Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Persbericht Historisch Museum Rotterdam

Deze Persberichten van het Historisch Museum van Rotterdam horen bij het onderstaande verhaal op onze site

Ook het Historisch Museum van Rotterdam heeft een eigen geschiedenis

schielandshuis1780

Het Schielandshuis in 1780

Rechts de Coolse Poort aan het Coolvest

LINK

In dit historische pand uit 1662 is nu gevestigd

Het Historisch Museum van Rotterdam

http://www.hmr.rotterdam.nl

PERSBERICHTEN

Historisch Museum Rotterdam


DE PAPIEREN STAD


In juni 1942 voerden de Duitsers een bouwstop in. Er mocht niet verder worden gebouwd aan de nieuwe stad. Alle bouwmaterialen en arbeiders waren nodig om de Atlantikwall aan te leggen.
Stadsbouwmeester W.G. Witteveen bouwde geduldig verder aan de nieuwe stad, maar dan een van papier. Van deze papieren stad wordt nu een maquette gemaakt. Het is een cadeau van de Stichting Vrienden van het Historisch Museum Rotterdam.

het wederopbouwplan van Witteveen

Op 18 mei 1940 - vier dagen na het verwoestende bombardement - begon Witteveen aan het wederopbouwplan van de stad.
Voor de uitvoering van zijn plan deelde hij de stad op in dertien wijken met aan het hoofd van elke wijk een supervisor. Die had de opdracht het stratenplan van Witteveen met de architecten uit te werken. Witteveen had een voorkeur voor traditionele architectuur. Dat wil niet zeggen dat zijn club geen moderne architecten telde. Ook modernere architecten als J.J.P. Oud, P. Verhagen en S. van Ravesteyn waren intensief betrokken bij de plannen. Oud was ongetwijfeld de belangrijkste. Hij kreeg het toezicht over de Coolsingel en zou zich intensief met het Hofplein bemoeien.

Om de wederopbouw in Rotterdam in goede banen te leiden, was op 1 januari 1941 het Adviesbureau voor het Stadsplan van Rotterdam (ASRO) opgericht, dat onder leiding stond van Witteveen; C. van Traa werd zijn persoonlijk secretaris.
In oktober 1941 kon het publiek voor het eerst kennisnemen van wat Witteveen met de stad voorhad. Onder grote belangstelling presenteerde het ASRO het wederopbouwplan in maquettevorm in Museum Boijmans. Er kwam veel kritiek op het plan Witteveen. Ogenschijnlijk trok hij zich daar niets van aan en werkte onverstoorbaar verder aan de stad die nooit zou worden gebouwd. In de loop van 1944 ging de oververmoeide Witteveen met ziekteverlof; de psychische druk op hem was te groot geworden. Van Traa nam het van Witteveen over. Onder zijn leiding kwam er een totaal ander plan tot stand, het Basisplan dat de gemeenteraad in 1946 goedkeurde. Over het plan Witteveen sprak toen niemand meer.

van papieren naar houten stad

In 1995 verscheen het boek, Een stad voor het leven, waarin architectuurhistoricus Annet Tijhuis voor het eerste over de papieren stad schreef. Zij had het archief van de supervisoren ontdekt waaruit een in detail uitgewerkte stad te voorschijn kwam: straatschema's, calques, perspectieftekeningen, maar ook artist impressions. Van deze papieren stad maakt maquettebouwer Stevan Michel in opdracht van het museum nu een schaalmodel van ongeveer 3 bij 2,50 meter.

papieren stad maquette Witteveen

Om de maquette, die in de zomer van 2007 gereed is, te kunnen bouwen is het archief van supervisoren uitgespit. Aan de hand van een kopie van de kaart die Witteveen gebruikte, hebben architectuurhistoricus Noor Mens - die een biografie over Witteveen voorbereidt - en ik de stad gereconstrueerd.
Daartoe zijn alle beschikbare gevelschema's, calques en perspectieftekeningen onderzocht en op de officiële kaart van Witteveen weergegeven. In totaal zijn 375 tekeningen geselecteerd en gekopieerd, waarmee Stevan aan de slag ging. Met groot geduld en toewijding zet deze creatieve puzzelaar de papieren stad om in een houten stad. Straks zullen Rotterdammers die het Historisch Museum Rotterdam bezoeken zich kunnen verplaatsen in de bezoekers die in 1941 in Boijmans konden kennismaken met de stad van Witteveen.

Paul van de Laar
hoofd Collecties
Historisch Museum Rotterdam

papieren stad maquette Witteveen2

Bovenstaande is met toestemming van het Historisch Museum Rotterdam overgenomen uit

Historisch Nu

een uitgave van het Historisch Museum Rotterdam.

Voor gratis abonnementen op

Historisch Nu

klik op deze link van het Historisch Museum Rotterdam:

http://www.historischmuseumrotterdam.nl/publicaties/formulier.php

Via deze link is Historisch Nu ook als .pdf te downloaden:

http://www.historischmuseumrotterdam.nl/publicaties/museumkrant/index.php


  • Datum: vanaf zomer 2007

  • Locatie: Museum Het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, Rotterdam

  • Openingstijden: Di t/m zo van 11:00-17:00 uur

  • Gratis toegang onder de 18 jaar, dus t/m 17 jaar

  • Meer informatie: info@hmr.rotterdam.nl








Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

1 April 2007