Een e-mail sturen? Het e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Ga je mee winkelen in de Noordmolenstraat van 1935?

Alie zou het zoo weer overdoen, zoo gezellig was het toen ....

Bij de Rotterdammers staat al een mooi verhaal van Alie met als titel  Zwartjanstraat, uit winkelen omstreeks 1930.
Als je de Zwartjan uitloopt naar het Noorden, dus naar het Noordplein, kom je vanzelf in de

Noordmolenstraat

en daar gaat dit verhaal over:

Dan gaan we nu naar de Noordmolenstraat vanuit de Zwartjan :

We blijven aan de linkerkant lopen, maar eerst even naar rechts kijken naar de Jacobs Catsstraat, kijk daar staat de Hervormde Noorderkerk, daar preekt Dominee Korevaar en na hem Dominee Krops, echte Rotterdamsche dominee's. Maar helaas is deze kerk nu afgebroken, jammer hoor !

Maar nu gauw de Noordmolenstraat in : op de hoek een kruidenierswinkel van "De Vooruitgang". De boterbiesjes daar zijn het lekkerst, dus moet ik daar vaak naar toe, joh. Een half pond kost 25 cent, chocolaatjes kosten 2 ons voor 25 cent. En dat alles natuurlijk voor de zondag !

Daarnaast de winkel van "Van Loon Dam" : wat een mooie zaak is dat toch, allerlei soorten kant en zijde en daar kun je ook knoopjes laten maken. Als je een jurk of blous maakt, moeten daar natuurlijk dezelfde knoopjes op, van jurk of blous. Je kunt binnen de maat van de knoopjes uitzoeken, ook gespen van de stof van je jurk of blous worden er gemaakt. Wat kom ik hier dikwijls.

De volgende winkel is het "Stoffenpaleis" : wat een grote zaak, hè. Hier verkopen ze allerlei stoffen, het gaat hier zelfs nog per el en een el is 68 cm. Een meter stof is dus 1,5 el, maar dat weten jullie natuurlijk niet meer, want de el is allang verdwenen......

Kijk daar verder is de winkel met ijzerwaren. Allerlei schroeven, spijkers enz. De winkel heet "Steyaard". Daar moet ik voor mijn Vader nog wel eens naar toe, dan krijg ik een spijkertje mee, voor de maat natuurlijk !
Ik geloof dat in die winkel wel 50 laatjes zijn (precies heb ik ze nooit geteld, dus...) met spijkers en schroeven enz. Weet je wat ik zoo knap vind : ik geef het spijkertje van mijn Vader en de man in de winkel weet dan precies welk laatje hij moet hebben, knap hè ??
Ze verkopen het hier per ons in een puntzakje. Meestal moet ik een half ons kopen en dat kost dan 17,5 cent, de halve centen gebruiken we nu niet meer, maar toen wel hoor.

Dan komt nu de drogist van "Bagijn". Bagijn had 1 keer per jaar een grote reclame actie : bij elke boodschap krijg je een lootje en als je het openmaakt staat er een letter in, een B of een N. Als je dan het woord Bagijn hebt, krijg je natuurlijk een prijs, maar de letter G zit er nooit bij, dat vind ik nooit leuk !! Maar ja , je gaat toch maar rustig door met sparen, je weet maar nooit hè

Een endje verder bij "Lindsor" wordt ondergoed verkocht, maar wel erge dure hoor !

Dan is daar nog een grote meubelzaak met wel twee etalages. De winkel heet "Vijgenboom". Mijn ouders kopen daar wel eens wat, een kapstok of een voetenbankje.

We zijn nu al op de hoek met het Noordplein, daar is me toch een groot café, aan de overkant op de andere hoek ook al een café, dus daar mochten wij niet zoo maar komen. Ook in dit laatste gedeelte veel winkels, waaronder die van "Bakker en Rips", de bekende lampen winkel.

Ik heb toch niet te veel reclame gemaakt?


Nee, hoor Alie, het was juist erg leuk om door jou rondgeleid te worden!

Als dank heeft Aad ook nog 3 foto's gevonden van de Noordmolenstraat zegt het nog iets, of bij iemand anders natuurlijk ?

noordmolenstraat 1


noordmolenstraat 2


noordmolenstraat 3


De middelste foto is gemaakt direkt na WOII, de andere vlak voor de oorlog. We zien Alie hier wandelen...... leuk toch, kostelijk zelfs, zou Alie zeggen


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

16 September 2001