Op zoek naar de bewindhebbers van de VOC van Rotterdam, klik dan HIER
WIC Vlag
Op onze site hebben we al best wat over de geschiedenis van de WIC, bijvoorbeeld :
Maar je zou ook onze Search Engine kunnen proberen.....:
Een van de eerste archivarissen van Rotterdam was Johan Hendrik Willem Unger :
1861 - 1904
Johan Hendrik Willem J.H.W. Unger
archivaris van Rotterdam
1883 - 1904
LINK
Unger is de geschiedenis ingegaan o.m. als initiatiefnemer van de Rotterdamse Jaarboekjes, die onder zijn leiding voor het eerst verschenen in 1888. T.z.t. gaan we aan de Rotterdamse jaarboekjes ook wat aandacht besteden.....
Al op 22-jarige leeftijd in 1883 werd Unger benoemd tot adjunct-archivaris, in 1886 volgde hij archivaris J.H. Scheffer op die in dat jaar overleed. Unger moest helaas al in 1898 zijn werkzaamheden neerleggen t.g.v. een slopende ziekte waaraan hij in 1904 overleed. In zijn (te korte) leven heeft hij enorm veel gepubliceerd o.m. over Vondel, maar hij nam ook het initiatief tot het schrijven van een aantal boeken over de geschiedenis van Rotterdam met bijvoorbeeld als titel :
Bronnen voor de Geschiedenis van Rotterdam
Uitgegeven op last van het Gemeentebestuur
De Regeering van Rotterdam
1328 - 1892
Naamlijst van Personen
die in of van wege de Regeering
ambten hebben bekleed
voorafgegaan door
eene geschiedkundige inleiding
over den Regeeringsvorm van Rotterdam
bewerkt door
J.H.W. Unger
Archivaris der Gemeente
Rotterdam
1892
En dit vond Unger in 1892 over de vroedschap (uiteraard) van Rotterdam of zoals hij het noemde :
De bewindhebbers van de WIC
WIC Vlag
Oprichters der Kamer Rotterdam waren:
- Cornelis Claesz. van Driel (sterft 17 Augustus 1636)
- Jacob Velthuysen (sterft 5 November 1615)
- Dirck Pietersss. van Veen.
- Hendrick Willemsz. Nobel.
- Johan Robbers.
- Henrick van Eck.
- Thomas Varver.
- Adriaen van der Dussen (benoemd 12 Juli 1632).
- Sarach Jansz. Hairwyck (benoemd 22 September 1636, loco O. C. van Driel; sterft}.
- Willem Cryger (benoemd 7 October 1641 , loco S.J. Hairwyck).
- Adriaen Hartman (benoemd 26 Maart 1646, loco J. Velthuysen).
- Hugo du Bois (benoemd 11 Maart 1652; sterft 9 Juli 1667).
- Jean de Mey (benoemd 31 October 1667, loco H. du Bois)
- Adriaen Boon genoemd 6 April 1677).
- Mr. Laurens Backer (benoemd 7 September
1694; sterft).
- Adriaen Roosmale (benoemd 27 october
1710, loco Mr. L. Backer; doet afstand
13 Augustus 1717).
- Mr. Adriaen Boon (benoemd 25 September
1719, loco A. Roosmale; sterft).
- Mr. Hendrik Pelt (benoemd 25 September
1719, loco Mr. J. de Mey).
- Hugo du Bois (benoemd 12 Juli 1730,
loco A. Boon; doet afstand).
- Mr. Franco Daniel du Bois (benoemd 13
September 1734, loco H. du Bois; sterft
15 Februari 1740).
- Mr. Jean Bichon (benoemde Maart 1741,
loco Mr. H. Pelt).
- Abraham Adriaan du Bois [benoemd 13 Maart
1741, loco Mr. Fr. D. du Bois; doet
afstand).
- Mr. Pieter Meerman (benoemd 1 October 1742, loco A.A. du Bois; wordt Raadsheer in het Hof van Holland)
Servaas Havart (benoemd 6 Juki 1744, loco Mr. P. Meerman
Een konstant stuivertje wisselen...
En natuurlijk volgt ook hieronder een stukje over de geschiedenis van de WIC kamer van Rotterdam. Het gebouw van de WIC kamer was trouwens aan de Nieuwe Haven, als Aad die prent nog maar eens zou kunnen vinden...
WIC Vlag
De WIC speelde van 1619 tot 1792 een rol in de handel op de Atlantische kusten van Amerika en Afrika, waarbij met wisselende kansen werd gehandeld in suiker, zout en slaven.
De Rotterdamse inbreng in de onderneming was door financiële krapte met veel pijn en moeite tot stand gekomen. Het was niet toegestaan om tegelijk bewindhebber van de VOV en de WIC te zijn en toch waren er een paar Rotterdamse regenten die een dergelijke dubbelfunctie hadden. Vanwege de gestage achteruitgang van de WIC slonk het aantal Rotterdamse WIC bewindhebbers uiteindelijk tot twee.
Johan van der Veeken
LINK
Johan van der Veeken is nooit lid van de Vroedschap geworden omdat hij Rooms-Katholieke bleef. Op het slot van Capelle richtte hij bijvoorbeeld een grote zaal als katholieke kerk in en dankzij hem werden er in Rotterdam weer geregeld katholieke diensten gehouden.
Van der Veeken stierf in 1616 te Rotterdam. Bij zijn begrafenis werd de klok maar liefst elf en een half uur geluid. Een waardig afscheid van een man die veel bijgedragen had aan de economische opbloei van Rotterdam.
De ondernemende Johan van der Veeken rustte al schepen uit naar West-Indie voordat er van een WIC sprake was (1597).
Samen met Elias van Oldenbarnevelt (de broer van Johan van Oldenbarnevelt) had hij belangen in deze handel, die zware afbreuk aan de Spaanse vijand beloofde. Posthuum heeft Van der Veeken ook nog een stempel op de Rotterdamse tak van de WIC gedrukt; het door de WIC Kamer gebruikte kantoor annex pakhuis aan de Nieuwe Haven werd in 1631 gekocht van de erven van de reeds overleden koopman.
Ook de reder Joost Adriaensz van Coulster leverde schepen voor West-Indië, in zijn geval voor de zoutvaart.
Hendrik Willemsz Nobel, die in 1611 bewindhebber van de WIC was geworden, trad in 1622 op als één der oprichters van de WIC Kamer van de Maze, vergelijkbaar met de Admiraliteit van de Maze, waarin Delft, Dordrecht en Rotterdam gezamenlijk deelnamen.
Nobel bleef zeer waarschijnlijk één van die Rotterdamse VOC bewindhebbers die de WIC ernaast deed.
De familie Du Bois heeft een relatief zeer groot aandeel in de Rotterdamse WIC belangen gehad. Hugo du Bois (1680-1740) trad in 1730 als bewindhebber bij de WIC aan, maar deed in 1734 afstand ten behoeve van zijn zoon Franco Daniël.
Toen deze echter in 1740 op vrij jonge leeftijd stierf, nam Hugo's andere zoon Abraham Adriaan het volgende jaar diens WIC zetel over.
Vader Du Bois was in 1738 benoemd tot VOC bewindhebber, maar overleed ook 1740. Abraham du Bois kwam dus in 1742 bij de VOC bewindhebbers, maar moest toen wel zijn WIC bewindhebberschap opzeggen. Voor de familie du Bois was de WIC dus een opstapje naar de VOC geweest.
Jean Bichon werd in 1741 WIC bewindhebber, pas in 1759 lukte het hem om ook VOC bewindhebber te worden.
Uit ons VOC verhaal halen we ook maar deze fraaie prent erbij :
Gezicht vanaf Feyenoord met de Maasgod op de voorgrond
links van de Maasgod het monogram van de VOC kamer van Rotterdam, VOCR,
rechts het monogram van de WIC kamer van Rotterdam, WICR
aan de overkant van de rivier achter het VOCR monogram het Rotterdamse Oost-Indische Huis
LINK
En dan enkele portretten van die paar genoemde WIC bewindhebbers van de Kamer van Rotterdam :
Hendrik Willemszn Nobel
1568 - 1649
bewindhebber van de VOC en WIC Kamer van Rotterdam
Jean Bichon
1716 - 1801
bewindhebber van de VOC en WIC Kamer van Rotterdam
Ongetwijfeld familie van mr. M. C. Bichon van Ysselmonde, uit ons Van Speijk dan liever de lucht in verhaal :
De militairen die in 1831 naar België trokken, om de opstand aldaar te onderdrukken, werden enthousiast uitgeleide gedaan door de achterblijvers. De burgemeester van Rotterdam, mr. M. C. Bichon van Ysselmonde, hield een toespraak tot de 'moedige* stadsgenoten, die de eer van het vaderland moesten verdedigen.
"Nadat ter Beurze de manschappen bijeen gekomen waren en zij nu gereed stonden af te trekken om de stad hunner inwoning te verlaten, trad de Edel Achtbare Heer Burgemeester onzer Stad, Mr. M. C. Bichon van Ysselmonde (van wien insgelijks twee zonen onder de uittrekkende Schutters zich bevonden), in het midden van het rondom hem geschaarde korps, en deed aan hetzelve de navolgende hartelijke toespraak:
'Zoo is het uur dan daar, waarde en hooggeachte Stadgenooten ! het uur waarin gij deze muren verlaat, om, opvolgende de stem des Konings, de inspraak uwer Vaderlandsliefde, en hel gevoel van eer en pligt, vrijwillig de wapenen te voeren ter verdediging van dien heiligen bodem, waar onze wieg stond, waar wij hopen, dat eenmaal ons graf wezen zal. En zouden wij, die er trolsch op zijn aan het hoofd van zulk eene Burgerij te staan, dan op dezen plegtigen dag niet gaarne ons "vaarwel!" aan u uit-boezemen.
Ja gewis! waar gij gaat, brave Stadgenooten ! zullen onze hartelijke, onze welmeenende wenschen u vergezellen: Gods zegen ga met U! Verwerft, door krijgstucht, orde en gehoorzaamheid aan wel en regel, de algemeene achting! Handhaaft door moed, trouw en beleid, de eer en roem van Rotterdam! Zoo gij, ter verdediging onzer onafhankelijkheid, buiten onze vesten voor ons werkzaam zijt: wij, door andere pligten hier gebonden, zullen er, naar vermogen, voor de belangen, voor het welzijn uwer achtergelatenen zorgen: uwe belangen zijn de onze, want in uwe gelederen zijn onze vrienden, onze aanverwanten, ons bloed, onze kinderen.
Vaart dan wel! Gaat met kalme gelatenheid, met fieren moed, Eere zij Hollands trouwe en der standvastigheid van het Noorden aan eenmaal vrijwillig gezworen eeden!!!
Keert met roem in welzijn tot ons terug! Opene armen en warme harten wachten u, in gunstiger tijden, in betere toekomst, met blijde welkomstgroeten weder, en, bij gaan en keeren, zij de juichtoon van al wat edel en braaf denkt, van u, van ons, van ieder Hollandsch hart,"
Leve, leve de Koning !!!!
Hugo du Bois
1680 - 1740
bewindhebber van de VOC en WIC Kamer van Rotterdam
Inderdaad een leuke bundeling van funkties, net als de huidige commissariaten, met dit verschil dat toen iedereen wel een familie lid had die ook wel bij de VOC of de WIC of de dit of de dat wilde, kortom regenten... was je grootvader al bewindhebber, de kans was groot dat je vader het dan ook werd en dus jijzelf misschien ook...
WIC Vlag
Ik kan er maar niet achter komen waarom er twee vlaggen zijn: WIC en WGC.
Inmiddels ben ik er achter.
WGC staat voor Geoctrojeerde West-Indische Compagnie.
Ed Bakker