(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen) |
Terug naar het Engelfrieten overzicht |
---|
Naar beneden |
---|
Op onze site hebben we natuurlijk al iets over de Nieuwe Noorderkerk aan de Snellemanstraat:
De Nieuwe Noorderkerk aan de Snellemanstraat
LINK
Maar ook over een andere kerk, de Hervormde Noorderkerk aan de Jacob Catsstraat hebben we al iets verstopt in dit verhaal van Alie
Mijn eerste kerkgang vanaf het Pijnackerplein
en dit verhaal van Alie
Ga je mee winkelen in de Noordmolenstraat van 1935?
En toen kwam er een leuke reaktie binnen van John Versluis die ook een hele leuke site aan het maken is, klik maar eens HIER :
Op deze foto kijken we vanaf de Zaagmolenkade naar het zuidoosten, ongeveer de Jonker Fransstraat in. Links buiten de foto, de Linker Rottekade, met het voormalige Heineken-terrein; rechts buiten de foto het Noordplein.
Als het nu geen zondag was geweest, zag het Noordplein er misschien wel zoo uit, hé, wat is dat voor een kerk daar helemaal achteraan?
Even aan Alie vragen, want die weet dit ongetwijfeld En ja wel hoor : "Ik twijfel, maar ik denk toch aan de Noorderkerk in de Jacob Catsstraat, was een Hervormde Kerk. Mijn Moeder is er zelfs nog in gedoopt, in 1883. De kerk is nu afgebroken, jammer, hè?"
Ook Hans meldde dat het de Noorderkerk was, dus wie zijn wij om daar nog aan te twijfelen...
toch nog een foto gevonden van de Noorderkerk aan de Jacobs Catsstraat
De Noorderkerk van Rotterdam is een van die kerken die rond de eeuwwisseling aan de vraag naar nieuwe gebedsruimten moest voldoen. De nieuwe stadswijken hadden die vraag doen toenemen.
Op 3 april 1891 werd de eerste steen gelegd en bijna een jaar later, op 5 juni 1892 werd de Noorderkerk ingewijd.
De architekt was B. Hooykaas. Hij had een markant bouwwerk ontworpen dat de Jacob Catsstraat en de Erasmusstraat een waardig aanzien gaf. Op 28 april 1974 vond de laatste dienst plaats, in de zomer van 1974 werd de Noorderkerk van Rotterdam gesloopt.
Dan gaan we nu naar de Noordmolenstraat vanuit de Zwartjan :
We blijven aan de linkerkant lopen, maar eerst even naar rechts kijken naar de Jacobs Catsstraat, kijk daar staat de Hervormde Noorderkerk, daar preekt Dominee Korevaar en na hem Dominee Krops, echte Rotterdamsche dominee's. Maar helaas is deze kerk nu afgebroken, jammer hoor !
Veel herinneringen komen in mij op als ik aan de Noorderkerk denk.
Het was een kerk met een krakende vloer en piepende deuren.
Als klein mannetje was je erg onder de indruk van de dominee die zijn verhaal vanaf de kansel bracht. Die kansel had een soort afdak. Onder dat afdak zat een lampje. Dat lampje bleef branden tot 5 minuten voor aanvang van de dienst. Waar was dat lampje toch voor?Aad zal het verklappen en Hans korrigeert wel als Aad het fout heeft. Vroeger moest er plaatsgeld betaald worden, dus de zitplaatsen in de kerk waren niet zomaar gratis. Mensen die niet hadden betaald, bijvoorbeeld bezoekers, die wachten netjes achterin de kerk totdat lampje wel of niet ging branden tot inderdaad vijf minuten voordat de dienst begon, alle niet bezette plaatsen waren vanaf dat moment dan vrij
Een aantal notabelen vanuit onze wijk hadden een vaste plaats in de kerk. Als dat lampje uitging mocht je op die plaatsen gaan zitten, eerder niet.
Wat mij ook altijd heeft gefascineerd, zijn de collectes. Lange buigzame stokken met aan het eind een zwarte zak. Hoe voller die zwarte zak werd des te meer boog de stok door. Voor de collectanten een ware kunst om uit te voeren. Voor ons steeds weer spannend afwachten wanneer er bij één van de dames een hoedje werd afgestoten.
Verder had men men kleine houders met aan twee kanten een houten greep en in het midden een gat waar de collectezak los in hing. De mensen konden deze zelf doorgeven.
Op een bepaalde zondag met pa en ma in de kerk. De collectezak werd doorgegeven en ik moest hem ook zonodig aanpakken. Wat gebeurde er? De collectezak viel er uit en rinkelend rolde alle munten over de vloer.
Eén ding kan ik u verzekeren, mijn vader was niet blij.
Een andere fijne en warme herinnering aan die kerk zijn de kerstnachtdiensten. Bomvol, een orgel dat dreunde door de kerk, een koor dat niet altijd even zuiver zong. Maar toch die saamhorigheid, geweldig.
Achter de kerk was de consistorie, waar 1 maal per jaar een fancy fair werd gehouden. Allerlei producten, gemaakt door kerkleden, die daar te koop waren voor de zending. Een grabbelton en tombola. Gezellig!
De kerk is er niet meer. Toch denk ik er vaak aan terug als ik door de Jacob Catsstraat wandel.
En toen verraste John ons nog met de volgende foto's:
De Noorderkerk.
Jacob Catsstraat. De kerk waar wij altijd naar toe gingen. Toendertijd ds. J. Pronk. Verder kwamen daar ds. C.A. Korevaar en ds. N. Kleermaker regelmatig preken.
Bergstraat 84.
Het pand aan de Bergstraat waar mijn vrouw is groot gegroeid.
Zicht op de Bergstraat.
Het oude bruggetje naar de Bergstraat. Later is een tien à 20 meter verder een moderne beton brug neergelegd. De kleinste ben ik. Verder mijn vader, moeder en oudste broer.
En wat ontdekt Aad daar, zijn geliefde Lijn 11, voor de gevangenis nog wel. Gelukkig hebben we over Lijn 11 ook al een verhaal, klik maar gauw HIER
Het beroemde bruggetje tussen Burg. Roosstraat en Teilingerstraat. Ik op de step. Verder mijn vader, moeder en middelste broer.
Zoo'n mooie oude foto hebben we nog niet, maar we hadden wel bijvoorbeeld deze al, uit dit verhaal:
Wij passeren het karakteristieke bruggetje over de Noordsingel, hetgeen leidt naar de Burg.Roosstraat, waar vroeger ook een postkantoor aanwezig was, helaas is van het postkantoor niets meer over.
Over dit bruggetje liep Alie in haar verhaal De Industrieschool in de Bentheimdwarsstraat, in 1932, met die schitterende oude foto's.....
En dan nog deze foto:
Met de Jolige Sport Wandelaars (JSW) voor de Euromast en voetgangers / fietsers tracé. Links van de vlag sta ik.
Dit JSW had het clubgebouw in het bijgebouw van de Vredeskerk aan de Leede te Rotterdam-Zuid.
We kregen ook deze reaktie:
Gekerkt in de Noorderkerk Jacob Catsstraat en de Koninginnekerk bij de predikanten Kleermaker en Korevaar.
Toen de Koninginnekerk indertijd gesloopt werd, heb ik nog een paar houten orgelpijpen weten te redden en die worden nu binnenkort als WANDDECORATIE geplaatst in de pas geopende kerk (gerenoveerde houten schuur - vroegere papieropslag van de Gemeente Goedereede) van de Hersteld Hervormde Kerk te Goedereede.
Met als bijschrift :
................ ALLES WAT ADEM HEEFT, LOVE DEN HEERE !
Leeft de Koninginnekerk toch nog een heel klein beetje voort.
Jammer van die prachtige Koninginnekerk en Noorderkerk.
Daar ligt een groot deel van je jeugd, heb in de Koninginnekerk nog belijdenis gedaan bij ds. Kleermaker. Fijn, dat je nog zo'n prachtige website van beide Kerken hebt kunnen opzetten.
Ook mijn jeugd ligt in het oude Noorden : Willebrordusstraat en Teilingerstraat, dus alle foto's spreken mij zeer aan.
Janny Brand
Klik hier voor de overige kerk verhalen op onze site |
---|
|
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker .... |
Terug naar de top |
---|