Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Met de paardentram naar Vrouw Romeyn in Hillegersberg, wel tol betalen hoor....

Op onze site hebben we natuurlijk al het een en ander over paardentrams, maar ook over de trams erna, bijv. dit verhaal en dit verhaal, maar ook zoo'n mooi chronologisch overzicht hebben we al in dit verhaal :

En daar komt nu dus weer een nieuw verhaal bij:

Ook gaan we verder waar we in dit verhaal waren gebleven

De Rotterdamsche Omnibus Maatschappij (ROM)

romomnibus

Via reclame worden buitenstaanders aangemoedigd een bezoek te brengen aan de Jardin de Plaisance van Freericks in Hillegersberg. De omnibus reed daar zelf niet heen, men kwam er (tot 1923) met de paardentram.

En dus ging Aad eens op onderzoek uit en tot Aad's verbazing, die meneer Freericks begon gewoon ooit een eigen tramlijn...lees maar eens mee :

Hillegersberg en wel in het bijzonder het restaurant annex speeltuin van Freericks, was reeds lang voor de eeuwwisseling een grote trekpleister voor de bevolking van Rotterdam

Men maakte er graag dagtochtjes naar toe, en exploitant Freericks stimuleerde deze behoefte gaarne door middel van advertenties, daarbij wijzend op zijn eigen omnibus-dienst. Zo lezen we reeds in juli 1879 in een advertentie dat men er vier keer per dag heen kan en op de zomeravonden is er nog een rit extra.
In latere jaren adverteert hij ook op de omnibussen van de ROM, zoals de bovenstaande foto toont. Je moet wel goed Frans kennen, want het reisdoel heet onveranderlijk

Café et Jardin de Plaisance

In juli 1879 diende de RTM een concessie-aanvrage in voor een paardentramlijn naar Hillegersberg. De Commissie voor Plaatselijke Werken adviseert positief en de gemeente Hillegersberg sluit zich daarbij in principe aan, de polderbesturen van Schiebroek, Berg en Broek en 110-Morgen stellen als conditie een nieuwe Tivolibrug en binnen de gemeente Rotterdam rijst een aantal bezwaren, verband houdende met de resterende wegbreedte, vooral op Schiekade W Z en Blommersdijkscheweg (= Bergweg). Hoewel de RTM allerlei voorstellen doet om aan de bezwaren tegemoet te komen, verzandt de concessie-aanvrage, vermoedelijk ook omdat de stadstram-perikelen de volle aandacht eisten.

Er volgt echter particulier initiatief, en tenslotte is het weer de heer G. A. Freericks die slaagt.

Hij brengt de concessie in in de op 10 augustus 1882 opgerichte Schielandsche Tramweg Maatschappij en reeds op 29 december van dat jaar begint de exploitatie.

paardhilleg

De paardentram naar Hillegersberg vertrok hier
we kijken op het begin van de Schiekade OZ

aan de andere kant van de Schie begon de tram naar Overschie

De omnibusdienst op Rotterdam werd gestaakt, maar nog vele jaren lang reden Freericks omnibussen naar Bergschenhoek, Berkel en Bleiswijk.

Vanaf 't Slagveld (hotel 'De Baars') tot Bleiswijk duurde de rit 5 kwartier.

Het werd een florerend smalspoorbedrijf, met een zich geleidelijk uitbreidend wagenpark. Voor de gehele rit betaalde men aanvankelijk 20 cent, met twee elkaar van Vrouw Romeyn (Lommerrijk) tot Landzicht overlappende secties van 15 cent.
Later bestond nog slechts een 10-cents tarief.

Op hoogtijdagen werden er drommen mensen vervoerd, dat gebeurde bijv als er op de plassen geschaatst kon worden. In hartje winter reden dan ook de open wagens actief mee en het is vaak voorgekomen dat de vele passagiers zich tussen touwen in files moesten opstellen.......

tivolibrugpaard

Over de Tivolibrug in 1909

Achter de brug de Voorplas

Links de tuin van Zomerlust, voorheen Tivoli en nu De Plas

Rechts Lommerijk, vroeger Vrouw Romeyn

Vanaf 1887 heeft de RTM de bespanning verzorgd en toen werd ook een nieuwe paardenstal + rijtuigremise in Hillegersberg gebouwd.
Bij het gebouw van Freericks was namelijk slechts een kleine omnibusremise.

De nieuwe accommodatie kwam ongeveer tegenover de Adriaanstichting (ter plaatse van het tegenwoordige Plaszicht) aan de Straatweg (toen nog Bergweg) en werd op 26 oktober 1887 aanbesteed.
Een nieuwe toegangsbrug erheen werd ten dele door de STM zelf betaald. Eindpunt in Hillegersberg was de Dorpsstraat, bij de huidige Freericksplaats

tolhilleg

De Tol van Hillegersberg

Je gelooft het niet, maar

rechts is de Kleiweg

links de Kootsekade

en dus staan we op het Kruispunt op de huidige Straatweg


de Hillegersbergse Bergweg werd, na de annexatie, Straatweg genoemd...

Een opmerkelijk punt in de lijn was de tol. Deze laatste lag, van de stad gerekend, enige honderden meters voorbij de sinds mei 1899 aanwezige Ceintuurbaan kruising.

De gemoedelijkheid van de toenmalige Bergweg tussen de plassen, met aan weerskanten bomen en bermsloten, is in 2003 onvoorstelbaar.....

De RETM heeft de lijn niet overgenomen in 1904, omdat zij als eis stelde dat de lijn dubbelsporig zou worden geelektrificeerd, hetgeen de gemeente Hillegersberg jarenlang heeft tegengewerkt. Het enkelspoor had enige wisselplaatsen (o.a. bij de Noordsingel en bij Huize Bijdorp) en er werd een halfuurdienst gereden, op drukke dagen wel een kwartierdienst, al dan niet met volgtram.

Het traject was van Hofplein tot Dorpsstraat 4,4 km lang. Het vervoer schommelde rond 300.000 a 325.000 reizigers per jaar.

Vrij van ongelukken was de Schielandsche natuurlijk ook niet. Afgezien van de baldadige jeugd die door overbelasting van het achterbalkon de tram deed ontsporen, gebeurde dat ook wel spontaan door de toestand van de baan. Zo bijv op 9 oktober 1905 nabij de Banierstraat, met als resultaat dat een volle tram tegen een boom reed. Onder de verraste achterbalkonpassagiers telde men vijf gewonden. Niettemin ging het het bedrijf goed er kwamen rond 1917 zelfs twee gesloten wagens bij.

De elektrificatie dreiging bleek evenwel onafwendbaar en op 1 januari 1919 ging het bedrijf over naar de RETM.

Stapsgewijze werd de lijn kort daarna door elektrische trams in gebruik genomen. Op 9 mei 1922 tot de Ceintuurbaan, 17 februari 1923 tot de Tivolibrug, op 26 maart tot de Adriaanstichting en in april tot Plaswijck. Op dezelfde data trok de paardentram zich steeds terug naar het overblijvende trajectgedeelte. Op 5 juni tenslotte werd de gehele elektrische lijn 14 tot de Dorpsstraat feestelijk ingewijd.

Het rollend materieel ging nog (enkele jaren) een nieuwe toekomst tegemoet op de lijn naar Overschie, behalve de twee grootste open wagens. Na ombouw tot normaal-spoor werden de gesloten wagens zelfs tot benzine-motortram verbouwd. De twee grootste open wagens hebben bij de RET nog een onduidelijk bestaan als zoutwagen geleid tot 1938, en de twee open wagens die Overschie beleefden rekten het bestaan als zandwagen zelfs nog tot 1952 resp 1959. Die laatste werd zodoende 76 jaar oud. Maar zelfs het materieel van de Schielandsche bleek niet onsterfelijk......

Nou dan kunnen we meteen nog wel dit even kwijt over Overschie :

Citaat uit dit verhaal : En nu hebben we dus geleerd dat deze motortram ooit als gesloten wagen als paardentram naar Hillegersberg heeft gereden, toch leuk om te weten !!!




We ontvingen de volgende foto met toelichting van Jan Ouwendijk:

paardentramouwendijk

Hierbij een foto van mijn grootvader Simon Ouwendijk (de man met de hoed voor het paard) met waarschijnlijk dhr G.A. Freericks, rechts voor de koets, gemaakt te Hillegersberg ??
Het betreft hier een foto van de Omnibusdienst: Bleiswijk Bergschenhoek Hillegersberg.

Ook kregen we deze zeer unieke schitterende foto van Jan Ouwendijk:

todjanouwendijk

Op de foto genomen in de jaren 20 te ?? staat o.a. Pieter van den Bos, geboren te Bleiswijk 1881 (de man achter het raam met pet en snor), de opa van mijn vrouw, wonende te Terbregge met zijn zoon Cornelis (het jongetje met bril)

Jan namens alle fans van onze site, van harte bedankt!!!







Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

13 Augustus 2005