Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal met zeer fraaie schilderijen ....

Schilderijen en Rotterdam

 

Er is al veel verteld over Rotterdam en er is nog een hele boel te vertellen, maar toch is het wel interessant om eens te zien hoe de kunstschilders onze stad zagen. Veel schilderijen heb ik in eerste instantie niet gevonden, maar het is toch de moeite waard om ze eens onder de aandacht te brengen. Onder die schilders van Rotterdamse plekjes wil ik ook de primitieve schilders rekenen.

Het is nog niet zo lang geleden, dat de primitieven grote furore maakten. Vooral de Joego-Slaven hebben goede zaken gedaan. De grote rage was het werk van de Primitieven. Zelfs de legpuzzelindustrie bracht tientallen puzzels uit en die gingen erin als koek.

Er kwam een boek uit over de Nederlandse Primitieven onder de titel: Naïeve Schilders zien ons land en het is leuk om te zien hoe Pieter Hagoort het Hofplein rond 1900 zag. Zelfs de straatnaambordjes Slagveld en Schiekade zijn nog net te onderscheiden.

naiefhofplein

 

Een andere naïeve schilder Cornelis van Breugel, what's in a name, zag één van de meest gefotografeerde plekjes van Delfshaven, zo.

naiefdelfshaven

 

Signac heeft dit mooie schilderij gemaakt vanaf de kade en de bruggen zijn nog net te zien, maar het schilderij geeft toch goed de bedrijvigheid weer, die er toen in de haven heerste.

signacrotterdam

 

Het volgende schilderij van Luce geeft die bedrijvigheid nog beter weer.

havenschilderijro

De sloep met roeiers kan de bemanning zijn van één van de schepen, maar de Mariniers waren ook wel eens aan het roeien op de Maas. Het kleine bootje daar schuin boven kan een oorspronkelijke pieremegoggel zijn. De man op de grotere boot haalt iets naar boven of betaalt net de geleverde waar. Deze bedrijvigheid is nu niet meer zo te zien, al moet ik zeggen, dat er langs de Maas en in de havens nog genoeg te genieten valt.

 

Ook waren er etsers, die mooie werkstukken over de haven en daar omheen maakten. Deze ets, van Anton Dirckx, geeft een lossende vrachtboot weer Prachtig, die onder stoom liggende schepen verderop.

lossendevrachtboot

 

Een mooi gezicht op de kade, met een onder stoom liggende sleepboot De Batavier, geeft de volgende ets van Rensburg weer. Alleen de ets opzichzelf is al een meesterwerk. Maar wat een sfeer brengt deze plaat over!

rensdebatavier

 

Wanneer je in de buurt van de havens wandelde, kon het vaak gebeuren, dat er een brug open stond en dan namen deze dames de gelegenheid waar om op haar gemak enige nieuwtjes uit te wisselen. Deze gezellige plaat is gemaakt door éne Van Voorden.

wachtenbijdebrugro

 

Zo zie je, dat naast de vele foto.s over de havens van Rotterdam, de schilderijen en etsen iets speciaals over brengen. Er lijkt meer leven in de afbeeldingen te zitten. Daarom vond ik het idee om hier iets over te schrijven zo leuk.O, Maas, o, Maas in dromen

Kan ik hier uren staan..........

 Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

19 November 2001