Een e-mail sturen naar de Engelfrieten? Het e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Deze bijvoorbeeld van Hans van der Gaag

Wil je terug naar de pagina met de kortere reakties, klik dan op deze link

Ben op nu nog onverklaarbare wijze op jullie site terecht gekomen .

Maar wat een heerlijkheid om het te bekijken , kon dus ook niet meer stoppen om alles te bekijken .

Kwam ook op het stukje van Overschie en tja als je daar in 1952 geboren bent gaat er wel wat door je heen , ook veel bekende stukjes tegen zoals de melkfabriek de Combinatie achter de Sidelinge waar we enige lege flessen gingen halen om die dan weer in te leveren bij de winkel op de Abtsweg (rintintin dacht ik ) om dan vervolgens weer snoepgoed van te kopen .

ik kan wel uren blijven schrijven over Overschie maar weet niet of dat van belang is eventueel voor jullie maar dat hoor ik dan wel eventueel.

met andere worden een prachtige site

En vanzelfsprekend hebben we Hans van der Gaag uitgenodigd om zijn verhaal over zijn jeugd in Overschie te vertellen:

Maak gebruik van onze zoekmachine als je ook wilt weten wat Hans van der Gaag allemaal heeft gevonden op onze site:

Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Overschie en klik op ENTER

Heb van 1959/60 tot 1974 in de Aalkeetstraat gewoond op 7b
een heerlijke tijd vooral al dat voetballen op het veldje en lekker kattenkwaad uithalen

gaagoversch1

Foto genomen in de Aalkeetstraat met op de achtergrond de boerderij van de fam. Ouwendijk en die hadden hun schuur verhuurd aan een timmerman genaamd Rien Post met daar ook weer op de achtergrond de melkfabriek de Combinatie.

Toeval of niet, maar webmaster Aad was jaren bevriend met Paul Ouwendijk...

gaagoversch2

Deze is genomen vanaf de Abtsweg zijde met naar links de bocht mee de Kedichemstraat waar 2 auto's van de Combinatie rijden met op de achtergrond oud overschie

gaagoversch3

Is al wat jaartjes geleden, maar we konden schaatsen op de Schie, op de achtergrond het overzet pontje, nu een loop- en fietsbrug

gaagoversch4

Misschien nog bekenden bij, op het z.g.n voetbalveldje?

Hier is het eerste begin bij m,n geboorte in 1952 op de Abtsweg 92 c na verloop van tijd tja naar de kleuterschool en wel in oud overschie in de Rodenburgstraat, ik ging daar heen met buslijn 32 ( ik dacht dat de kosten daarvan 3 of 5 cent waren ) tot aan de Parallelstraat waar m,n ooms en tante,s woonde en die brachten mij dan verder naar school op een gegeven moment wist ik hoe ik zelf de weg moest lopen naar de Parallelstraat om een botterham te gaan eten tussen de middag .

Als ik daar heen liep kwam ik een naar ik dacht een winkel tegen die allerlei stoffen en en kleding verkocht de naam weet ik niet meer maar dat zal ik eens aan m,n moeder vragen die nog steeds in overschie woont .

Daarna kwam ik terecht op het Oranjeplein (tje) waar een zuivelzaak was en een stomerij en zo via de Emmastraat waar een slagerij Den Bree was op de hoek en een stukje verderop in de Emmastraat een water stokerij zoals men dat toen noemde oftewel een drogist waar men warmwater kon halen vroeger.

Na tel. overleg met m,n moeder qua namen van winkels en school het volgende :

de school heette de Emma school

De stoffenzaak was van de dames Bosche de zuivelzaak was van de fam. Both.
Het gebeurde weleens dat ik een boodschap moest doen voor m,n tante en werd dan naar de groenteboer gestuurd die een stukje verder op de Parallelstraat zat genaamd bBudewijn of naar het sigarenzaakje van de dames Klapwijk (bij de dames Klapwijk haalde Aad altijd vroeger z'n kranten op, maar je mocht niet binnen wachten als de kranten er nog niet waren, want dan stond meteen de hele winkel vol en uiteraard kochten de krantenbezorgers niets) en als ik goed m,n best had gedaan kreeg ik 2of 3 cent om snoep te kopen bij het snoepzaakje in de Julianastraat bij Van der Sluis , wij noemde hem altijd Sluisie .

Citaat uit dit verhaal:

O ja we hadden ook nog een banketbakkerij genaamt Maris in de Burg. Bosstraat bij de Delftweg en ooooo wat waren die tompoezen heerlijk. dus met andere woorden ik had 2 onvergetelijke kleuterschool jaren . daarna , dat vertelde m,n moeder ook , moest ik naar de ds van der hooftschool omdat die toen pas klaar was met bouwen

domineehooft

Hervormde Ds. G.A. van der Hooft

deze foto hing in het halletje van de school

Van 1911 tot 1943 predikant in Overschie, bekleedde vele bestuursfunkties.
In Januari 1964 op 87-jarige leeftijd in Overschie overleden

LINK

Als men op de Abtsweg kwam vanaf de zijde van blijdorp hadden we aan de linkerkant een boerderij staan annex garage met de naam Lagendijk , ik weet dat omdat m,n ooms een transport bedrijf hadden met de naam gebroeders Van Linden en daar hun auto,s hadden gestalt .
Op deze zelfde plaats staat nu dat hoge flat gebouw.
Verder gaand richting winkels ben ik geboren in het eerste flat gebouw aan de rechterkant op 92c .
Daarna de singel en dan weer een flat gebouw en dan de winkels met op de eerste hoek bakkerij van Van de Meer en Schoep daarna dacht ik een soort kachelzaak zal ik maar zeggen en daarna nog een aantal winkels met op de andere hoek de Gruyter waar m,n moeder de koffie liet of ging malen , nu is het een cafe met de naam Nooitgedacht .
Op het volgende gedeelte op de hoek was dacht ik een drankenzaak met daar opvolgend Rintin de super markt althans wat daar voor doorging en daar pikte we wel eens snoep en als we gegrepen werden moesten we in een soort kamertje gaan zitten totdat m,n vader of moeder zin hadden om ons te komen halen , maar dat duurde wel eens heel lang omdat m,n vader of moeder ons lekker liet zitten om een beetje angst in te boezemen .
Dan weer een naar ik dacht een schoenen reparatie zaak en een groentenboer met op de volgende hoek jahoor een patatzaak, aan de overkant zat toen een boekenwinkel en kantoorhandel die ook speelgoed verkocht, verder herinner ik me ook wel een stomerij en een drogist en dan op de hoek jahoor een kapper maar die herenkapper kon maar 1 model ( of was het m,n vader ?) het z.g.n bloempot model , wat een vreselijke vent was die kapper als je je maar ff bewoog dan voelde je de woede van die man in je nek .
Dan krijgen we de winkel van Van Raayen een klein mannetje met een bril op en ja dan een meer uitgebouwd stuk met cafe restaurant Schanswijck.

Wat ik mij ook nog kan herinneren is dat er huisjes stonden langs de Schie richting het oude dorp met aan de overkant de borstel fabriek van Van de Burgh dacht ik en aan de achterzijde van de bruine school want zo werd de ds van de hooftschool genoemd de verffabriek van Van Klaveren ik dacht dat het gebouw er nog staat.

Op een gegeven moment ging ik ook naar de ds van de hooftschool wat ik me daar van herinner is dat ik een hele lieve juffrouw had , juffrouw ???????. tja en dan die van Van Mechelen die kon ook aardig aan je oorlel trekken wat een sadisten wat ik me wel kan herinneren is dat we een keer met alle jongens het raam zijn uitgepiept om een tocht door de nog te ontwikkelen Spaanse Polder te maken , wat kregen we op onze donder erna , bij welke leraar weet ik niet meer

. Wat ook leuk was als je op tijd opschool was mocht je als je de mazzel had de bel luiden die boven de ingang hing in een torentje . O ja en dan hadden we nog dat pontje bij die school tjonge jongen wat hebben we die man gepest om op de vlonder te gaan staan zodat hij zag dat we wilde overvaren en als hij dan halverwegen was hard weglopen en ja dan kreeg je wel eens die klos naar je hooft geslingerd.

Zo dat was de periode Abtsweg

Oh ja, nog even terug komend op Overschie op de Parallelstraat.
Onder de rijksweg stonden allemaal auto's en materiaal van de BB (Bescherming Bevolking )

Ik was dacht ik een jaar of 8/9 toen we naar de Aalkeetstraat verhuisden omdat het gezin inmiddels was uitgebreid naar 5 kinderen te weten jan/paul/hans/peter/anneke.
ja je ziet het goed ik ben de middelste , en omdat het makkelijker was om in de witte school achter de Eskampstraat was naar school te gaan (dep. ds van der hooftschool) moest ik daar naar school .
nu was daar een leraares met de naam lindeborn dacht ik met een daffie , wat was dat mens lelijk in haar gezicht , en als we dan weer eens kattekwaad uithaalde stopte we een aardappel in haar uitlaat en als ze dan startte hoorden we een grote knal doordat die aardappel er uitschoot .
we voetbalden veel met de jongens uit de buurt en de Aalkeetstraat op het grasveldje voor de deur en er werd ook wel eens een voetbal wedstrijd gehouden met andere straten , als ik het me goed herinner was er een man in de buurt die dat organiseerde , ik kan niet op zijn naam komen maar in ieder geval kwam hij uit de Hoogmadestraat daar was toen der tijd ook een groot grasveld .
en we hadden natuurlijk een schooltuintje , die was achter de Zestienhovensekade ,tjonge jonge wat was dat leuk zeg ik had altijd meer onkruid dan groente's en bloemen , dus dat was geen succes . (idem bij Aad....)
En ja hoor ook op een voetbal club en wel bij A.V.S op de Kleiweg , dat heb ik een jaar volgehouden omdat ik het trainen niet zo leuk vond .
Inmiddels was m,n moeder er alleen voor te komen staan en je begrijpt dat dat geen makkelijke opgaaf was voor m,n moeder met 5 opgroeiende kinderen die uit nood erbij moest gaan werken om de touwtjes aan elkaar te knopen .
Toen kwam ook nog eens de televisie om de hoek kijken in die tijd en een buurvrouw die had er 1 dus je begrijpt dat dat op woensdag een feest was omdat we dan s,middags naar de buurvrouw gingen om te kijken .
en er was dacht ik 2 keer in de week een wedstrijd om de vuilnisbakken omdat er een buurvrouw was die snoep weg gaf als je de vuilnisbak bij haar bovenbracht dus was er ook weleens een knokpartijtje wie het eerste was .Maar al met al een hele leuke en fijne straat in die tijd met veel buurmeisjes en jongens .
als ik het een beetje op een rijtje kan zetten zijn wij allemaal met meiden uit de straat getrouwd , of een paar straten verder , ook m,n neven die veel bij ons kwamen .

De jaren gingen verder en het was tijd om naar de ambachtschool te gaan eerst naar de poort in spangen maar dat was niet zo,n succes daar ik liep meer op straat te banjeren dan dat ik naar die school ging . heb daar geloof nog geen jaar geweest en ik moest dan toch maar naar de 5e technische school aan de Koningssingel en ook daar ging het niet van een leie dakje totdat ik een leraar tegen kwam waar ik een goed gesprek mee heb gehad . en heb daar dan ook 5 jaar op school gegaan eerst voor m,n metaal diploma en later voor m,n electro diploma .

Ik ben wel een hoop namen vergeten uit de Aalkeetstraat wat ik erg jammer vind , de namen die ik me wel herinner zijn , hans jonas , bert konijnendijk , klaas swart . en wie weet kan iemand anders mij daar bij helpen .
Even nog wat vertelen wie met wie getrouwd is of geweest uit de Aalkeetstraat, m,n oudste broer jan met henny Maayers , paul met joke van Latensteijn , ik met anja Klop , peter met crista van de stomerij op de Abtsweg (weet haar achternaam niet ) anneke met eric Reijken uit de Koornwaardstraat , m,n neef gertjan met ans Sturrus uit de Ameidestraat en m,n neef gerrie met edith Jonas de zus van hans Jonas .Nu op dit moment is het 1 en ander veranderd, maar dat is niet zo interessant .

Ik ben vanaf de technische school bij Groenpol gaan werken als electro monteur en na m,n dienst tijd bij m,n oom op de vrachtwagen tot 1977 , daarna op de tankwagen bij de Jawico uit Pijnacker en toen bij de firma Broekman op het luxe auto transport , daarna 12 jaar een eigen transport bedrijf gehad , toen weer in loon dienst tot 2000 en nu op de touringcar bij Leo Ringelberg uit Hoogvliet .

m,n fam. woont nog steeds in overschie behalve ik en m,n broer jan .m,n moeder woont nu in die nieuwe flat in de Hoogmadestraat , m,n zus in de woningen achter de Eskampstraat m,n broer paul op de Mauritssingel en m,n broer peter op de Zestienhovensekade en m,n overgebleven tante,s in het flat op de kop van de Abtsweg .

Zo dat was een beetje m,n verhaal uit m,n jeugd ik hoop dat het dusdanig verhaal is geworden dat andere er ook wat herinneringen aan hebben, en mochten er soms vragen zijn wil ik die als ik kan die wel beantwoorden .

Mijn email adres is j.gaag1@chello.nl en natuurlijk zetten we alle reakties er ook weer bij!!

ben nog op jacht naar foto,s van overschie die ik van de fam. kan krijgen

Tussendoor kwam er deze reaktie binnen:

En de volgende foto's ontvingen we weer van Hans van der Gaag, van de huidige omgeving van de Aalkeetstraat:

Maar we beginnen met deze foto, een foto van de Parallelstraat n.a.v. dit verhaal:

En bij deze foto

parallelstraatongelukaad

Parallelstraat, naar links de Willem de Zwijgerstraat

kunnen we, dankzij Hans van der Gaag nu deze foto, AD 2005, bijplaatsen, geen sigarenwinkeltje meer.......

gaagsigarenwinkel

En dan nu wat sfeerfoto's van Hans van der Gaag van de huidige omgeving van de Aalkeetstraat.
Foto's van de huidige flats kun je vinden in ons Eskampstraat verhaal:

gaagaalkeet9

gaagaalkeet10

gaagpontjebrug

Aad voegt er n.a.v. die schitterende foto's van de brug nog dit citaat aan toe, uit dit verhaal:


Jan (nu Arnout) Konijnendijk reageerde met:

Wij hebben eveneens in Overschie gewoond, van 1952 tot 1965, op de Aalkeetstraat 14d.
Naar alle waarschijnlijkheid sta ik met mijn broer op de foto op de pagina gastmeer20 met de boerderij van Rien Post.
Ik weet niet meer of bij deze boerderij de koeien onder het huis stonden, maar ik weet nog wel dat we met mijn vader altijd daarnaar gingen kijken op het Dijkje.

Ikzelf zei van de foto meteen "dat ben ik", en mijn moeder (inmiddels 84) ook.
Mijn broer Ike is in 1993 overleden.

Volgens mij was mijn jongste broer Bert, die woont in Zweden, ook bevriend met een Ouwendijk, van de Marmer aan de overkant aan de Zestienhovensekade.

Ik vind het hartstikke leuk, zo al die ouwe dingen weer eens te zien.

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

13 Juni 2007