Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Persbericht Historisch Museum Rotterdam

Deze Persberichten van het Historisch Museum van Rotterdam horen bij het onderstaande verhaal op onze site

Ook het Historisch Museum van Rotterdam heeft een eigen geschiedenis

schielandshuis1780

Het Schielandshuis in 1780

Rechts de Coolse Poort aan het Coolvest

LINK

In dit historische pand uit 1662 is nu gevestigd

Het Historisch Museum van Rotterdam

http://www.hmr.rotterdam.nl

PERSBERICHTEN

Historisch Museum Rotterdam


75 jaar De Bijenkorf Rotterdam

posterbeeld

Naar de stad gaan betekent winkelen. In Rotterdam kunnen shoppers al meer dan 100 jaar terecht voor het nieuwste van het nieuwste. Van de allereerste Passage in Nederland (link1 en link2) via de revolutionaire Lijnbaan in de fifties, tot de koopgoot nu. De expositie Winkelen in Museum Het Schielandshuis neemt de bezoeker mee in winkelstad Rotterdam. Omdat de Bijenkorf 75 jaar in Rotterdam zit, heeft de prachtige vooroorlogse Bijenkorf van Dudok een glansrol.

Van flaneren tot funshoppen

Op de tentoonstelling proef je de sfeer van de winkelstad Rotterdam. Winkelende mensen uit alle periodes voeren je langs ruim een eeuw shoppingcultuur. Tussen de aanlokkelijke uitstallingen zie je bijzondere hebbedingen, zoals een halve eeuw hoeden en schoenen en speelgoed uit de jaren 50 en 60 van Meyer & Blessing. De kooplust van de bezoeker wordt nog verder opgezweept met reconstructies van bijzondere Bijenkorfetalages. Wie zich dan niet meer kan inhouden kan gerust zijn: vanuit Museum Het Schielandshuis stap je zó midden in winkelstad Rotterdam.

passagerob

Voor 1940

De Hoogstraat is voor de oorlog dé straat om te zien en gezien te worden. Langs een kilometer winkels is het perfect flaneren. Rotterdam heeft in 1879 bovendien een winkelprimeur met de eerste Passage van Nederland. Voortaan kan het betere publiek droog en in stijl winkelen. Winkelparadijs Rotterdam is compleet als in 1930 de schitterende Bijenkorf van Dudok wordt geopend. Het kooppaleis van licht en lucht trekt van heinde en verre shoppers aan. Maar in mei 1940 maakt het bombardement een abrupt einde aan de winkelstad.

Wederopbouw

Rotterdam zou Rotterdam niet zijn als er niet al in de oorlog verrassend sierlijke noodwinkels uit het puin van de winkelstad worden gestampt. In 1953 moet je alweer in Rotterdam zijn voor de nieuwste winkelsensatie: het eerste autovrije winkelgebied van Europa. Op de Lijnbaan kun je naar hartelust winkelen zonder last te hebben van het verkeer. Vier jaar later opent een splinternieuwe Bijenkorf, die het zwaar getroffen gebouw van Dudok vervangt. De afgelopen jaren is opnieuw een golf winkelvernieuwingen over Rotterdam gespoeld. Koopgoot, Mall, Plaza en Donner maken van een dagje winkelen een belevenis op zich. Een dagje dat begint met een bezoek aan Winkelen.

  • Datum: 3 juli 2005 t/m 28 mei 2006

  • Locatie: Museum Het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, Rotterdam

  • Openingstijden: Di t/m zo van 11:00-17:00 uur

  • Gratis toegang onder de 18 jaar, dus t/m 17 jaar

  • Meer informatie: info@hmr.rotterdam.nl



En natuurlijk hebben we op onze site heel veel over de Bijenkorf van Dudok:

Bijvoorbeeld dit verhaal

Winkelen bij de Bijenkorf in Rotterdam, maar wel in 1931



En dan nu, dankzij het Historisch Museum van Rotterdam, kunnen we, via hun tentoonstelling, eindelijk ook eens de sfeer gaan proeven!!

Kortom, een geweldig initiatief van het Historisch Museum van Rotterdam!!





En dan toeval of niet, heel recent kregen we de volgende zeer waardevolle reaktie:

Hulde voor jullie prachtige site! Ik ben zelf de zoon van een van Rotterdams stadsbouwmeesters, dus weet sowieso veel van de geschiedenis van Rotterdam, maar in mijn huidige hoedanigheid van geschiedenisleraar heb ik erg veel aan het oneindige materiaal dat jullie zo genereus aan ons allen ter beschikking stellen.

Mijn vader was, eerst onder van Traa vanaf 1954, later Fokkinga, en tot 1990 onder Riek Bakker Chef van het district centrum.

Aan hem hebben we enige bagger te danken: zoals de Coolse Poort, het Maritiem museum, het Potlood, maar... hij was wel degene die Piet Blom z'n kans gegeven heeft voor de Kubuswoningen, de nieuwe bibliotheek geinitieerd heeft, de herbouw van de Unie, Plan C/Oude Haven, Waterstad, en nog veel meer.

Erkentelijk ben ik hem vooral voor zijn lumineuze idee het poortje van het Coolsingelziekenhuis te laten staan, en de Plataan.

Spijt had hij aan het eind van zijn carriere vooral van de sloop van de oude Bijenkorf: was absoluut onnodig, verkeer had er onder door gekund, en er was een fraai herstelontwerp van Dudok.

Nou: ik heb nog jaren te gaan om jullie site helemaal uit te pluizen; mijn bejaarde moeder is er ook fan van.

Erg leuke verhalen, en erg accurate stadsbeschrijvingen.

Ga zo door!

Met vriendelijke groeten, Bas van Zwienen




Echt tot slot, ook nog dit citaat uit o.m. dit verhaal

Biografie Ossip Zadkine

zadkineuiteentoeristiesboekje

Zadkine, Ossip
Verwoeste stad, 1951
brons, hoogte 2,50 m

De directie van de Bijenkorf besloot het beeld aan de stad Rotterdam te schenken en opende onderhandelingen met de beeldhouwer. Als plaats van opstelling werd de kop van de Leuvehaven vastgelegd. De gemeente aanvaardde de schenking met graagte. De kosten zouden geheel voor rekening van de Bijenkorf zijn, op de sokkel na, die niet meer dan ƒ 24.500 hoefde kosten.
De Belastingdienst werkte mee: er hoefden geen invoerrechten worden betaald over het beeld, dat in Frankrijk gegoten zou worden.

Het bombardement van 14 mei 1940 verwoestte tweederde van het gebouw, dit gedeelte werd nooit meer opgebouwd, want de Gemeente Roterdam had ineens andere plannen met het stuk grond waar de Bijenkorf ooit van harte welkom was geheten.

Alles rondom de Karrensteeg etc was al weg en de Gemeente wilde nu graag een venster op de rivier creeren en daarvoor stond het Bijenkorfse Dudok gebouw gewoon in de weg.

Het is nu niet meer voor te stellen, als je het huidige "plein" op de hoek van de Blaak en de Oude Binnenweg kent, prop en prop vol....


Een foto uit begin jaren vijftig, met die ingekorte Bijenkorf zijgevel, vergelijk deze foto maar eens met die van voor de oorlog.

De onderhandelingen over de afbraak tussen de Bijenkorf en de Gemeente Rotterdam zijn nog in volle gang.

Uiteindelijk heeft Rotterdam er, ondanks protesten van veel Rotterdammers, miljoenen voor over om de Bijenkorf zo ver te krijgen dat ze op de hoek van de Van Oldenbarneveltstraat opnieuw beginnen en het oude gebouw, op kosten van de Gemeente Rotterdam, laten afbreken, waarmee in september 1959 wordt begonnen.

zadkinebeeld


Wat dan nog slechts weinigen weten, pas eind jaren zeventig kwam dit in de openbaarheid, is dat de Bijenkorf voor een heel groot gedeelte het beeld van Ossip Zadkine heeft gefinancierd, dat op 16 mei 1953 werd onthuld. Zonder het geld van de Bijenkorf was dit beeld er mogelijk nooit geweest....en dat midden in de onderhandelingen over de afbraak van een wel heel bijzonder gebouw op een historische plek.





Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

12 Juli 2005