Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Mijn interview met Maasstad Weekbladen

Op 6 december 2004 heeft Hans weer een interview ondergaan, deze keer bij Maasstad Weekbladen.

De Maasstad is een weekblad voor geheel Rotterdam e.o. met aparte edities voor Voorne-Putten en diverse Rotterdamse wijken. Het is een soort "Havenloods" van vroeger zullen we maar zeggen, een gratis weekblad voor de gehele regio en een uitgave van het
Rotterdams Dagblad.

Hans heeft het krantenartikeltje overgetypt en zodoende meteen ontdaan van een aantal storende foutjes en dus laten we nu Hans aan het woord:

FAMILIESITE UITGEGROEID TOT ROTTERDAMSE VERHALENBUNDEL

HELLEVOETSLUIS - Het begon in het jaar 2000 als een reeks verhalen, die de Hellevoeter Hans Engelfriet voor zijn jarige moeder schreef. Maar inmiddels is www.engelfriet.net veel meer geworden. De familie Engelfriet beheert een website met een ontstellende hoeveelheid verhalen, verteld en geschreven door gewone (oud-) Rotterdammers. Maasstad Weekbladen ging op zoek bij de maker van de site.

De zoektocht begon heel toevallig. Een redacteur ging op zoek naar de betekenis van het woord uierboord en kwam vanzelf op de site van de familie Engelfriet terecht. Het verhaal, waarin dat woord voor kwam, bleek niet meer dan een radertje in een netwerk van 1250 verhalen. Verhalen van familieleden over hun verleden en belevenissen in Rotterdam.
"Wij zijn al een kleine vier jaar bezig" vertelt de 61-jarige Hans Engelfriet over de opzet van de site. "mijn broer Aad is de webmaster. Het is een uit de hand gelopen hobby, die begon toen mijn moeder vier jaar geleden tachtig werd. Wij moesten een cadeau verzinnen en ik wilde iets bijzonders doen. Ik werd midden in de nacht wakker en dacht: : ik ga een boek met familieverhalen schrijven. Ze (mijn moeder) heeft namelijk altijd nogal veel verhalen over vroeger verteld, onder meer over de oorlog. Ik ben maar gaan schrijven en was ruim op tijd klaar. Alle verhalen gingen in een map voor mijn moeder en ik was er best een beetje trost op".

Het cadeau viel goed bij de familie en Aad moedigde Hans aan om meer te schrijven. "Ik kwam op het idee om allerlei plekjes te gaan opzoeken waar onze ouders gewoond hebben". vertelt Engelfriet verder. "Toen hebben we een rondrit door Rotterdam gemaakt, naar het Oude Noorden, Kralingen en Overschie. Daar heb ik weer een reisverslag over geschreven."

Ook Aad Engelfriet schreef intussen voor de website van de familie, waar alle verhalen op werden gezet. "Hij schrijft veel over geschiedenis en een zoon van hem heeft het stamboomonderzoek gedaan.". De familie-annalen groeiden steeds verder en ook andere familieleden raakten bij het project betrokken.
Een paar jaar geleden kregen we ook contact met een nicht in Vancouver.

Ook apart is het verhaal over mijn opa. Mijn opa had als onderwijzer op het Noordereiland gewerkt. We vroegen ons af of er nog leerlingen van hem zouden zijn en plaatsten een oproep op onze site. Het bleef heel lang stil, tot zich een man meldde, die ook niet meer piepjong was. Hij bleek een oud-leerling te zijn van mijn grootvader en ook hij heeft al een paar verhalen geschreven over wat hij zich herinnerde. Weer iemand anders reageerde op mijn reisverslag van één van de rondritten door Rotterdam nl. over de Gerard Scholtenstraat. Ook hij heeft vele verhalen geschreven over de oorlog en ook andere verhalen.

hansmaasstad

De Hellevoeter Hans Engelfriet achter zijn, toevallig, net opgeruimd bureau

Mijn moeder gaf een aanzet tot het schrijven van oude versjes. Het zijn er inmiddels ruim 400 en een dame uit Nieuw-Zeeland en onze nicht uit Vancouver houden zich nu ook met die versjes bezig en beantwoorden de vele mails, die wij hierover krijgen vanuit de hele wereld en daardoor krijg je ontzettend leuke contacten.
Om nog een voorbeeld te noemen, zo reageerde Omroep Zeeland een tijd geleden op het woord pijlstaartolie, dat op onze site staat. Dat was olie van een soort vis. Een dame uit Zeeland bleek nog een fles van dat spul te hebben. Die fles staat nu keurig met een lintje erom bij mijn moeder. Dat soort contacten krijg je.
Er staan veel Rotterdamse uitdrukkingen op de site en ik heb inmiddels ook al een groot gedeelte van mijn eigen geschiedenis geschreven….. zo tot 1968. Binnen niet al te lange tijd hoop ik weer hieraan verder te gaan".

Behalve veel contacten en soms nieuwe verhalen blijkt de website een regelrechte hit te zijn in de internetwereld. Een enorm aantal mensen bekijkt de site van de Engelfrieten. "Gemiddeld hebben we 150.000 hits per maand", weet Engelfriet. "We hebben er wel eens 175.000 gehad, maar dat was een uitschieter. We krijgen zoveel e-mails, dat we niet overal meer op ingaan, maar soms krijg je hele leuke dingen.
Zo kregen we een mailtje over oude boekjes van de Rotterdamse Spaarbank. Ik kreeg een heel oud boekje van iemand in handen om te scannen. Dat kwam uit de jaren dertig en het eindsaldo was 4,05 gulden. Dat soort juweeltjes kun je op de site gebruiken". (LINK)

En zolang er nieuw materiaal te vinden is, gaan de Engelfrieten door met het aanvullen van hun verhalen. Hans zo af en toe en zijn broer Aad zelfs wekelijks. Zo'n 1300 pagina's en 3000 afbeeldingen telt de site nu. Met verhalen, versjes van vroegere en met typisch Rotterdamse uitdrukkingen. En wat uierboord ook al weer is? Zoek het op www.engelfriet.net !!!





Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

15 Januari 2005