Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Persbericht Historisch Museum Rotterdam

Deze Persberichten van het Historisch Museum van Rotterdam horen bij het onderstaande verhaal op onze site

Ook het Historisch Museum van Rotterdam heeft een eigen geschiedenis

schielandshuis1780

Het Schielandshuis in 1780

Rechts de Coolse Poort aan het Coolvest

LINK

In dit historische pand uit 1662 is nu gevestigd

Het Historisch Museum van Rotterdam

http://www.hmr.rotterdam.nl

PERSBERICHTEN

Historisch Museum Rotterdam


Wie heeft er een schilderij van Marius Richters?

Museum Het Schielandshuis organiseerde 2 jaar geleden, 2005 een grote tentoonstelling over de Rotterdamse kunstenaar Marius Richters (1878 - ­1955).

De sociaal bewogen en religieus geïnspi­reerd schilder Marius Richters heeft een veelzijdig oeuvre nagela­ten.Tot de schilderijen van Marius Richters behoren onder meer land­schappen, (zelf)portretten, stadsgezichten en stillevens. Daarnaast is Marius Richters bekend om zijn wand­schilderingen in de Raadszaal van het stadhuis en als glazenier.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus. Om het werk van Marius Richters binnen de beeldende kunst in het algemeen en in Rotterdam in het bijzonder te plaatsen, is het van belang een zo volledig mogelijk beeld van het oeu­vre van Marius Richters te krijgen.

Bent u in het bezit van een schilderij van Marius Richters?

Neem dan s.v.p. contact op met

info@hmr.rotterdam.nl


 • Datum: 2 jaar geleden, 2005

 • Locatie: Museum Het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, Rotterdam

 • Openingstijden: Di t/m zo van 11:00-17:00 uur

 • Gratis toegang onder de 18 jaar, dus t/m 17 jaar

 • Meer informatie: info@hmr.rotterdam.nlIn het uiteindelijke Persbericht vonden we nog deze informatie met de bijgaande 2 zeer unieke prenten:

PERSBERICHTEN

Historisch Museum Rotterdam


Marius Richters Rotterdam
Schilder en Glazenier
2 jaar geleden, 2005

Museum Het Schielandshuis brengt met de tentoonstelling Marius Richters Rotterdam een veelzijdig Rotterdams kunstenaar in beeld. Richters schilderde de bruisende lichtstad van het interbellum, maar ook de ellende van de crisis en de ontberingen van de oorlogsjaren. De kunstenaar drukte bovendien zijn stempel op de stad met monumentale glas-in-lood ramen en wandschilderingen in onder andere de raadszaal van het Stadhuis. Samen met zijn panoramatekeningen in de Atlas Van Stolk geeft de tentoonstelling een levendig beeld van Richters´ Rotterdam.

rode draad

Marius Richters (1878-1955) houdt zich bezig met verschillende onderwerpen, stijlen en technieken. Rode draad in zijn werk en leven is Rotterdam. Daarnaast schildert hij zijn familie, stadsgenoten en het omliggende landschap, maar ook religieuze voorstellingen. Ondanks tentoonstellingen in onder andere het Stedelijk Museum van Amsterdam tijdens zijn leven, is Richters tegenwoordig relatief onbekend.

monumentaal

Richters´ band met Rotterdam gaat verder dan een serie romantische havengezichten op een tentoonstellingszaal. Zijn wandschilderingen van het zware werk in de havens herinneren de bestuurders in het stadhuis nog steeds waaraan Rotterdam haar welvaart te danken heeft. Een andere grote opdracht is het vervaardigen van de glas-in-lood ramen voor de vooroorlogse Zuiderkerk. Op de tentoonstelling zijn grote ontwerpkartons en studies voor deze monumentale werken te bewonderen.

verwoesting

In april 1940 maakt Richters vanaf de Stadhuistoren een panoramatekening van Rotterdam. Een paar weken later verwoest het bombardement de binnenstad. Richters ziet naast de stad ook zijn geliefde glas-in-lood werk van de Zuiderkerk verloren gaan. Door de grote populariteit van de reproductie van deze panoramatekening komt eind 1940 bij een groot aantal Rotterdammers een 'Richters' aan de muur te hangen. In de Atlas Van Stolk is onder andere de originele panoramatekening te zien, met een nieuwe foto vanuit hetzelfde gezichtspunt.

Publicaties

Bij uitgeverij Thoth verschijnt de rijk geïllustreerde catalogus Marius Richters´ Rotterdam. Schilder en glazenier 1878-1955. Prijs: €34,90. Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een poster met Richters´ panoramatekening van Rotterdam uit april 1940 gemaakt. Prijs: €1,-.
Beide zijn in de museumwinkel van Museum Het Schielandshuis te koop.

 • Datum: 2 jaar geleden, 2005

 • Locatie: Museum Het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, Rotterdam

 • Openingstijden: Di t/m vr van 10:00-17:00 uur, weekend en feestdagen 11:00-17:00 uur

 • Meer informatie: info@hmr.rotterdam.nl

maasbruggenmed

    Schilderij: Gezicht op de Maasbruggen, 1935, olieverf op doek, 60 x 85 cm

    Bijschrift: Marius Richters legde het drukke verkeer over de Maasbruggen in 1935 vast.

    Beeld uit de tentoonstelling ´Marius Richters Rotterdam. Schilder en Glazenier.´ 2 jaar geleden, 2005 in Museum Het Schielandshuis in Rotterdam.

    Bron: Particuliere collectie

panoramaapril1940atlas

    Tekening: Panorama van Rotterdam, april 1940, penseeltekening in sepia, 48,5 x 159 cm

    Bijschrift: Marius Richters maakte 3 weken voor het bombardement een panoramatekening van Rotterdam vanaf de toren van het Stadhuis.

    Beeld uit de tentoonstelling ´Richters en het panorama. 2 jaar geleden, 2005 in de Atlas van Stolk in Museum Het Schielandshuis Rotterdam.

    Bron: Atlas Van Stolk, Rotterdam.

    Ooit was deze reproduktie voor slechts Eur 1,= te koop in de Museumwinkel van het Museum Het Schielandshuis Rotterdam.


2 jaar geleden, 2005 ontvingen we ook nog dit Persbericht met schitterende prenten, de Stadhuis en Zuiderkerk prent komen van onze eigen site, te vinden via de link:

PERSBERICHTEN

Historisch Museum Rotterdam


Rotterdam loopt als een rode draad door het leven en werk van Marius Richters (1878-1955). Enkele weken voordat bommen zijn onderwerp in puin veranderen, legt Richters de laatste hand aan een indrukwekkend panorama van Rotterdam. Net als zijn geliefde stad wordt Richters' carrière getekend door voor- en tegenspoed. Twee tentoonstellingen in Museum Het Schielandshuis laten de veelzijdigheid van deze relatief onbekende, maar echt Rotterdamse kunstenaar zien.

monumentaal

stadhuisdoelen

In 1917 schrijft een jury een wedstrijd uit voor monumentale wandschilderingen in de Raadzaal van het nieuwe stadhuis. Richters gaat enthousiast aan het werk en maakt zelfs twee stukken. Zijn teleurstelling is groot als de jury geen keuze kan maken en de opdracht intrekt. Op eigen initiatief maakt Richters nog eens twee schilderingen voor de Raadzaal. Na tientallen jaren aandringen worden de doeken in 1939 alsnog in de Raadzaal geplaatst.

glas-in-lood

zuiderkerk1863

Na de Raadzaal vindt Richters in de Zuiderkerk aan de Glashaven nieuwe inspiratie voor monumentaal werk. Dankzij oproepen, bedelbrieven en inzamelacties weet de bevlogen Richters vanaf 1925 de hele kerk van nieuw glas-in-loodwerk te voorzien. Alsof de duivel er mee speelt komt de gigantische klus eind 1939 gereed. Een paar maanden later wordt de Zuiderkerk samen met Richters´ glaswerk volledig verwoest door het bombardement…

miskenning

Hoewel Richters exposeert in prestigieuze musea als Boijmans en het Stedelijk in Amsterdam, wordt zijn werk zelden aangekocht. Tegenwoordig is de door en door Rotterdamse kunstenaar relatief onbekend. Een selectie uit zijn brede oeuvre geeft nu, met Richters en het panorama in de Atlas Van Stolk, een levendig beeld van Richters´ Rotterdam.

delftsepoorthmr

    Schilderij: Gezicht op de Delftse Poort, 1935, olieverf op doek, 73,5 x 92 cm

    Bijschrift: Het gebied rond het Hofplein en de Delftse Poort was voor de oorlog hét uitgaanscentrum van Rotterdam.

    Bron: collectie Historisch Museum Rotterdam.

    Voor meer informatie over de Delftse Poort op onze site, klik dan HIER

gezichtoudehavenplanchmr

    Schilderij: Gezicht op de Oude Haven met Plan C, 1923, olieverf op doek, 77 x 97 cm

    Bijschrift: Richters schildert in 1922 de bedrijvigheid in de Oude Haven van Rotterdam met op de achtergrond de kantoren en winkelgalerij van plan C en de Spaanse Kade.

    Bron: Museum de Fundatie, Zwolle

    Voor meer informatie over o.m. Plan C op onze site, klik dan HIER

raadszaaldetailhmr

    Schilderij: Het Graanbedrijf, gedateerd 1920, olieverf op doek, circa 400 x 400 cm, Raadzaal, Stadhuis Rotterdam.

    Bijschrift: Richters maakte de schilderingen van het havenbedrijf in de raadszaal van het Rotterdamse stadhuis.

    Beeld uit de tentoonstelling ´Marius Richters Rotterdam. Schilder en Glazenier.´ 2 jaar geleden, 2005 in Museum Het Schielandshuis in Rotterdam.

    Bron: Gemeente Rotterdam

    Voor meer informatie over het Stadhuis van Rotterdam op onze site, klik dan HIER

raadszaaloverzichthmr

    Foto: Overzichtsfoto Raadzaal, Stadhuis Rotterdam

    Bijschrift: Richters maakte de schilderingen van het havenbedrijf in de raadszaal van het Rotterdamse stadhuis. Van links naar rechts zijn de schilderingen De Sleepdiensten, Het Graanbedrijf en Het Kolenbedrijf te zien.

    Beeld uit de tentoonstelling ´Marius Richters Rotterdam. Schilder en Glazenier.´ 2 jaar geleden, 2005 in Museum Het Schielandshuis in Rotterdam.

    Foto: Han van Senus, Capelle aan den IJssel

    Voor meer informatie over het Stadhuis van Rotterdam op onze site, klik dan HIER

zuiderkerkontwerpglasinloodhmr

    Ontwerp Glas-in-lood-raam: Jezus als de Heiland van de wereld, circa 1925.

    Bijschrift: Als glazenier vervaardigde Richters de beglazing van de Zuiderkerk aan de Glashaven in Rotterdam. Dit is het ontwerp voor het glaswerk Jezus als de Heiland van de wereld. De kerk is in mei 1940 met al het glaswerk verwoest in het bombardement.

    Beeld uit de tentoonstelling ´Marius Richters Rotterdam. Schilder en Glazenier.´ 2 jaar geleden, 2005 in Museum Het Schielandshuis in Rotterdam.

    Bron: Gemeentearchief Rotterdam

    Voor meer informatie over de Zuiderkerk van Rotterdam op onze site, klik dan HIER

rotterdaminvogelvluchtontwerpwandschilderinggroothandelsgebouwhmrEn natuurlijk lieten we meteen onze zoekmachine zoeken, maar helaas, niets over Marius Richters, ja nu natuurlijk wel, dit persbericht...

Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Marius Richters en klik op ENTER

Met het trefwoord SCHILDERIJ vonden we o.m. dit op onze site:

Uit dit verhaal:

Van Jo van Iersel kregen we de volgende vraag met bijbehorende schilderijen van de Schie:

schiewind1

schiewind2

Een Engelse kennis vroeg mij of ik deze schilderijen kon thuis brengen, het enige wat hij mij kon vertellen was een naam en een datum :

Schie 1912

Nou kwam ik bij uw schitterende site uit en vroeg mij af of u hier iets meer over kon vertellen gezien uw kennis over dit gebied?

Prompt kwam er nog een vraag over het volgende schilderij:

Wanneer is dit door Herman paradies geschilderd?

schiekadeparadies

Uit dit verhaal:

raambrugvanleeuwen

Dit schilderij van P.J.A. Wagemans ontvingen we van Rob van Leeuwen, past prachtig bij de foto erboven.

Op het schilderij is heel mooi de Raambrug te zien. In dat huis meteen rechtsachter de brug, op de hoek van de Delftschevaart en de Raamstraat, was ooit een van de eerste Apotheken van Rotterdam gevestigd.

Uit o.m. dit verhaal:

slijkvaartkleur

slijkvaart1825

slijkstraatrobvanleeuwen

De Slikvaart / Slijkvaart

de naam zegt het al, het heeft er nooit erg lekker geroken

de onderste prent (schilderij) ontvingen we van Rob van Leeuwen
het betreft een kopie naar een schilderij van Cornelis Springer

Uit dit verhaal:

heinecke

Een schilderij van de Rotterdamse schilder W. Heinecke van de Botersloot.

En tot slot, want we moeten er mee stoppen, ooit heeft Gerard Martens een heel verhaal gemaakt over schilderijen:

Schilderijen en Rotterdam

 

Er is al veel verteld over Rotterdam en er is nog een hele boel te vertellen, maar toch is het wel interessant om eens te zien hoe de kunstschilders onze stad zagen. Veel schilderijen heb ik in eerste instantie niet gevonden, maar het is toch de moeite waard om ze eens onder de aandacht te brengen. Onder die schilders van Rotterdamse plekjes wil ik ook de primitieve schilders rekenen.

Het is nog niet zo lang geleden, dat de primitieven grote furore maakten. Vooral de Joego-Slaven hebben goede zaken gedaan. De grote rage was het werk van de Primitieven. Zelfs de legpuzzelindustrie bracht tientallen puzzels uit en die gingen erin als koek.

Er kwam een boek uit over de Nederlandse Primitieven onder de titel: Naïeve Schilders zien ons land en het is leuk om te zien hoe Pieter Hagoort het Hofplein rond 1900 zag. Zelfs de straatnaambordjes Slagveld en Schiekade zijn nog net te onderscheiden.

naiefhofplein

 

Een andere naïeve schilder Cornelis van Breugel, what's in a name, zag één van de meest gefotografeerde plekjes van Delfshaven, zo.

naiefdelfshaven

 

Signac heeft dit mooie schilderij gemaakt vanaf de kade en de bruggen zijn nog net te zien, maar het schilderij geeft toch goed de bedrijvigheid weer, die er toen in de haven heerste.

signacrotterdam

 

Het volgende schilderij van Luce geeft die bedrijvigheid nog beter weer.

havenschilderijro

De sloep met roeiers kan de bemanning zijn van één van de schepen, maar de Mariniers waren ook wel eens aan het roeien op de Maas. Het kleine bootje daar schuin boven kan een oorspronkelijke pieremegoggel zijn. De man op de grotere boot haalt iets naar boven of betaalt net de geleverde waar. Deze bedrijvigheid is nu niet meer zo te zien, al moet ik zeggen, dat er langs de Maas en in de havens nog genoeg te genieten valt.

 

Ook waren er etsers, die mooie werkstukken over de haven en daar omheen maakten. Deze ets, van Anton Dirckx, geeft een lossende vrachtboot weer Prachtig, die onder stoom liggende schepen verderop.

lossendevrachtboot

 

Een mooi gezicht op de kade, met een onder stoom liggende sleepboot De Batavier, geeft de volgende ets van Rensburg weer. Alleen de ets opzichzelf is al een meesterwerk. Maar wat een sfeer brengt deze plaat over!

rensdebatavier

 

Wanneer je in de buurt van de havens wandelde, kon het vaak gebeuren, dat er een brug open stond en dan namen deze dames de gelegenheid waar om op haar gemak enige nieuwtjes uit te wisselen. Deze gezellige plaat is gemaakt door éne Van Voorden.

wachtenbijdebrugro

 

Zo zie je, dat naast de vele foto.s over de havens van Rotterdam, de schilderijen en etsen iets speciaals over brengen. Er lijkt meer leven in de afbeeldingen te zitten. Daarom vond ik het idee om hier iets over te schrijven zo leuk.O, Maas, o, Maas in dromen

Kan ik hier uren staan..........


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

11 September 2007