Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

1 April ....Den Briel....
en toen Rotterdam met stadhouder Bossu, Swart Jan, Herberg in den Rustwat en Kaat Mossel

Op onze site hebben we nog een verhaal over hetzelfde onderwerp, maar dan anders :

1 April 1572 Van Den Briel trok Bossu naar Rotterdam

In dit 2e verhaal een uitbreiding van dit 1e verhaal....

philipsde2de

Philips II



Op 1 april 1572 namen de watergeuzen bij verrassing Den Briel in, tot grote woede van Philips II. (link)

De Engelse koningin Elisabeth I had het de watergeuzen verboden om nog langer van een haven als Dover gebruik te maken en dus werd het plan opgevat naar Texel te varen. Door tegenvallende winden kwamen de Geuzen echter bij Den Briel terecht, waar bleek dat het Spaanse garnizoen niet aanwezig was i.v.m. een veldtocht tegen Frankrijk. Alva noemde de onverwachte inname van Den Briel Het is niets en natuurlijk had hij daarin gelijk. Alleen bleek de verovering van Den Briel het begin te worden van een kettingreaktie die ook Willem de Zwijger niet had voorzien....

Vaak wordt ook gedacht dat in 1572 de niet-katholieken overal in de meerderheid waren, niets is minder waar. In een stad als Rotterdam waren er ca 30.

Wat in ieder geval in 1572 qua directe aanleiding meespeelde, was de slechte financiële en dus economische situatie en de zeer strenge winter van 1571 /1572. Dit alles bij elkaar leverde veel onrust op en net op het goede moment bracht de wind de watergeuzen voor Den Briel....

Meer over de aanloop tot de 80-jarige oorlog kun je o.m. vinden in dit verhaal

1584 Willem de Zwijger, zijn onbekende zoon Philips Willem, Balthasar Gerards en Alva

Inname van Den Briel

Inname van Den Briel

Klik hier voor ons verhaal Ook Nederland kende zeerovers, kapers en piraten

Het beste verslag over de inname van Den Briel werd geschreven door P.C. Hooft in zijn De Nederlandse Historiën



historischdenbriel




De toegesnelde Spanjaarden kwamen niet over een drassig dijkje heen en trokken terug naar Dordrecht, waar ze echter niet welkom waren. Het Rotterdamse stadsbestuur bestreed de watergeuzen en had er helemaal geen probleem mee dat de Spanjaarden kwamen helpen om het door de watergeuzen veroverde Delfshaven te heroveren. Sommigen in Rotterdam hadden er moeite mee om de Spanjaarden binnen te laten. Het stadsbestuur bood zijn excuses aan aan Stadhouder Bossu en sprak van "rapalje dat aan de drank was". Bossu moest (oh, wat een vernedering) de nacht doorbrengen buiten de Oostpoort.

oostpoortrotterdam

1600

De Oostpoort van Rotterdam

LINK

Pas de volgende morgen lukte het de poort open te krijgen, tot woede van de weer toegesnelde burgers, w.o. de bekende smit "Swart Jan". Het kwam tot ongeregeldheden waarbij Swart Jan gedood werd.

bossu1572

Bossu trekt Rotterdam binnen door de Oostpoort bij het latere Oostplein

Op 10 april heroverde Bossu Delfshaven. Rotterdam werd meer en meer een Spaans bolwerk, maar niet lang. Begin juli trokken de Spanjaarden uit Den Haag zich terug naar Rotterdam, op 21 juli 1572 vertrokken ze ook weer uit Rotterdam en begaven zich, samen met sommige stadsbestuurders, naar Amsterdam dat pas in 1578 de andere kant koos. Op 25 juli trok Lumey Rotterdam binnen en koos het overgebleven, niet naar Amsterdam gevluchte stadsbestuur, de kant van Lumey. Een van de eerste daden van Lumey, die de leiding van Rotterdam in handen nam, was het verkopen van het zilverwerk uit de St. Laurenskerk. Lumey werd gelukkig al snel afgezet door Willem van Oranje en vervangen door Marnix van St. Aldegonde, de latere dichter van het Wilhelmus.
Tijdens het beleg van Leiden verbleef prins Willem van Oranje in het St. Agnietenklooster van Rotterdam, veilig voor het land "tussen" Rotterdam en Leiden dat onder water was gezet.

rotterdam1574

De omgeving van Rotterdam onder water i.v.m. het Ontzet van Leiden (1574)


Uiteindelijk op de verjaardag van Aad werd Leiden ontzet, 376 jaar later vond volgens Alie een Rotterdams ontzet plaats, maar das een ander verhaal...

Toen in een van Gerard Martens verhalen Herberg In den Rustwat opdook, herinnerde Aad zich ineens iets over deze herberg wat hij ooit gelezen had i.v.m. Bossu en jawel hoor:



herberg rustwat

In den Rustwat (2001)

In 1874 werd op de Nieuwe Markt een standbeeld geplaatst van "de Maagd van Holland". Het diende ter gedachtenis aan de inneming van Den Briel door de Watergeuzen. Het standbeeld vormde één keer per jaar - op 1 april - het middelpunt van bruisende volksfeesten.

Op die dag marcheerden tal van muziekkorpsen er heen en dan werd er een krans gelegd bij het beeld. Althans, in theorie. Meestal ging het er heel wat baldadiger aan toe en kreeg de Maagd de krans omgehangen. Het was gebruikelijk, de kransen samen te stellen uit sinaasappelen - die bij de jeugd gretig aftrek vonden.
Zo was het beeld in no time weer vrij voor de aankomst van wéér een muziekkorps met wéér een krans. Praktisch, hè?

In de Rotterdamse volksmond werd het standbeeld onmiddellijk na plaatsing al omgedoopt tot "Kaat Mossel" - naar een welbekende visvrouw die niet op haar mondje was gevallen en die zeker niet bang was, dat mondje, als dat zo uitkwam, es even open te trekken tot een grote scheur, aldus Alex den Ouden.....

kaatmossel

De Maagd van Holland

al snel werd het beeld Kaat Mossel genoemd (1938)

Kaat Mossel is nog steeds in Rotterdam te bewonderen, ze staat op de Botersloot.

Wie van de voorbijgangers zou nog weten waarom dit beeld er staat....

Maarrrrrrr, wie nu Kaat Mossel echt was, ja ze heeft echt geleefd, dat kun je lezen in dit verhaal.

Deze foto kregen we toegestuurd van Erwin de Buijzer :

kaatmossel2003

1 April 2003







    Geinteresseerd in een historische rondleiding voor uw eigen groep(je) door Aad 'arcengel' Engelfriet, webmaster van deze grootste Nederlandstalige geschiedenis website, door o.m. een stad of streek in bijv. Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland en/of een historische lezing, publicatie, recensie:

    Voor meer vrijblijvende informatie

    aad@engelfriet.net

    Wilt U eerst meer weten over Aad Engelfriet:

    klik dan HIER







Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

19 September 2009