Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Over de Provenierskerk aan de Provenierssingel

Voordat we iets gaan vertellen over de Provenierskerk aan de Provenierssingel te Rotterdam, voluit Kerk van Onze Lieve Vrouw Koningin van de Heilige Rozenkrans, eerst even vertellen wat een Provenier was.

Citaat uit
dit verhaal:

Maar nu terug naar dit verhaal over de Provenierskerk aan de Provenierssingel te Rotterdam, voluit Kerk van Onze Lieve Vrouw Koningin van de Heilige Rozenkrans:

provenierssingelkerk

De Provenierssingelkerk

voluit: Kerk van Onze Lieve Vrouw Koningin van de Heilige Rozenkrans

Eind 19e eeuw gebouwd als bijkerk van de Heilige Hart van Jezus Kerk aan de Van Oldenbarneveltstraat.

kerkheilighartolde

De Heilige Hart van Jezus Kerk aan de Van Oldenbarneveltstraat

De eerste steen van de Provenierssingelkerk, voluit Kerk van Onze Lieve Vrouw Koningin van de Heilige Rozenkrans, werd gelegd op 2 mei 1898, de Provenierssingelkerk werd ingewijd door de Bisschop van Haarlem op 8 mei 1899.

Het gebouw was een ontwerp van het architecten duo Margrij en Snickers. Pas in 1912 werden er kerkklokken in de toren gehangen, die er in WOII natuurlijk weer werden uitgeroofd. In 1947 werden er weer nieuwe kerkklokken geplaatst.

In 1975 werd de Provenierssingelkerk verkocht aan de Gemeente Rotterdam, met als gevolg dat een jaar later ook deze kerk werd afgebroken. Op de plaats van de Provenierssingelkerk kwam een verzorgingstehuis en dus zijn we weer een beetje terug bij de Proveniers....

De plaatsvervanger van de Provenierssingelkerk werd de Grote Heilige Albertus Kerk aan de Nic. Ruyschstraat in Blijdorp.

In 1923 werd de Provenierssingelkerk verheven tot een zelfstandige Parochiekerk, dus onafhankelijk van de Heilige Hart van Jezus Kerk aan de Van Oldenbarneveltstraat.

De Provenierssingelkerk werd beroemd om haar zeer fraaie Kruiswegstatie langs de zijmuren, aangebracht door de fabriek De Porceleyne Fles uit Delft, nog steeds bekend tot in de USA en Japan vanwege het Delfts Blauw.
In 1916 werd een geschonken orgel geplaatst, ook beschikte de Provenierssingelkerk vanaf 1914 over een wit marmeren communiebank.

Tijdens de sloop van de Provenierssingelkerk werd de Kruiswegstatie overgebracht naar de Grote Heilige Albertus Kerk aan de Nic. Ruyschstraat.

Klik hier voor de overige kerk verhalen op onze site

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

13 November 2004