Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Over het Algemeen Verkoop Lokaal en de mart van Rotterdam

Van tijd tot tijd komen er emielen binnen, hebben jullie iets over het Algemeen Verkoop Lokaal van Rotterdam. Ook Gerard Martens was hier ooit naar op zoek. In de tas met boeken die Gerard Martens ooit van Aad te leen had gekregen, vonden we inderdaad wat over het Algemeen Verkoop Lokaal van Rotterdam.....

Was wat het Algemeen Verkoop Lokaal?

Op het eind van de Mart op de Goudsesingel, vlakbij het Oostplein, daar was het Algemeen Verkoop Lokaal. Tijdens de martdagen fungeerde de buurt rondom het Algemeen Verkoop Lokaal als het Waterlooplein van Rotterdam en dus als rommelmarkt, maar, en dat weten we ook uit een heleboel andere verhalen, ook als vergaderruimte voor de mindere stand, zoals dat toen genoemd werd. Alie mocht daar dus nooit komen, Gerard alleen met z'n vader, want er werden in het Algemeen Verkoop Lokaal opruiende toespraken gehouden...

Op onze site hebben we bijv. dit verhaal, citaat:Als je iets te verkopen had, dan ging de betere stand dus bijv. naar het Notarishuis:

notarishuismetpaarden

1795

De Oudehaven met de Roobrug

Rechts de Geldersekade met het Notarishuis

geheel rechts, het zogenaamde Huis met de Paarden, dat afgebroken is voor het spoorviaduct

LINK

LINK

Nog steeds heeft Rotterdam een Notarishuis waar openbare verkopen worden gehouden, aldus Google en, sssttt, Aad krijgt wel eens een emiel of hij weet waar iets is.........

Ook over de Mart op de Goudsesingel hebben we wel wat:

De onderstaande foto's met toelichting komen uit dit verhaal:

Met Moe naar de mart op de Goudschesingel, in 1932

Alie Engelfriet-Boogaard vertelt ....

De Goudschesingel tijdens een marktdag. In de rechteronderhoek de aansluiting op de Meent-doorbraak. Het is omstreeks 1932 en deze laatste doorbraak is pas gerealiseerd. Aan de overzijde is de aansluiting van de Jonker Fransstraat. In de verte, in de rechterbovenhoek het Algemeen Verkoop Lokaal bij de Lange Warande. Het Oostplein valt net rechts buiten de foto.De mart op de Goudschesingel liep van het Oostplein tot op het Boschje, dat we hier zien.De palingverkoper heeft mooie aanbiedingen. Maar we willen wel graag zekerheid, dat we echt kwaliteit kopen, niet waar?De sigarenverkoper heeft genoeg aan een klein plaatsje in de open lucht. Een stoel, een stapel kisten voor hem, en handelen maar.Een pepermuntmaker aan het werk, dat trekt van wijd en zijd belangstelling. Al die kinderen zouden best een stuk pepermunt lusten, maar of ze het krijgen valt nog te bezien.Jeugdige bloemenventertjes en op de achtergrond een zwaar besnorde ijscoman, die zo te zien aanmerkelijk beter zaken doet.Sommige standwerkers voeren hele toneelstukken op om hun waar aan de man te brengen.Ook Gerard Martens vertelt over de Mart, in dit verhaal:Een van de rommelmarkten van Rotterdam werd gehouden op de nog steeds bestaande Vlasmarkt. Waar is dat dan nu in 2004 ???

Lees maar even mee, kom je de Vlasmarkt vanzelf weer tegen in dit verhaal :

Maar we hebben natuurlijk ook een prent van de Vlasmarkt met rommelmart van toen:

vlasmarktmarkt

De Vlasmarkt met rommelmart

Onder de Vlasmarkt loopt de Spuisluis van de Delftsevaart, rechts zie je het sluiswachtershuisje. In de verte de huizen aan de Delftsevaart, nu niet meer voor te stellen...
Ook daar werd een, we zouden nu zeggen, kontinue veiling gehouden, was toen meer gebruikelijk dan nu in de open lucht, ooit schreef iemand daarover:De Vlasmarkt is ook de geschiedenis ingegaan als de doorgang naar Leiden in 1574 van ruim 200 platboomvaartuigen van de geuzen op weg naar Leiden met je weet wel, nee, je weet het niet ??? Klik dan maar vlug HIER..., om je te helpen doen we er vast deze prenten bij .....

rotterdam 1574


leidens ontzet

Deze prachtige oude schoolplaat van Leidens Ontzet hangt boven Aad's monitor


Leiden een stad met een glorieus verleden
die lang door de Spanjaard werd belaagd
Op drie oktober, dat gedenken wij heden,
werd die vijand plots verjaagd
Er kwam een einde aan honger en nood
Door haring, hutspot en wittebrood
De haring blijft altijd Leidens symbool
van vrijheid en verzet tegen de Spanjool.

leidenterugtocht

De Spanjaarden trekken terug via Delft, de Geuzen trekken er rechts omheen, richting Leiden


In de buurt van het Algemeen Verkoop Lokaal kon je bijvoorbeeld deze man tegenkomen, schoenen werden nagekeken op evt verkoopwaarde:

schoenenlapper

Recht tegenover het Algemeen Verkoop Lokaal zaten meestal een of meerdere antiquairs, zullen we maar zeggen:

uitdrager

We herkennen een kinderstoel met po, een papegaaienkooi, maar ook wat doofpotten, zoals die toen genoemd werden, nu misschien goed voor Kunst en Kitsch???

We draaien ons om en zien dan dit op de muur staan achter de kramen :

avkbuiten

Het Algemeen Verkoop Lokaal

Laten we maar gauw naar binnen gaan, Aad z'n scanner moet nodig vervangen, Aline is goed in afdingen en anders vragen we Tom wel mee

avkbinnen

want Tom heeft onze site ooit verrijkt met deze foto's en teksten:

tomopaopmarktmaashavenmethulp

De Opa van Tom
Cornelis Gerardus Sr, de broer van Johannes en Marie
met een hulp op de markt Maashaven

tompaopmarktmaashaven

De Vader van Tom
Cornelis Gerardus Jr
ook op de markt Maashaven

tommaopmarktgouda

De Moeder van Tom
Nel de Groot
op de markt in Gouda

Ja en dan dook er ook nog een foto op van mijn grootmoeder en oom van mijn moeders kant.

Misschien voor oud Rotterdammers een leuk plaatje. Mijn oom stond met een bloemenkar op de Binnenweg. Achter hem zie je het vroegere Vroom en Dreesman.

tomomadegrootenomelou

De andere Oma van Tom
Oma de Groot en Ome Lou

tommarktkoopman2

Tom in vroeger dagen, zoo vader zoo zoon

Met het verdwijnen van de gulden verdwijnt ook de leus :

Op de markt is je gulden een daalder waard

Geldbiljetten en munten hebben een eigen benaming, ook een echte Rotterdammer zal het e.e.a. bekend in de oren klinken :

 • fl. 1.000,= noemt men een rug of rooie.
 • fl. 100,= noemt men een meijer.
 • fl. 25,= noemt men een geeltje.
 • fl. 10,= noemt men een joet.
 • fl. 2,50 noemt men een knaak.
 • fl. 1,50 noemt men een daalder.
 • fl. 1,= noemt men een piek of scheer
 • fl. 0,25 noemt men een heitje
 • fl. 0,10 noemt men een nikkeltje of blikkie.


 • en wat noemt men een lammetje?

 • juist, een pas geboren schaap


 • De latere eenheden van fl.250,=, fl.50 en fl.5,= werden meestal vernoemd naar de afbeelding, ook het nieuwe briefje van fl.100,= noemde men soms een snip.

  Maar de vraag was dikwijls :

  kent je soms effe ’n meijer wisselen, dan doen ik het straks voor jou, want deze klant wil wat omgerolen hebben en dan mot ze natuurlijk wel bij betalen

  Een echte marktkoopman spuugt altijd op zijn eerste dagontvangst. Hij noemt dat jatmoos en stort het geld in zijn lijzingkist (een andere naam voor een kassa) en geeft het de wens mee van mazzel en brochem. (spreekt voor zich.....)

  Als hij door het slechte weer weinig verkocht, dan was er weinig te lijzen.

  De marktkoopman noemt zijn waar, de handel of het nu om groente en fruit gaat of kousen en sokken, het is en blijft zijn mooie handel.

  De handel wordt zo vroeg mogelijk uitgepakt.
  Het uitpakken doet men op een bled (plank) welke op schragen liggen. Het geheel is voorzien van een bovenzeil en een vaak door de koopman zelf aangebracht achterzeil.
  Bij heel erg slecht weer wil de koopman nog wel eens een voorzeiltje of luifel spannen, zodat de klanten ook redelijk droog en behaaglijk boodschappen kunnen doen.

  Aan het einde van de dag leert men de koopman kennen. Menig laatste pondje spruitjes, of bosje bloemen gaat weg voor weinig.
  De koopman met verse waar wil los (uitverkocht) naar huis.

  Jammer genoeg verdwijnt de ware koopman. Voor een marktkoopman van tegenwoordig valt het niet mee om te kunnen overleven.

  Hoge investeringen voor opslag en vervoer, de hoge gemeente tarieven en de lage marges dwingen menig koopman er mee te stoppen.
  Ook het wegblijven van de jonge consument schept veel problemen. De oudere Rotterdammer blijft de markt nog wel trouw. Vaak gaat men naar de markt vanwege de gezelligheid, het sociale contact of voor dat lekkere harinkie.

  Ik heb me altijd verbaasd over de haringeters.
  Al vroeg in de ochtend kwamen mannen uit de kroeg en onderweg naar huis aten ze dan eerst nog een harinkie.
  Ze namen dan voor moeders ook nog een paar mee want dan had die niets te mopperen.

  De hele dag kwamen mensen een harinkie eten. Tonnetjes vol werd er verkocht en geconsumeerd en iedereen doopte de haring in de schaal met uitjes die niet werd schoongemaakt maar wel werd bijgevuld en wat mij altijd opviel en bij is gebleven, de hele dag hing er maar één handdoek aan de kraam en die kon je ’s-avonds rechtop zetten vanwege de afgeveegde handen en monden......

  Moet je nog haring!!!!!!!

  Geen zoutje an!!!!!!!!!!!!!!

  Zo uit zee, zonder vet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Je hoorde het de klanten dan zeggen, hij had de beste haring, de lekkerste uitjes en altijd schoon. Heerrrrrrrrrrrrlijk toch.

  Misschien lust ik daarom geen haring.

  marktgedemptebotersloot1900

  De markt op de Gedempte Botersloot in 1900

  Op de hoek de Prinsenkerk, afgebroken voor de (oude) gemeente bibliotheek


  Op zoek naar nog meer koopjes, sorry, informatie, maak dan gebruik van onze Search Engine, helemaal gratis en dat zal Rotterdammers toch wel aan moeten spreken....

  Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Goudsesingel of Goudschesingel of Mart of zie maar en klik op ENTER

  Enne, heb je nog iets te bieden qua prent en / of verhaal,
  kom maar op, dan zetten we het hieronder gewoon erbij.....

  gratis en voor niks

  en nee, we doen niet aan zegeltjes of Erre Mieles

  En meteen rolden er wat aanbiedingen binnen...., je mag zelf ontdekken wat de aanbieding is

  venterbananen

  venterijsco

  ventervisch


  Familiewapenklein
  wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


  Terug naar de top

  Last update :

  16 Januari 2004