Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Puree hielp feestje in de puree

25 Januari 1929

Er heeft zich gisteravond in onze stad een geval van massa-vergiftiging voorgedaan, waarvan ongeveer 200 mensen de dupe zijn geworden. De R.V.S. hield haar jaarlijks terugkerend feest in de Grote Doelezaal aan de Coolsingel, waar ongeveer een vijfhonderd dames en heren uit alle streken van ons land de gast waren van de directeur der R.V.S.

grootedoelezaal

grootedoelezaal1899

doelenint1920

1920

De Grote Doelezaal

Het feest bestond voornamelijk uit een gemeenschappelijk diner. De afspraak was dat na het diner een gastvoorstelling gegeven zou worden van Bouwmeesters Revue Wonder Boven Wonder in de Tivoli Schouwburg aan de Coolsingel.

tivolicoolsingel

Tivoli recht tegenover het huidige stadhuis

LINK

tivoliaffiche

Op deze Tivoli affiche uit 1892 valt het volgende te ontdekken :

 • bovenaan het buitenaanzicht, links de Tivoli Schouwburg, rechts het Café Restaurant
 • eronder v.l.n.r. het Restaurant, de Balzaal en de Biljardzaal
 • daar weer onder v.l.n.r. de Wintertuin en het Café
 • geheel onderaan v.l.n.r de Kegelbanen, de Schouwburgzaal en de Damessalon


 • Toen men ongeveer een klein uurtje in Tivoli zat en Buziau als naar gewoonte het publiek voor zich trachtte te winnen, werden er plotseling enige personen onwel. Buziau, die wist dat hij zijn grollen verkocht voor een publiek, dat zich juist te goed had gedaan aan een diner, maakte enige grapjes op de onwel geworden personen, welke aardigheden natuurlijk veel hilariteit verwekten.
  Doch toen er steeds meer slachtoffers vielen - het was op een gegeven moment alsof een mitrailleur aan alle kanten de mensen deed vallen - staakte men het spel, daar men merkte dat er iets zeer ongewoons aan de hand was.

  Er ontstond een ware paniek onder de toeschouwers. Overal zag men mensen zitten spuwen en in de tijd van een ogenblik hing in de Tivoli Schouwburg een vreselijke lucht. Velen liepen haastig naar buiten, menende van de frisse lucht wel op te knappen. In de vestibule, op de trappen en ook buiten op de Coolsingel stonden verschillende mensen, zo wit als een doek, over te geven.

  Ondersteund door vrienden of omstanders werden sommige personen, steeds maar brakend weggebracht naar het Grote Ziekenhuis aan de Coolsingel.

  coolziekenhuiskleur

  De gerant van Tivoli had intussen de Gemeentelijke Geneeskundige Dienst opgebeld, die in de tijd van een seconde ter plaatse was met enige ziekenauto's om de onwel geworden personen over te brengen. Ook andere auto's als taxi's etc werden door de politie aangehouden om de slachtoffers naar het ziekenhuis te transporteren.

  Niet alleen in de Tivoli Schouwburg was het een minder prettige toestand - de zaal moest met tonnen azijn weer worden gereinigd - maar ook buiten op straat was het een minder appetijtelijk gezicht. Ook daar hadden de mensen staan overgeven.

  Intussen was de GGD ook reeds opgebeld door meerdere hotels in de stad, waar eveneens een groot aantal deelnemers aan het Doele-diner, die daar logeerden, onwel was geworden.

  In Coomans b.v. logeerden ongeveer 200 personen. De directeur, de heer Roelofszen, deelde ons mede dat kelners maar konden blijven lopen met kisten en anderszins, daar de mensen overal waar ze waren, stonden over te geven. Sommigen vielen er bij neer en gaven wat bloed op. Stuk voor stuk werden zij door auto's van de GGD of door particuliere auto's weggehaald en overgebracht naar het Grote Ziekenhuis

  Begrijpelijkerwijze was het ook daar een consternatie. De auto's reden af en aan en telkens werden weer patiŽnten binnengebracht.

  Sommige personen waren zo ziek, dat ze haast niet meer op hun benen konden staan. Overal verspreid lagen zij op stoelen of ligtafels of zaten zij in stoelen. Terstond werd hun door enige zusters en broeders Norit gegeven, een bekend zuiveringsmiddel waarmee zij hun magen konden spoelen. Om twaalf uur gisteravond was de toestand echter zo, dat nog niemand behoefde opgenomen te worden. Dr Schneider de Vogel van de GGD heeft zich gisteravond nog naar de Grote Doelezaal begeven om de resten van het diner in beslag te nemen voor een bacteriologisch onderzoek.

  Het onderzoek wees uit dat alle narigheid veroorzaakt was door de aardappelpuree, die minstens ťťn dag tevoren in tinnen pannen gekookt was. Het jaarlijkse diner werd altijd in de sociŽteit van de Diergaarde gegeven, voor het eerst had men de keuze laten vallen op de Doele.

  diergaardesocieteit

  De SociŽteit van de Diergaarde

  LINK

  Het diner bestond uit Kenden toen het boek Koken nu, zeker nog niet..... LINK
  Op zoek naar nog meer verhalen uit de Pers anno 1860 - 1940 ? Klik dan maar vlug HIER

  Klik hier voor de overige zorg verhalen

  Familiewapenklein
  wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


  Terug naar de top

  Last update :

  1 Maart 2003