Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal  ....

Rond de Noorderbrug, het Noordplein en de Rotte 

 

Ik heb deze foto eens bekeken en daar zit wel een verhaaltje in. 

noorderbrugmettram

Het is een mooi overzicht van de Noorderbrug in de richting van het Oude Noorden. In de verte zien we de toren van de kerk in de Snellemanstraat en links over de brug is het Noordplein. De tram, die er aan komt moet lijn 15 zijn, die reed vanaf Crooswijk naar Spangen. Het eindpunt was het Spartakasteel. Volgens mij staat er een verkeersagent op het pleintje in het midden. 

 

Daar waar rechts op de foto de tram rijdt heet de Linkerrottekade en dus aan de andere kant van de brug, links op de foto is de Rechterrottekade. Het is altijd moeilijk te onthouden geweest, maar als je vanaf Terbregge zou kijken, dan is het allemaal logisch. 

 

Rechts op het Noordplein liep je langs de bomen, en het al

noordpleinurinoir1995

besproken urinoir (rechts op de foto), naar het Zwaanshals.

zwaanshalskleur

Daar begon ook de Noordmolenstraat, die dan weer bij de Jacob Catsstraat overging in de Zwartjanstraat.

 

Op de volgende luchtfoto zie je de Noorderbrug en zijn directe omgeving. 

rottemethollandia

Het hoge gebouw op de Linkerrottekade is de Heineken Brouwerij, met op de hoek van de Crooswijksesingel, het Restaurant Hollandia en daar waar die bomen staan kregen de Romeinen hun schietbanen, maar dat wordt weer een ander verhaal

 

Wel intrigeert mij de tram, die over de brug rijdt. Volgens mijn diepste herinnering moet dat lijn10 zijn geweest. Na de brug ging lijn 10 linksaf in de richting Noorderstraat, nam nog een gedeelte van het Noordplein mee, ging dan langs de Noordsingel en rechtsaf de Jacob Catsstraat in. Dan linksaf de Zwartjanstraat in en via de 1e Pijnackerstraat, Benthuizerstraat, Straatweg, rechtsaf de Kootsekade op. Dat was het eindpunt, maar bij de remise ging lijn 10 de Willemvan Hillegaersberg in. Daar was het eigenlijke eindpunt. Via een zijstraat kwam hij dan weer op de Straatweg om naar de, en nu twijfel ik een beetje, naar de Ruigeplaatbrug te gaan. Oef, dat was een hele rit.

 

Terug naar de Noorderbrug en de Rotte. Kijk nog even naar de laatste foto. Dan zie je in de verte net nog de Zaagmolenbrug. Zou je nog verder langs de Rotte kunnen kijken, dan had je dit beeld kunnen zien.

zwaanshalsvanstolk

Hier zie je de houtzagerij van Abraham van Stolk en Zoonen, daar werd het zo lekker naar vochtig hout kon ruiken. Op weg naar het Sluisje kwam ik er altijd langs. Oorspronkelijk zou daar het Zwaanshals zijn begonnen.

 

Ga nu eens in gedachten op die Noorderbrug staan en kijk dan in de richting van de stad. Dit is weer een ander gedeelte van de Rotte. 

langsderotte1929

Veel weet ik er niet over te vertellen, omdat dit gedeelte van de Rotte niet zo in de loop lag. Naar de Goudesesingel ging je door de Jonker Fransstraat en degene, die naar het Hofplein moest was al voor het Noordplein in de richting van de Hofdijk gegaan. Toch was er aan het eind van de Linkerrottekade, de zo bekende Lombardkade en aan de overkant van de Rotte moest ik na de oorlog veel zijn, want daar werd ons maandblaadje de Romein gestencild. Dat was in Huize Padua. Ik geloof, dat dat een tehuis voor daklozen was. In ieder geval iets dergelijks.

 

Om dit verhaal te besluiten is hier nog een foto, waar je ziet hoe er bloemkool gelost werd op de Linkerrottekade. Dat was vlak bij de brug, want de bloemkool was natuurlijk bestemd voor de Groentemarkt op het Noordplein en daar is later weer iets over te vertellen.

bloemkoollinkerrotte

 Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

8 November 2001