Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Brandgrens Rotterdam: maak een virtuele wandeling langs de brandgrens Rotterdam

Het exacte tracé van de brandgrens van Rotterdam is voor iedereen vanuit huis te volgen op

http://www.brandgrens.nl

Deze website is ontwikkeld door het Gemeentearchief Rotterdam, in nauwe samenwerking met de gemeentelijke Dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting (DS+V) en het Historisch Museum Rotterdam. De virtuele tour is gebaseerd op onderzoek van ingenieur Koos Hage (DS+V) naar het exacte verloop van de brandgrens van Rotterdam.

Op de website is het tracé met Google Maps en een speciale navigator nauwkeurig na te gaan. Het onderzoek naar de brandgrens van Rotterdam berust onder meer op bronnen uit de collectie van het Gemeentearchief Rotterdam en actuele topografische gegevens. Via de site

http://www.brandgrens.nl

is ook een boek over het onderzoek als .pdf file te downloaden.

Verloop van de brandgrens van Rotterdam

De (cultuur) historische waarde van de brandgrens is lange tijd niet onderkend. In mei 2006 besloot het Rotterdamse gemeentebestuur echter tot fysieke markering van de brandgrens. Onder de verantwoordelijkheid van wethouder Lucas Bolsius van buitenruimte zal de markering worden uitgevoerd. Daartoe is inmiddels het exacte verloop van de brandgrens van Rotterdam vastgesteld.

Stadsdriehoek

De brandgrens van Rotterdam markeert het Rotterdamse grondgebied dat door het bombardement van 14 mei 1940 en de daaropvolgende brand werd verwoest.

Het gebied omspant de oude stadsdriehoek en delen van het Nieuwe Werk, Cool, het (huidige) CS Kwartier, Agniesebuurt, Het Oude Noorden, Rubroek, Kralingen en Struisenburg.

In totaal werden circa 25.000 woningen en 11.000 andere panden binnen de brandgrens vernield. Ongeveer 850 mensen kwamen om en 80.000 mensen werden dakloos.

Films

Naast gegevens over de brandgrens van Rotterdam biedt de website informatie over Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw. De site bevat foto's, (amateur)films en geluidsfragmenten uit de collectie van het gemeentearchief met een overzicht van relevante archieven. Ook is er een gastenboek, waar ooggetuigen van het bombardement en andere bezoekers hun reacties kunnen achterlaten.

Voor nog meer achtergrond informatie verwijzen we graag naar o.m. de volgende verhalen op deze Engelfriet site:



En natuurlijk mag ook dit citaat uit het Persbericht

Historisch Museum Rotterdam: De Papieren Stad

niet ontbreken:







    Geinteresseerd in een historische rondleiding voor uw eigen groep(je) door Aad 'arcengel' Engelfriet, webmaster van deze grootste Nederlandstalige geschiedenis website, door o.m. een stad of streek in bijv. Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland en/of een historische lezing, publicatie, recensie:

    Voor meer vrijblijvende informatie

    aad@engelfriet.net

    Wilt U eerst meer weten over Aad Engelfriet:

    klik dan HIER







Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek





Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

14 September 2009