Zoals zoo vaak op onze site beginnen we met wat citaten uit andere verhalen, allemaal verhalen die al iets vertellen over het Postkantoor van Rotterdam.
Citaat uit dit verhaal:
Een historische opname van de hoek Aert van Nesstraat Coolsingel, met rechts het :
Postkantoor
Van een afstand zag het Postkantoor van Rotterdam er zoo uit, inderdaad nog niets veranderd :
Vanouds werden er op Pinkster drie op de Coolsingel bloemenmarkten gehouden, bij het Van Hogendorpsplein en later ook hier :
Een voor iedere Rotterdammer zeer bekend gebouw, dat mooie Postkantoor.
Voordat dit gebouw er was, stond het Postkantoor van Rotterdam achter de oude Beurs, zoals te ontdekken is via de volgende citaten.
En dus een citaat uit dit verhaal:
We rijden nu onder het station door en kunnen nu het Beursgebouw bewonderen, best mooi toch of niet soms ?
Of wilde je even op het perron kijken ? Vlug dan, want
onze tram rijdt ondertussen net voor het Beursgebouw langs, naar links en dan komen we op de plek waar nog vroeger het Postkantoor heeft gestaan
Ook was hier vroeger een haven, maar die is al gedempt, anders konden al die jaren dertig auto's er niet parkeren toch....
Aad heeft met een loupe gezocht naar een parkeermeter, moesten ze toen nog uitvinden zeker.....
Onze tram zien we linksboven verder rijden langs de winkels, want die waren hier toen, we zeiden toch al, dat het centrum van de stad toen niet bij de "koupgout" was, maar het centrum van de stad lag toen meer naar het Zuid-Oosten ...
En we vervolgen met een citaat uit dit verhaal:
Maar we moeten verder met de tram, en rijden de Blaak verder af naar het Westen en gaan in de richting van de Vischmarkt.....:
Daar waar de tram nu rijdt, was vroeger water, ver voor de oorlog heeft men al wat gedempt, na het bombardement werd de rest volgestort met puin. Daar waar nu de bankgebouwen staan, werd vroeger de Zuid Blaak genoemd, rechts waren de winkels op de Noord Blaak.
Je gelooft het niet ? Bekijk dan maar eens de onderstaande foto:
Dat grote gebouw in de verte was het Postkantoor van Rotterdam, in de jaren voor de oorlog afgebroken en werd toen die parkeerplaats-zonder-parkeermeters in het vorige verhaal.....
Onze tram van de foto erboven, als die de andere kant zou uitrijden, zou dwars door het Postkantoor in onze richting komen, over de gedempte haven, met links de winkels van de Noord Blaak en rechts, op de Zuid Blaak, zie je al wat kantoren verschijnen, de foto is gemaakt in de jaren vlak voor 1890, dus...
En weet je waar vanaf de bovenstaande foto is genomen? Juist, vanaf de (Zee)Vischmarkt :
langs de Vischmarkt (rechts) eind jaren '20
En ook daarvoor had Rotterdam natuurlijk ook al een Postkantoor, maar laten we maar eens beginnen, inderdaad ja, bij het begin:
In het verhaal
Over Thurn und Taxis, Jacob Quack (postmeester van Rotterdam) en dus over de geschiedenis van de Post
is al sprake van een Postkantoor in Rotterdam in de 17e eeuw:
De in 1663 aangestelde bode op Antwerpen, Jean van Berckel, familie van de vrouw van Jacob Quack, verplaatste het postkantoor van de Beurs naar het huis van de bestelster Maria van Loon in de Oostmolenstraat. Uiteraard werd hiertegen geprotesteerd en van Berckel moest weer terug, kantoor houden in de Loeresteeg omtrent de Beurs.
Postmeester Johan Damen lukte het om in 1679 het bestelmeesterschap op Antwerpen te bemachtigen. Zowel hij als Van Berckel kregen een sleutel van de brievenzak.
Na de Vrede van Aken (2 mei 1668) werd een deel van de Zuidelijke Nederlanden aan Frankrijk overgedaan, Thurn und Taxis verloren hierdoor hun monopolie op Frankrijk. In Heerjansdam werd voortaan rechtstreeks de Franse post verwisseld met die van de Republiek. Na het overlijden van de opvolger van Van Berckel kwam het bodeambt op Antwerpen in handen van de stad Rotterdam.
Tussen 1680 en 1684 ontstond nog ruzie tussen de postmeester Danen en de bode op Duitsland, Jean de Mey. Deze Jean nam meer brieven mee uit een groter gebied dan was toegestaan. De vroedschap dwong Jean de Mey vervolgens tot het weghalen van zijn brievenbussen bij de St Laurenskerk en de Wisselbank.
In 1797 verhuisde het postkantoor in het
Westnieuwland naar een ruimere behuizing
aan de Wijnhaven. Aanvankelijk was het Postkantoor zelfs ondergebracht in het 3e Beursgebouw van Rotterdam
1738
De 3e Beurs van Rotterdam aan het Westnieuwland
ontwerp Van der Werff
links de Blaak, de brug is de Gapersbrug, tegelijk gebouwd met de 3e Beurs
LINK
1797
Het Postkantoor van Rotterdam aan de Wijnhaven
Op 29 Mey 1797 was door
Pieter Katzweijler als last en procuratie hebbende van Mr. Dirk Cornelis Gevers, Raad der
gemeente dezer stad, in diens qualiteit van
Commissaris der Posterijen van Holland een
huis, pakhuis en erve, staande en gelegen aan
de Noordzijde van de Wijnhaven op den Westhoek van de Waterkoninginnesteeg gekocht.
Aanklager Paulus Gevers, vanaf 1785 baljuw van Rotterdam
LINK
familie van Mr. Dirk Cornelis Gevers
Het terrein liep tot de Wijnstraat door en
werd gekocht voor ongeveer F 32.000,-
Westnieuwland en Gelderschekade waren
toen verbonden door een dubbele ophaalbrug, deze werd in 1826 vervangen door een vaste brug.
1780
Oudehaven en Geldersche Kaai
Links de Gapersbrug (afgebroken in 1826) met de Beurs
Rechts Kleine Draaibrug
Tussen de 2 bruggen werd later Plan C gebouwd en Station Beurs
LINK
Door het leggen van deze brug - men sprak van het brugplein - was de eerste vaste verbinding verkregen tussen het stadscentrum en de waterstad.
Citaat uit ons Stadspoorten van Rotterdam verhaal:
We beginnen in 1340 :
Op de kaart zien we de dam in de Rotte. Als we de Rotte volgen naar het noorden, zien we net boven de bocht naar rechts een kasteel liggen, helemaal omgeven door een vierkant water. Het kasteel had de naam Het Hof van Weena.
Als je nog beter zou kijken, zul je zien dat Het Hof van Weena aan een zijtak van de Rotte ligt, die zijtak heette de Leuve en daar komt de naam Leuvehaven vandaan.
vermoedelijk een fantasie tekening van het Hof van Weena,
zoals het eruit zou hebben gezien rond 1400
In 1358 ontving Rotterdam toestemming om tot ommuring over te gaan, ervoor was de stad, net als alle andere steden meestal slechts omgeven door aarden wallen voorzien van houten punten.
De stad ontwikkelde zich vanuit de Hoogstraat oftewel de Middendam, die je zoo mooi kunt zien op de bovenstaande kaart.
Naast de Landstad kreeg Rotterdam ook een Waterstad die natuurlijk ook verdedigd moest worden. Op de volgende kaart "uit" ca 1600 zien we de Rotterdamse Waterstad in zijn vorm die minstens twee eeuwen niet zou wijzigen :
Op deze kaart herkennen we weer de Middendam oftewel de Hoogstraat net onder de St. Laurenskerk. Rechts van de St. Laurenskerk stroomt naar het Noorden de Rotte. Als je deze kaart vergelijkt met die uit 1340, dan ontdek je dat het buitendijkse gebied van de Maas, zoals die stroomde in 1340, volledig is ingenomen door de Waterstad. De oorspronkelijke loop van de Maas was dus vlak langs de Hoogstraat, ook in 1600 niet meer voor te stellen.
Links van het bootje de ingang van de Leuvehaven, de rechter haven ingang was de ingang tot de Oude Haven. Tussen beide haven ingangen werd een imponeer boulevard (ja, dat was echt de reden) aangelegd die ook fungeerde als wandelpromenade, het kreeg de mooie naam De Boompjes, want aan de oever waren allemaal bomen geplant ter verfraaiing van het Waterfront.
Door demping
van een gedeelte van het water van de Blaak, aan de Westzijde van de Beurs, had men een pleintje aangelegd, waarop de bloemenmarkt werd gehouden.
Rond de brug concentreerde zich het
stadsleven van die dagen; aan de ene zijde de grote koopmansbeurs, de korenbeurs, de markt en aan de andere zijde de waterstad en het postkantoor, met de brug als verbinding.
Pas rond 1870 veranderde dit door de aanleg van
het spoorwegviaduct.
1862
het reglement van het Postkantoor aan de Wijnhaven van Rotterdam
In 1871 werd het Postkantoor aan de Blaak, achter het Beursgebouw, aanbesteed, in 1875 werd het geopend, terwijl tegelijkertijd het postkantoor aan de Wijnhaven werd gesloten en afgebroken.
1890
het Postkantoor van Rotterdam aan de Blaak
In het Blaak postkantoor werd ook het telegraaf kantoor, het stadshypotheek kantoor en enkele ambtswoningen gevestigd, waarvoor als volgt reclame werd gemaakt:
........het Maaswater oefent geen gunstigen invloed uit op den gezondheidstoestand ........
De Post Direkteur kreeg de beschikking over 12 kamers, de Telegraaf Directeur 8 kamers.
Na enkele dagen kwam men erachter dat een eigen brievenbus ontbrak en werd al snel geklaagd over tocht en dus werd al 3 weken na de opening een plan ingediend voor het aanbrengen van tochtdeuren.
Het spreekt vanzelf dat t.g.v. de groei van Rotterdam het Postkantoor al snel veel te klein was en dus werden al snel de dienstwoningen van de directeuren bij het kantoor getrokken.
In 1903 al werd het plan opgevat voor weer een nieuw Postkantoor. Al snel kwam de huidige lokatie aan de Coolsingel ter sprake, maar de Kamer van Koophandel had hiertegen grote bezwaren, de lokatie aan de Coolsingel was veel te ver van het kloppende hart van het toenmalige Rotterdam, de omgeving van de (oude) Beurs, het huidige Station Blaak.
Pas in 1909 werden de plannen wat concreter, over de mogelijke locatie werd echter nog niet gesproken, bang voor weer een discussie en..... grondspeculanten.
Voor ons verhaal over de geschiedenis van de Beurs van Rotterdam, klik je even HIER
Pas in September 1915 (dus midden in WOI) werd begonnen met de bouw op de Coolsingel. Na 8 jaar was het gebouw gereed, het had meer dan dfl 5.000.000,= gekost, een in die tijd gigantische bedrag natuurlijk !!
Als architect was gekozen voor Bremer, de indeling was ontworpen door Teeuwisse. De imponerende hal werd bedacht door Huisman en de gevels werden van beeldhouwwerken voorzien, ontworpen door Van Lunteren.
Tot 1 Januari 1980 was het Postkantoor aan de Coolsingel het Hoofdpostkantoor, het districtspostkantoor bij Station CS fungeerde slechts als bijkantoor. Vanaf 1980 werd het net andersom.
Nu we het toch even over het districtspostkantoor bij Station CS hebben, dit was het Postkantoor Station D.P. omstreeks 1900:
1900
het D.P. Stations-Postkantoor van Rotterdam
LINK
En natuurlijk gaan we foto's erbij zetten van ook andere (oude) postkantoren van Rotterdam, als we die foto's zouden kunnen vinden natuurlijk......., dus houden we ons aanbevolen...
En natuurlijk hebben we op onze site nog veel meer over van alles wat met de geschiedenis van de Post te maken heeft, bijvoorbeeld in dit verhaal, met de oudste prent met een brievenbus, natuurlijk (...) in Rotterdam :
De postbestelling van Rotterdam tot 1795
Zoek je nog meer, gebruik dan onze Search Engine en probeer woorden als post, postzegel, etc etc
We kregen de volgende zeer bijzondere reaktie:
Geweldig die foto's van Rotterdam met zijn oude postkantoor! Momenteel ben ik bezig met de inventarisatie van de poststempels gebruikt in Nederland in de periode van 1915 tot 1965. Wat voorbeelden van zulke stempels:
Ik ben de auteur van de CD-ROM van het Handboek Nederlandse Poststempels (zie www.poststempel.com) en heb daarin de periode van 1865 tot 1900 op stempelgebied beschreven.
Door vele verzamelaars van afdrukken van poststempels is gesuggereerd om zoveel mogelijk foto's van oude postkantoren daarbij op te nemen. Maar hoe kom je aan foto's?
In elk geval heb ik nu de stempels van Rotterdam vanaf 1915 tot 1950 in kaart gebracht voor zover ik die heb kunnen vinden.
Mijn vraag is, net als Aad: heeft iemand nog meer foto's van postkantoren en is het eventueel mogelijk deze te kunnen afbeelden op de volgende stempel CD-ROM?
Alvast dank voor het antwoord.
Met vriendelijke groet,
Cees Janssen / Email: cees.j.e.janssen@hccnet.nl
Zojuist hebben wij met veel plezier deze website bezocht. Mogelijk bent u geinteresseerd in linkuitwisseling met
www.verzamel.com
en
www.postzegels.net
VANZELFSPREKEND
Op genoemde sites treft u een ruim aanbod postzegelveiling aan. Daarnaast zijn er aanbiedingen en diverse andere filatelistische rubrieken.
Bieden is bestellen is overigens al mogelijk vanaf 1 cent!