Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Meerdere schoten in de roos, al die unieke foto's van oud Rotterdam

Hans heeft nogal wat boeken over Rotterdam en toen dook de rest van de familie ook maar eens even in de boekenkast ....
en dus hebben we nu al zoo'n 1200 foto's, op deze pagina onze 62 weeskinderen, waarvoor we niet direkt een verhaal hebben...

Staan er hier gele NEW sterretjes, dan zijn er ergens nieuwe foto's bijgeplaatst

Hans : een opgave van de in mijn bezit zijnde
boekwerken over Rotterdam :



Allemaal schoten in de roos..............

Even klikken op het gat en de foto komt vanzelf en zoo willen we veel meer foto's gaan uploaden, foto's die we gewoon mooi vinden en misschien ooit van een toelichting gaan voorzien, klik je even mee ??




Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in en klik op ENTER




Op 1 april 1572 namen de watergeuzen bij verrassing Den Briel in. De toegesnelde Spanjaarden kwamen niet over een drassig dijkje heen en trokken terug naar Dordrecht, waar ze echter niet welkom waren. Het Rotterdamse stadsbestuur bestreed de watergeuzen en had er helemaal geen probleem mee dat de Spanjaarden kwamen helpen om het door de watergeuzen veroverde Delfshaven te heroveren. Sommigen in Rotterdam hadden er moeite mee om de Spanjaarden binnen te laten. Het stadsbestuur bood zijn excuses aan aan Stadhouder Bossu en sprak van "rapalje dat aan de drank was". Bossu moest (oh, wat een vernedering) de nacht doorbrengen buiten de Oostpoort. Pas de volgende morgen lukte het de poort open te krijgen, tot woede van de weer toegesnelde burgers, w.o. de bekende smit "Swart Jan". Het kwam tot ongeregeldheden waarbij "Swart Jan" gedood werd. Op 10 april heroverde Bossu Delfshaven. Rotterdam werd meer en meer een Spaans bolwerk, maar niet lang. Begin juli trokken de Spanjaarden uit Den Haag zich terug naar Rotterdam, op 21 juli 1572 vertrokken ze ook weer uit Rotterdam en begaven zich, samen met sommige stadsbestuurders, naar Amsterdam dat pas in 1578 de andere kant koos. Op 25 juli trok Lumey Rotterdam binnen en koos het overgebleven, niet naar Amsterdam gevluchte stadsbestuur, de kant van Lumey. Een van de eerste daden van Lumey, die de leiding van Rotterdam in handen nam, was het verkopen van het zilverwerk uit de St. Laurenskerk. Lumey werd gelukkig al snel afgezet door Willem van Oranje en vervangen door Marnix van St. Aldegonde, de latere dichter van het Wilhelmus.
Tijdens het beleg van Leiden verbleef prins Willem van Oranje in het St. Agnietenklooster van Rotterdam, veilig voor het land "tussen" Rotterdam en Leiden dat onder water was gezet.

Op de verjaardag van Aad werd Leiden ontzet, 376 jaar later vond volgens Alie een Rotterdams ontzet plaats, maar das een ander verhaal...




Hier komt nog een verhaaltje : nou niet hier, maar op een aparte pagina. Klik maar even op deze link




De monding van de Maas tussen Brielle en Hoek van Holland.

Om naar zee te varen had men in Rotterdam voldoende aan een stevige oostenwind, maar de route naar zee was zeer omslachtig met veel verraderlijke zandbanken. In Amsterstam moest men eerst wachten op een westenwind, dan vervolgens naar Den Helder varen en daar wachten op de oostenwind. Veel Amsterdamse kooplieden stuurden hun goederen dan ook via een binnenvaart route naar o.m. Rotterdam. Gouda maakte hier "misbruik" van door tol heffingen. Via een andere route (via de Hildam) kon Gouda vermeden worden. Geregeld ontstonden hier gewapende konflikten over.

Pas na het graven van de Nieuwe Waterweg werden de nadelen van de ligging van Amsterdam t.ov. de heersende winden steeds groter en werd Rotterdam de belangrijkste in- en uitvoerhaven zoals we die nog steeds kennen.







De Hoogstraat in 1674 gezien vanaf de Oostpoort. Het gebouw met de toren is het Gasthuis. En dus is de Hoogstraat een van de oudst bekende straatnamen in Rotterdam.




Ook na wat zoeken in mijn boeken is het mij niet duidelijk geworden of dit prachtige raadhuis in principe hetzelfde is als die tot het eind van de 19e eeuw / begin 20e eeuw in de Kipstraat. Wie weet het precies ??


Nou Aad dus toch wel: het oude raadhuis dateert van 1606 en is in het begin van de 19e eeuw herbouwd. De hoofdingang was op de Hoogstraat of liever op de Kaasmarkt, vlak bij het kleine geboortehuisje van Erasmus.

Het nieuwe stadhuis op de Coolsingel werd gebouwd o.l.v. Burgemeester Zimmerman direkt na de eeuwwisseling, het is ontworpen door Prof. Henri Evers.




Gezicht op de Binnenrotte bij de St. Laurenskerk. Achter de kerk was het Amsterdamse veer, de vertrekplaats van de trekschuitdienst op Amsterdam. Aan de overzijde van de Binnenrotte was het Leidse Veer.










Voor meer info over dit gedeelte van Rotterdam, klik je even op deze link.........




Nou deze mooie prent behoeft toch geen enkele toelichting, je herkent er nog van alles.........







Een prachtige affiche uit 1909.........







Volgens Aad is het toch de Groote Markt en niet de Noordblaak........die paardentram gaf verwarring, voor een verhaal over de Blaak, klik dan effe op deze link
















Links de R.K. St. Ignatiuskerk, rechts de Gereformeerde Nieuwe Zuiderkerk, met op de achtergrond de Puntegaalstraat bekend bij alle belastingbetalende Rotterdammers. Nu moet het geld naar de andere kant van de Maas....

Beide kerken zijn in de jaren zestig afgebroken.




Koningin Wilhelmina zorgde ervoor dat het Stadswapen van Rotterdam werd "vermeerderd" (zoals dat heet) met het Motto

STERKER DOOR STRIJD


Gerard Martens kwam meteen met de volgende jpg :




Met dank aan Gerard Martens.......prachtig mooi scherp




1945
Wilt al u dagen
Dit wonder bysonder Gedencken toch
1955




















































Opa Johannes Engelfriet (zie deze link) was in de jaren '50 opgenomen in dit ziekenhuis, op een zaal met 25 mannen. Iedere dag kwam meneer pastor langs om te vragen of hij een hostie wilde. Opa werd dan altijd kwaad en zei dat hij als protestant niet meedeed aan deze flauwekul. Het was al erg genoeg dat hij geopereerd moest worden in een RK ziekenhuis, dit was tegen z'n principes eigenlijk....

Onze zus Ineke heeft ooit in de barakken helemaal rechts gelegen, geisoleerd, want zij had roodvonk en dat was toen erg besmettelijk. Al haar broers en zussen hoefden dus ook niet naar school.........., als je Ineke een hand wilde geven (meer mocht niet), dan kreeg je van moeder een washand aan.....



































































Ook nieuwsgierig naar onze familie dokumenten pagina?
Persoonsbewijzen, diploma's en nog veel meer....

Klik dan maar gauw op deze link




Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

28 November 2004