Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Oh, het plantsoen is weg op het Pijnackerplein

Hans Engelfriet vertelt over onze rondrit ....we zijn op weg naar het Pijnackerplein

Wil je dit verhaal goed kunnen volgen, dan moet je zeker ook de drie volgende verhalen van Alex lezen, met natuurlijk bijdragen van Alie :

  • Alles over het Pijnackerplein
  • Rotterdamse muziektenten, o.m. die op het Pijnackerplein
  • Zwartjanstraat, uit winkelen omstreeks 1930


  • Uiteraard hebben we van Alex weer enkele foto's geleend!

    En dus nu onze rondrit vanaf het vertrek vanuit de Willebrordusstraat :

    Eigenlijk waren wij van plan om rechtdoor te rijden door de "lange" Willebrordusstraat, maar helaas is dit niet mogelijk, ook éénrichtingverkeer.

    Vooraf had Aad al verzocht om ook nog naar het Lisplein te rijden, daar ging hij vroeger de eendjes voeren. Dat kan nu dus ook best, maar die eendjes nu voeren, nou nee, dat doet ie maar een andere keer.

    Gelukkig had Aad hier begrip voor.......

    het voederen der eendjes (uit Alie's tekeningen)


    Lisplein

    met dank aan Gerard Martens

    lisplein jaren '20

    het Lisplein in de jaren '20

    Wist je dat we over het Lisplein en Lijn 11 een aparte pagina hebben, klik maar eens hier.

    Wij moeten echter linksaf slaan de Rodenrijselaan is, maar dat valt niet mee, want het is flink druk. Maar uiteindelijk rijden wij. Wij komen nu aan het einde van de Rodenrijselaan hoek Bergselaan. Op die hoek was vroeger de winkel gevestigd van Jamin en later een Hubo vestiging. Het is nu een groot pand waar een chocolaterie is gevestigd.

    bergschelaan

    Bergschelaan kruispunt Schiekade ???

    Rechtsaf de Bergselaan op waarbij wij passeren de Ackersdijkstraat en de Vrijenbansestraat. Ook de woningen in deze straten zijn allemaal vernieuwd en wij herkennen hier niets meer.

    Wij komen nu op de kruising Schiebroekselaan. In deze laan werd vroeger op woensdagmiddag een gedeelte afgesloten voor het verkeer om de jeugd in de gelegenheid te stellen te rolschaatsen, wat in die periode een nieuwe sport was.

    Wij willen nu linksaf naar het Lisplein, maar helaas voor Aad z'n eendjes deze verbinding is er niet meer. Dus dan maar verder rijden naar de Gordelweg.

    Wij slaan nu linksaf en bij het viaduct Rozenlaan slaan wij weer linksaf om de Rodenrijselaan weer in te rijden. Wij passeren nog wel de Tempelstraat.
    Maar in dit gedeelte van de Rodenrijselaan heeft de tijd stil gestaan. Alles is er nog. Panden met drie verdiepingen hoog, leuke geveltjes met ornamenten. Helaas is het onderhoud niet al te best. Dat zie je ook wel aan de balkonnen in het midden van de huizen.
    Wij zijn inmiddels ook de nog enigszins statige Berkelselaan gepasseerd en na de stoplichten rijden wij weer in de Rodenrijselaan, waar wij net vandaan kwamen.

    Aan het einde van de Rodenrijselaan moeten wij linksaf de Bergweg op.
    Ook hier is het flink druk, dus opletten!
    Maar uiteindelijk rijden wij weer op de Bergweg. Wij passeren nu het pand, waar vroeger onze kapper was en Aad wel eens in slaap viel.

    Aan de overzijde was de beddenzaak van Bertelds en de apotheek met de hoge stoep. Daarvoor was vroeger de tramhalte van lijn 14 en 22.

    Wij passeren nu de Gerard Scholtenstraat, maar komen daar later nog terug. Aan de linkerzijde passeren wij de van den Hoonaardstraat, waar vroeger de opvoedkunde lessen van de politie in een school werden gegeven en ook nog een fietsenstalling was. Ook in onze periode kwamen al vreselijke dingen voor bv. de moord in de fietsenstalling in de van den Hoonaardstraat!!.

    Maar wij rijden rechtdoor verder de Bergweg op. Niets lijkt hier veranderd.
    Aan de linkerzijde voorbij de Schiebroekselaan was de oogarts Kalkar gevestigd.

    Wij zijn de Zaagmolenstraat al gepasseerd en ook de Vinkenstraat, Schoonnoordstraat, Bloklandstraat en Raephorststraat en moeten even stoppen voor rechts bij het vroegere pand van bioscoop Victoria waar beneden een café-restaurant was gevestigd. Niets herinnert hier meer aan. Al jaren is hier nu Correct gevestigd, audio-video e.d.

    Wij rijden verder de Bergweg op, dat gedeelte waar ook de Benthuizerstraat op uitkomt. Links was vroeger het Bergwegziekenhuis. Nu staan er de bekende Humanitas leefcomplexen.

    Wij passeren rechts de Blommerdijkselaan en de Heer Kerstantstraat.

    De volgende straat slaan wij rechtsaf: de Soetendaalseweg. In vroegere jaren was hier voor moeder een bekend postkantoor gevestigd, waar de kinderbijslag of te wel "de zilvervloot" werd geïncasseerd. Het postkantoor bestaat niet meer, maar er is nog wel een stille getuige overgebleven. Een echte brievenbus, meer niet.

    Wij moeten nu een beetje dwalen, maar wij moeten wel in de Bloklandstraat terecht komen. Na veel keren komen wij hier uiteindelijk ondanks de vele borden met éénrichtingverkeer. Moeder heeft haar vroegere school al ontdekt, wij helaas niet.

    11jarige_Alie


    Herkent u Alie trouwens als 11-jarig meisje in de klas bij Meester Meinders in de Bloklandstraat ?
    Alie is het meisje met het blauwe kruisje op haar linker wang!

    Wij willen nog meer dingen in dit gedeelte van het noorden van Rotterdam zien. Plotseling komen wij langs de Hammerstraat en wat zien wij daar?. De oude R.K. kerk nog in volle glorie. Een zeer grote kerk en je vraagt je af hoe lang die nog blijft bestaan en of het onderhoud nog wel betaald kan worden.

    Maar goed, wij dwalen verder en willen eigenlijk nog de Meidoornstraat bekijken, waar ik met mijn vrouw Leny heb gewoond vlak na ons trouwen (vanaf oktober 1968 tot februari 1971). Maar helaas, wij kunnen er niet meer komen. Alles is afgesloten en omringd door hekken voor nieuwbouw.

    Uiteindelijk komen wij dan uit op het Zwaanshals.

    zwaanshals 1957


    het Zwaanshals in 1957

    Nu. het Zwaanshals is nog net als vroeger, een wat mindere buurt. Zo ook de zijstraten aan de rechterkant, de Vletstraat, de Stolkstraat en links de Fabriekstraat. In die straten is men volop aan het renoveren. Maar wij rijden nog steeds over het smalle gedeelte van het Zwaanshals richting Zaagmolenstraat. Er is zelfs een kleine file, nou ja, eigenlijk een opstopping. Want wat gebeurt er? Voor ons stopt een auto en de mannen stappen uit en gaan even in een winkel een lamp ophalen. Dan kan daar zo maar. Maar goed, wij kunnen weer rijden en gaan dan rechtsaf de Zaagmolenstraat in.

    zaagmolenstraat

    De Zaagmolenstraat eind jaren '50

    Deze straat was vroeger en ook nu nog niet zo best. Er wordt wel gerenoveerd, maar zo te zien gaat dit langzaam. Wij passeren rechts de Vletstraat en de Tochtstraat en gaan nu linksaf de Jacob Catsstraat in. Ondanks dat hier ook wel is gerenoveerd, zijn vele panden in oude stijl gebleven met leuke gevels.
    Op de hoek van de Kromme Wiekstraat en de Snellemanstraat aan de rechterzijde is nog steeds de kapper gevestigd, waar ik in de jaren 1968 - 1972 naar toe ging. Het pand ziet er nog schitterend uit met echte draaiende kokers buiten met de kleuren rood, wit en blauw, zoals je vroeger bij elke kapperszaak zag.
    Het bord voor het raam vermeldt nog steeds: "knippen zonder afspraak". Deze kapperswinkel is nog steeds niet veranderd, wel zie ik nog in de winkel de bijgetrokken woning.

    Wij gaan nu rechtsaf de Zwart Janstraat in. Vroeger was het hier al druk en nu ook, het is immers zaterdagmiddag.
    Door die drukte kunnen wij helaas niet veel zien van de omgeving, want alle aandacht moet bij het rijden blijven. Wij passeren rechts de 1e en 2e Pijnackerstraat en slaan dan rechtsaf de 3e Pijnackerstraat in. Dit is een kleine straat, waar vroeger aan de rechterkant de bibliotheek was.

    Wij komen nu uit in de Benthuizerstraat en hadden eigenlijk het plan te parkeren vóór de winkel van de vroegere postzegelhandel van Smaalen. Maar helaas: geen parkeerplaatsen en ook de postzegelwinkel is dicht gespijkerd.
    Dan maar rechtsaf het Pijnackerplein op. En ja hoor, men heeft klaarblijkelijk ook hier op ons gerekend. Precies twee parkeerplaatsen. Wij zijn nu vlakbij het huisnummer 7B, waar moeder vanaf 1927 - 1946 heeft gewoond, met een kleine onderbreking van het Columbusplein in Amsterdam.

    Toen wij de hoek omreden slaakte Alie vanuit de grond van haar hart :

    Oh, het plantsoen is weg .............


    Wel een beetje begrijpelijk, gezien de onderstaande herinneringen :

    Alie met ouders

    Alie met haar ouders voor het plantsoen op het Pijnackerplein (1939)

    Alie met Moeder

    Alie met haar moeder voor het plantsoen op het Pijnackerplein

    En zoo zag het Pijnackerplein er tien jaar daarvoor uit :


    Het Pijnackerplein in de jaren twintig

    Het Pijnackerplein nu ziet er geweldig uit. Het is goed opgeknapt en gelukkig in zijn oude glorie gebleven. De muziektent staat er glorieus bij. Moeder staat voor het voor haar zeer geliefde pand 7B.

    alie met fiets voor de deur

    Alie is net met haar fiets aangekomen?

    Nee hoor, ze wil wel meteen aanbellen

    .....zit er zoo in, hè......

    met z'n allen voor de deur

    (vlnr) Arnoud, Alie, de huidige bewoonster van #7b, Aline

    Alie wist nog precies hoe het er van binnen uitzag.

    Ook vertelde zij hier dat haar vader een houten torentje had laten verwijderen, want het kostte te veel verf

    Wij bekijken ook de muziektent. Aan de overkant van pand 7B zien wij schitterende panden met prachtige gevels.


    Dit is de noordelijke gevelwand van het Pijnackerplein, gezien naar het noordoosten. Helemaal achteraan loopt de Zaagstraat naar links, richting Zaagmolenstraat. Vind je dat ook zo'n aardig en levendig gezicht, zo'n aaneenschakeling van steeds verschillende panden?

    Op deze woningen keek Alie altijd uit, want zij woonde aan de overkant

    Ook zien wij nog een mooi pand op de hoek van de 2e Pijnackerstraat, waar foto's te zien zijn van de renovatie van het Pijnackerplein.


    In dit pand zit nu het Bouwbureau voor de Pijnackerbuurt. Dat zijn natuurlijk de lieden die verantwoordelijk zijn voor de zorgvuldige en liefdevolle renovatie van het plein. Onze welgemeende complimenten! Jullie hebt trouwens wel het mooiste gebouw van het hele plein ingepikt ....

    urinoir

    Wij komen dan weer aan de voorkant van het Pijnackerplein en zien dan nog dit karakteristiek gebouwtje. Het blijkt inmiddels trouwens al 17.00 uur te zijn geworden.
    In dit gebouwtje waren vroeger twee urinoirs gevestigd of wel "pisbakken", zoals wij die toen noemden. Het stonk er verschrikkelijk.
    Maar de mannen van de vroegere kippenmarkt en de café's moesten toch ergens heen?. Deze urinoirs zijn nu dicht gemetseld.

    Wij kijken ook nog uit op een gedeelte van de Benthuizerstraat met links de vroegere postzegelwinkel. Er wordt hier flink gerenoveerd.

    De rechterkant van de Benthuizerstraat is geheel vernieuwd, hetzelfde geldt voor de Schommelstraat. Allemaal nieuwe huizen. Niets herinnert meer aan vroeger.

    Schommelstraat 1950


    De Schommelstraat rond 1950

    schommelstraat

    De Schommelstraat rond 2001


    Familiewapenklein
    wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


    Terug naar de top





    Last update :

    5 Januari 2002