofplein


 • In 1929 reden de lijnen 10, 11 en 14 nog steeds door de Zomerhofstraat, zoals je kunt zien op de onderstaande kaart :

  retkaart1929noordsingeleo

  1929

  Zullen we eens opstappen op de Noordsingel en dan via de Hofdijk naar het Hofplein rijden ? Foto's van de Zomerhofstraat-met-tram, die hebben we helaas niet....enne de jaren gooien we natuurlijk een beetje door elkaar

  noordsingel1958noordplein

  De kop van de Noordsingel met links het Noordplein

  op de hoek links de Spaarbank van de Engelfrieten

  kopnoordsingel

  Lijn 3 draait af, richting Noordplein, maar wij willen naar de andere kant toch....

  hofdijknoordsingel

  Die straat recht voor ons is de Hofdijk

  hofdijk

  De Hofdijk met op de achtergrond de kop van de Noordsingel / Noordplein

  Vlak voor de aansluiting van de Hofdijk op de Rechter Rottekade werd het Katshoek. Direct na het samengaan van Katshoek en Rechter Rottekade ging het Strooveer heten.
  Dit gedeelte van de Rechter Rottekade werd na 14 mei 1940 gedempt, na de oorlog ontstond hier Heliport en na Heliport de wijk met de bijnaam Klein Volendam :

  rrottekade

  Rechts de Rechter Rottekade, links Katshoek, in onze richting Strooveer

  strooveer

  Op het Strooveer

  strrooveeroverview

  Een aantal jaren later :
  Rechts de Rechter Rottekade, links Katshoek, in onze richting Strooveer

  Het Strooveer dankt zijn naam aan de schepen met stroo en hooi die hier moesten onderzocht voordat ze verder mochten varen richting Delfsche Poort.

  Op de laatste foto de bedden-en-babyartikelen winkel De Ooievaar, ernaast een kapper en Jamin. Op de Katshoek hoek (!) de manufacturenhandel Martens, op de Rechter Rottekade Houthandel Berger en ernaast Drukkerij Lapote & Dosse.

  Maar we rijden nog even door naar het Hofplein om daar direct na het spoorwegviadukt uit te stappen, een hele drukke halte.... :

  hofpleinmetheelveeltrams

  Achter de spoorbrug het Strooveer

  Nou, over het Hofplein hebben we al een verhaal, klik maar even op deze link.
  Familiewapenklein
  wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


  Terug naar de top

  Last update :

  27 December 2001