Een emiel sturen naar Aad? Zijn emiel adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

De verplaatsing van het Hofplein, deel 2/3 en de afbraak van de Delftsche Poort


Klik hier voor het 1e Hofplein verhaal
kleurhofpleinlekkerdruk

Het Hofplein in 1929

een enorm gezellige wirwar

Laten we maar eens fijn wat gaan rondkijken op het Hofplein annex Slagveld, zoals het er voor WOII heeft uitgezien. Op het Slagveld was trouwens het Rotterdamsch Nieuwsblad gevestigd, komen we ooit ook nog wel eens op terug !!

hofpleinloos

Een prachtig zicht op Loos, die tram komt van de Coolsingel en gaat naar het Hofplein.

Nou, dat zal niet meteen duidelijk zijn misschien, gaan we toch weer even naar boven, virtueel kan alles toch :

hofplein1935

Net boven de Delftsche Poort naar rechts de Delftsche Vaart (het Haagse Veer), onder de brug gaat het water links richting Schiekade. Het pleintje voor Loos heet Slagveld, bij de bomen voor De Kroon is de tramhalte op het Hofplein richting Coolsingel.
Als je heel goed kijkt, zie je net een tram bij de halte staan vlak voor het spoorweg viaduct, die tram gaat zoo richting Hofdijk en Strooveer. (hebben we ook foto's van, maar moeten nog bewerkt)
Linksachter Loos, achter het hoogspoor, het kopstation van het Hofpleintreintje naar Scheveningen.

Tja en dan de Coolsingel : die verschijnt op de onderste rechter punt van de foto, net bij
Pschorr.

delftsepoort1935

Vanuit De Kroon hebben we dit fraaie uitzicht op zowel de Delftsche Poort als het stadhuis. Om op de Coolsingel te komen, moet je rechts op de foto om Pschorr heen en dan naar links, we doen nog maar even een foto van Pschorr erbij, is ook die hoek wat duidelijker :

pschorrvlakvoorstadhuisbocht

Daarnet hadden we het over de tram die bij de halte stond voor De Kroon, net voor het hoogspoor. Laten we eens even op dat hoogspoor klimmen, en dan in de richting van het Slagveld kijken.

hofpleinvoorwo2

En als we inzoomen op de tramhalte :

hofpleinretspoorbrug

Tramhalte Hofplein

Het zal duidelijk zijn dat er nog steeds iets moest gebeuren om het toenemende verkeer vlotter af te werken. Een van de plannen was die van de bekende Berlage :

berlagehofplein

Ook in dit plan was het uitgangspunt : het verplaatsen van de Delfsche Poort, wat dan ook uiteindelijk is gebeurd vlak voor het uitbreken van WOII.

hofplein1940dagdp

De afbraak van de Delftsche Poort
de nieuwe lokatie (in onze richting) ligt al klaar

Men was nog volop bezig met de herbouw van de Delftsche Poort toen 14 mei 1940 uitbrak. Een jaar later werd definitief besloten om de herbouw te stoppen. Enkele sierwerken werden gered en opgenomen in de muren van de gebouwen op de hoek van het Stadhuisplein.

Als we er nog even het kaartje bijpakken uit 1915 en dat vergelijken met 1939, dan zien we al wat verschillen :

kaartjeslagveld1915

1915

hofpleinkaartje1939

1939

Al het water op het Hofplein is verdwenen, de Delftsche Poort is al virtueel verplaatst, hij staat nu "recht" op de Delftsche Vaart. Op het Hofplein is, al is het maar visueel, veel meer ruimte ontstaan.
De naam Hofplein staat echter nog steeds rechts van het Haagse Veer ter hoogte van Station Hofplein, nog steeds voor De Kroon en Loos !

Maar we gaan nog even terug naar de tijd dat de Delftsche Poort nog niet verplaatst was en maken weer een kleurrijk rondje, net als bijvoorbeeld in dit verhaal en vele andere verhalen :

kleurhofpleinrichtinghaagseveer

We kijken hier vanaf De Kroon op het Hofplein recht de Delftsche Vaart in, het Haagse Veer. Links op de achtergrond de Grote of St. Laurenskerk.

Links achter die bomen en dan nog een stuk verder, het mooie ophaalbruggetje over het Stokvisverlaat (LINK), helaas op de plaat hierboven net niet zichtbaar, dus dan maar een foto :

delftsevaart1902

raambrugkleur

De Raambrug

ter hoogte van de huidige Meent

Links het bedoelde ophaalbruggetje over het Stokvischverlaat, hebben we ook al zoo'n mooi verhaal over, klik maar eens HIER....

Heel in de verte zie je deze brug, de Krattenbrug, uit dit verhaal :

delfsevaarttoen

Vlak voor de Krattenbrug was een waterstokerij, die heette Het Helletje,

waterstokerijhelletje

Min of meer hetzelfde bruggetje heeft Aad ook enkele weken geleden gefotografeerd, maar dan vanaf de andere kant :

delftsevaart2001

Dat bruggetje brengt je vanachter V&D, naar de Laurenskerk. En weet je wat Aad later ontdekte, dat gebouw daar rechts achter die brug, is het enig overgebleven overheidsgebouw van voor de oorlog. Vroeger was er een pompstation in gevestigd, nu iets van het GEB.

Nou, we dwalen weer lekker af, ach het wordt donker, vlug terug naar het ophaalbruggetje over het Stokvisverlaat.

Oh wat mooi nu, het heeft ook nog gesneeuwd :

kleurdpbijnachtmetsneeuw

Het is toch donker en we nemen dan maar een grote sprong naar het Ungerplein aan de Schiekade, pal tegenover het Franciscusgasthuis en wachten tot het ochtend wordt en kijken dan in de richting van het Hofplein. Als dat water er niet zou zijn, herken je bijna alles :

schieungerpleinro

Ungerplein

kleurhofpleinvanafschiekade

Als we echter onder het spoor zijn doorgelopen, naar het Hofplein en we draaien ons om, dan herkennen we nog wel iets van de Schiekade en links in de verte weer een flat van het Ungerplein !

kleurhofpleinnaarschiekade

Laten we maar even gaan bijkomen bij Loos of De Kroon, want anders hijsen we het niet meer, zooveel om over na te denken, Alie zou zeggen : de nabetrachting...

Bereid je maar vast voor op een schok in Deel 3...
N.a.v. deze foto ontvingen we de volgende reaktie over de afbraak van de Delftse Poort:

Zijn er ook foto's of verhalen van de verplaatsing van de Delftsche Poort? Ik heb zelf nog bouwtekeningen van een roller-baan, maar is de hele onderbouw in een keer verplaatst of is dat ook in delen gedaan?
Er zijn foto's van na het bombardement waarbij de onderbouw van de poort op de nieuwe locatie staat, ik vraag me nog steeds af waarom hij alsnog gesloopt is (hij was immers verplaatst).

Chris Loman

Aad: De verplaatsing van de Delftse Poort is in delen gegaan, na het bombardement waren ook veel brokken onherstelbaar beschadigd, althans dat vond men toen...JAMMER JAMMER JAMMER

Bedankt voor je reactie op mijn vraag. Wat mij bezig houdt is dat op deze foto van na de verplaatsing (genomen na het bombardement van 14 mei 1940), een incomplete Delfsche Poort te zien is.

dpnaverplaatsing

Als de onderbouw inderdaad in delen verplaatst zou zijn, zou de Delftsche Poort tijdens deze opbouw-fase zeker in de steigers moeten hebben gestaan. Vr de verplaatsing (eind jaren dertig) was dit namelijk wel het geval, getuige deze foto:

hofplein1940dagdp


Daarom dacht ik "misschien is alleen de bovenbouw in delen verplaatst, zodat de onderbouw in haar geheel, via een rolbaan naar de nieuwe plek kon worden gesleept".
Na de verplaatsing, en nog vr dat het gebouw opnieuw in de steigers is gezet (om de bovenbouw er op te plaatsen), zou dan het bombardement kunnen hebben plaats gevonden.
Het zwaar gehavende restant zou in 1941 gesloopt zijn, de brokstukken van de onderbouw werden genummerd, met de bedoeling het later alsnog op te bouwen.
Van de genummerde onderbouw schijnt ook een foto te bestaan.
Als je ziet wat er in het kunstwerk van Cor Kraat aan overblijfselen ligt (maar gelukkig toch nog iets), dan mag je je toch afvragen waar de rest gebleven is.

delfstepoort2000

Ik hoop dat jij of iemand anders er ooit meer duidelijkheid over kan bieden.

Chris Loman

Aad:

Om verkeerstechnische redenen werd de Delftse Poort verplaatst.


Tot de gebouwen die voor restauratie in aanmerking kwamen, viel op het laatste moment de Delftse Poort af, wel werden terecht natuurlijk het Schielandshuis en de St. Laurenskerk herbouwd. Behouden hadden ook kunnen blijven de Lutherse Kerk aan het Wolfshoek, Plan C, de oude Beurs, het Beursstation, het oude Raadhuis, de Marinierskazerne, gedeelten van het Coolsingelziekenhuis, de St. Rosaliakerk, Cafe Loos, de Boompjes Synagoge en de Schouwburg van Verheul. Over al deze gebouwen hebben we natuurlijk verhalen op onze site

Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Wolfshoek en klik op ENTER

Aad heeft ooit een verhaal gelezen over de verplaatsing van de Delftse Poort, maar waar en wanneer...vindt hij iets dan vullen we dit verhaal aan, maar misschien weet iemand anders het sneller te vinden. De vraag is dus:

Wie weet hoe de Delftse Poort precies is verplaatst.


En gelukkig kregen we deze reaktie van Jasper Sijben:

Aad voegt er nog aan toe, niet alleen Dresden is met vallen en opstaan weer helemaal herbouwd, maar ook een stad als Warschau....


Ben je geinteresseerd in de geschiedenis van de Delftse Poort, lees dan ook dit verhaal

De leeuwen en de zuil van de Hofpoort op het Hof(poort)plein, vlakbij de Delftse Poort

Klik hier voor het 3e Hofplein verhaal

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

18 Augustus 2005