Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Het Proveniershuis van Rotterdam

In dit verhaal gaan we het hebben over het Proveniershuis dat ooit deel uitmaakte van de Rotterdamse armenzorg.

Eerst gaan we laten zien waar dit Proveniershuis heeft gestaan.

Uit
dit verhaal deze foto van de Provenierssingel met de Provenierssingelkerk in de richting van de Schiekade en dus zijn de Provenierssingel en de Proveniersstraat ergens naar vernoemd, maar daar komen we straks op terug :

provenierssingelkerk

De Provenierssingelkerk

Ook een citaat uit o.m. een van onze verhalen over de geschiedenis van het Hofplein :Aan de bovenstaande foto's voegen we ook nog wat andere foto's toe :

proveniershuisweg1938

1938

Hoek Schiekade Provenierssingel

Op de bovenstaande foto is vlakbij het Ungerplein het woonhuis van Abraham Stolk te ontdekken.

prinshendrikschutterijbinnenweg

Prins Hendrik, de broer van Willem III bezoekt de schietbaan aan de Binnenweg

uiterst links de commandant Majoor Abraham Stolk

LINK

Liep je langs de hoge woonflat in de richting van de Heulbrug, die de Bergweg verbond met de Walenburgerweg, dan kwam je respectievelijk langs het Emmahuis, het Weeshuis van de Gereformeerde Kerk, het Lidmatenhuis van de Evangelisch Lutherse Gemeente en het Rusthuis Susanna.

Waarschijnlijk stonden al deze instellingen daar niet toevallig, want op de volgende foto uit 1897 vinden we op de plaats van de bomen op de hoek Schiekade Provenierssingel het onderstaande gebouw :

proveniershuis1897

1897

Het Rotterdamse Proveniershuis

proveniershuis1898

1898

De zijkant van het Rotterdamse Proveniershuis
aan de huidige Provenierssingel

Maar wat is nu een Provenier ? Een Provenier of Kostkoper was iemand (meestal een man) die zich voor een bepaald bedrag inkocht in het huis, waarna hij (of zij) levenslang gratis verzorging kreeg.

Had je geen geld om je in te kopen, dan kwam je, als je geluk had tenminste èn lid was de "Gereformeerde" Staatskerk èn nooit dronken was geweest èn nog wat van die dingen, in aanmerking voor een plaatsje in een huis gerund door de Heilige Geest Meesters, wie dat nu weer waren, ook daar komen we nog op terug....

heiligegeestmunten

Turf- en broodpenningen van de Heilige Geest waarmee 'behoeftigen' werden geholpen. zeg maar tegoed bonnen

Als we verder terug gaan in de tijd, dan stond er zoo rond 1650, op de plaats van het Proveniershuis het Leprooshuis of zoals het in 1650 werd genoemd, het Lazarushuis :

leprooshuis1660

1660

Het Rotterdamse Leeprooshuis

Helaas is op dit schilderij links net niet meer de Delftsche Poort en de St. Laurenskerk te zien, op een aantal zwart wit prenten in mijn verzameling zie je die nog wel.

Op de kade staat de klapknecht die met zijn kollektezak de verplichte bijdrage van de trekschuit naar Delft probeert te innen.

leprooshuismensen1630

1630

Bewoners en verzorgers van het Rotterdamse Leeprooshuis

Op het bovenstaande schilderij zie je inderdaad voornamelijk kinderen, lepra kwam nauwelijks meer voor en het huis werd al voor iets anders gebruikt, kinderen met bijvoorbeeld 'hoofdzeerige' hoofden werden hier behandeld, maar ook kinderen met andere besmettelijke ziekten.

Veel kinderen herstelden hier (net als in andere steden in soortgelijke huizen) niet door de medische behandeling, maar t.g.v. de meer hygienische omstandigheden...... het duurde jaren voordat dat verband was gelegd, eigenlijk hetzelfde als met de cholera bestrijding, zie dit verhaal.

proveniershuis1690

1690

Het nieuwe Proveniershuis

In 1670 werd het Leprooshuis afgebroken en vervangen door het nieuwe Proveniershuis zoals we dat ook nog wat kunnen herkennen op de foto's eerder in dit verhaal. Uit 1700 het volgende citaat :Vlak voor WOII werd het volgende verhaal verteld :En tot slot iets uit de jaren '60 (?) :heiligegeesthuis1930

1930

Het Heilige Geest Huis

Gerard Scholtenstraat

Een zekere Aelwijn Floriszn besluit in 1434 zijn geld aan de armen te schenken en sticht een armenhuis aan de Hoogstraat, wat later de naam krijgt Heilige Geest Huis. Na vier eeuwen ontstaat er een konflikt over de zeggenschap tussen de regenten en het stadsbestuur. Pas in 1895 wordt het konflikt beeindigd. De regenten blijven de baas en eindelijk kan het besluit genomen worden voor een nieuw gebouw.

Op een geschikt terrein aan de Gerard Scholtenstraat bouwt architect J. Verheul een nieuw gebouw wat op 1 april 1898 wordt geopend en gaat fungeren als 'oude mannenhuis'.

In 1972 worden de laatste 8 mannen verhuisd naar het Gerard Goosenhuis. Twee jaar later wordt het Heilige Geest Huis betrokken door de Bewonersorganisatie Oude Noorden. Later trekt Woningstichting Patrimonium erin.

Tijdens een van Hans' befaamde rondritten kwamen we er nog langs, zie dit verhaal :

heiligegeesthuis

Het Heilige Geest Huis

kapel

De zendingskapel tegenover het Heilige Geesthuis in de Gerard Scholtenstraat
We ontvingen de volgende reaktie van Trudie Beverloo:

Ik ben in 1950 geboren en getogen in Rotterdam in de Zwart Janstraat.
Ik heb me altijd erg aangetrokken gevoeld tot de Provenierssingel en omgeving in Rotterdam. Als kind zwierf ik graag op en rond de Schiekade en een, voor mij dierbaar persoon, heeft aan de Provenierssingel gewoond.
Sinds 1983 woon ik in Schiedam en sinds 4 jaar in het Proveniershuis te Schiedam!
Sinds afgelopen maandag 16 februari is de woonfunctie weer gewaarborgd in dit monumentale pand, hiervoor hebben de bewoners ruim anderhalf jaar hard gestreden en het is gelukt.
Ik was aangenaam verrast met deze website en bekijk hem regelmatig.
Heb je er bezwaar tegen dat deze gelinkt wordt aan onze website, uiteraard niet :

www.Proveniershuis-Schiedam.nl

Klik hier voor de overige zorg verhalen

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

13 Maart 2004