(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen) |
Terug naar het Gastenboek |
---|
Naar beneden |
---|
Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal ....
De Vlaggemanstraat
Het zal je maar gebeuren, dat je een foto krijgt en daar precies het huis vereeuwigd ziet, waar je nog een korte tijd gewoond hebt. Vlaggemanstraat no.9.
In het jaar, dat ik naar de ULO ging zijn wij er naar toe verhuisd. Dat was dus in 1935. We hebben er niet lang gewoond, maar in die korte tijd gingen er wel drie huisgenoten trouwen en het huis uit. De woning werd al gauw te groot.
De deur boven de aanhanger is no.9 en rechts op de foto was de drukkerij van de Koning. Oftewel Deko. Over deze drukker is nog meer te vertellen. Eén van de beide broers was Jan de Koning en laat die nou juist mijn buurman worden in de Soldanellestraat in Schiebroek. Tot voor een paar jaar hebben we nog contact met die familie gehad. Hij kwam zelfs met de auto naar Weert.
Verder was Deko de uitgever van het populaire Zingende Boertje, dat meen ik twee keer per jaar uitgegeven werd. In dat Zingende Boertje stonden de laatste nieuwe Hollandse teksten van de allernieuwste toppers. Een voorbeeld van zoo'n boekje van het Zingende Boertje, staat onderaan deze pagina. Het werd ook op de markt verkocht en wel door een koopman, die alle liedjes zong. Niet volledig. Nee, hij zong slechts enkele regels van een liedje, maar hij deed dat in een razende snelheid, zodat de klanten van ieder liedje een beetje tekst hoorden. Het boekje werd grif verkocht en was wel de belangrijkste uitgave van Deko. Na de oorlog is de drukkerij verhuisd naar de Lombardkade.
Om je een beetje wegwijs te maken, de Vlaggemanstraat kun je bereiken als je vanaf de Bergweg, rechtsaf, de Insulindestraat inslaat.
De Bergweg met links de Insulindestraat en rechts de Banierstraat
Of wanneer je de Bergsingel opgaat en dan de Veurstraat neemt, dan loop je zo de Vlaggemanstraat in.
De Bergsingel met links de Veurstraat
Op de bovenste foto van de Vlaggemanstraat zie je, dat de Vlaggemanstraat eindigt op de Schieweg. Voor de oorlog kwam je natuurlijk op de Schie uit en als je dan rechtsaf sloeg, kwam je bij het Houtbedrijf van Abraham van Stolk en de eerste molen, die je dan zag was de Vlaggeman.Bij van Stolk aan de Schie werd er in de zomer vaak gezwommen. Het was fijn om van de balken, die als vlotten in het water lagen, af te duiken. Deze foto toont ons weer De Vlaggeman met daarnaast de paltrok Het Haantje.
Helaas zijn er wel eens zwemmers onder de balken terecht gekomen en verdronken. Een vaste afspraak was in die dagen: Kom je vanavond zwemmen bij Van Stolk? Soms werd er naar de overkant gezwommen en dan kon men vroeger dit aantreffen.
De molens zijn van links naar rechts De Jacobus, de paltrok De Bruinvisch en de in aanbouw zijnde molen De Brave Hendrik. In 1896 gebouwd en afgebrand in 1899.
Ik moest dus in het begin van de Vlaggemanstraat naar de Oostervantstraat lopen om op school te komen. Ik deed dat in gezelschap van Henk Wevers, die ook in de straat woonde. Het was in ieder geval niet zo ver lopen als later vanaf de Schiebroeksestraat.
Ik geloof, dat er beneden ons een politieagent woonde met een later heel bekende naam. Den Uyl heette hij.
Heel vervelend was in het begin het lawaai van voorbijrijdende treinen. We woonden bijna tegen de spoorlijn Hofplein-Scheveningen aan, maar in de loop van de tijd wende je daar weer aan.
Zoals gezegd het was maar een kort verblijf in de Vlaggemanstraat, want in 1936, tijdens de Olympische Spelen van Berlijn woonden we alweer in de Schiebroeksestraat.
We kregen de volgende reaktie:
Al surfend stuitte ik op deze website over de Vlaggemanstraat. Daarin heb je het over een koopman die zong uit het Zingende Boertje.
Die koopman is zonder enige twijfel mijn grootvader geweest, in die tijd de enige met zo'n verkoopnummer.
Grote man, frak, hoge hoed, witte snot met een geelbruine rand van de pruimtabak, en een poppenkastaapje op zijn hand, bekend onder de naam Ome Daan, beroemd in zijn jaren. Zo beroemd dat hij nog voor de experimentele televisie bij Philips is opgetreden.
Dankzij Nova van de NOS heb ik een stukje film van een seconde of twintig waarin hij te zien is op de zondagsmarkt, de zogenoemde jodenmart, in de Uilenburgerstraat in Amsterdam in 1917 meen ik. Mocht iemand zich meer herinneren, dan hoor ik dit graag.
Mat Ringers (e-mail)
Els Bauwens verraste ons met deze mooie kaft van het Zingende Boertje
Het Zingende Boertje
April 1953
Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek |
---|
|
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker .... |
Terug naar de top |
---|