Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Hoe wisten al die ontdekkingsreizigers toch de weg over zee ???

Op Aad's eigen site over Nederlands-Indië kun je in het Banda verhaal o.m. deze kaart vinden uit 1595 :

Kaart1595

kaart van de Indische Archipel (90 graden gedraaid)

onderin Sumatra, rechts naar boven wijzend Java

Met dit soort kaarten vertrokken uit o.m. Rotterdam Olivier van Noort, Cornelis Matelieff, de schepen van Johan van der Veeken en natuurlijk ook de overige VOC schepen. Ook de WIC maakte gebruik van dit soort verbazend gedetailleerde kaarten.

Nou waren de Portugezen eerder in Indië dan de Hollanders, maar toch was het met de kennis van toen nauwelijks mogelijk om dit soort gedetailleerde kaarten samen te stellen.

Ook is het al eeuwen lang een raadsel hoe mensen als Columbus, Vasco da Gama, Magalhaes, Cook en vele anderen hun weg hebben gevonden. Tegenwoordig worden ze ook terecht geen ontdekkingsreizigers meer genoemd, maar wordt, ook weer terecht, gesteld dat zij het kontakt legden met het Westen.

De laatste jaren verschijnen er steeds meer theorieën dat, zeg een eeuw voor 1492, een andere toen machtige natie de wereldzeeën heeft verkend. Een land dat ieder land in ons West-Europa, achteraf, maar dat wist toen eigenlijk niemand, overtrof in grootte, welstand, kennis, afijn noem maar op :

CHINA

Op Aad's eigen site over China (LINK) kun je bijvoorbeeld wel iets lezen hoe Westerlingen met China kennis maakten en hoe China dacht over die rare bezoekers, barbaren in Chinese ogen.... :

Citaat uit een van Aad's China verhalen :Op 2 februari 1421 werd de Verboden Stad in Beijing ingewijd door een van de eerste Ming Keizers, Zhu Di, vertegenwoordigers van allerlei, in Chinese ogen, vazal staten, waren opgehaald, zelfs uit Afrika....

Zhu Di, weten we nu een beetje, had grootse plannen, hij liet, samengevat, niet alleen de Verboden Stad bouwen in Beijing, maar verplaatste ook de hoofdstad van Nanjing naar Beijing. Liet een groot kanaal van 1800 km (weer) uitgraven naar de kust, restaureerde de Grote Muur (toen al een lengte van 5000 km) en liet er nog een stuk aanbouwen met een lengte van 1400 km.

Al eeuwen lang voeren Chinese jonkers over de omliggende zeeën. Zhu Di liet, denken we nu, ook nog een gigantische vloot bouwen enkel en alleen om de macht van China uit te dragen naar nog onbekende landen.
Een keer per jaar moesten immers alle staten tribuut tonen aan de Hemelse Keizer, en natuurlijk liefst met zo veel mogelijk, een liefst gemeenschappelijke kowtow (= met het voorhoofd hoorbaar enkele keren de grond aanraken), dat was het doel.
Maar er stond wel iets tegenover, ieder die de kowtow op de juiste wijze hoorbaar enkele keren uitvoerde, werd overladen met kostbare geschenken en op kosten van de Keizer vervoerd (heen en terug) en uitgebreid vermaakt in de nieuwe hoofdstad. Voor al de, uiteraard, manlijke gasten waren speciale, laten we maar zeggen, bordelen beschikbaar, uit de naburige landen kwamen ze maar wat graag, alleen die arrogante Westerlingen, w.o. die vreemde Hollanders, die wilden niet aan de Kowtow en werden dus niet verwend met cadeau's en vrouwen, ze mochten de (door de Hollanders) meegebrachte cadeau's ook weer mee terugnemen...., speciale handelsvoorrechten zaten er dus ook niet aan....

De laatste Ming keizer heeft zich in 1644 opgehangen op de Kolenberg achter de Verboden Stad, de desbetreffende boom staat er nog steeds, Aad heeft die boom al 3 keer bewonderd, want in die 2 eeuwen na Zhu Di veranderde China ingrijpend, van een extrovert land werd het een introvert land, en deze omwenteling werd ook op gang gebracht door diezelfde Zhu Di....

Na het vertrek van de Grote Vloot brak er (waarschijnlijk) brand uit in de Verboden Stad, men zegt dat de bliksem insloeg. Zeker is wel dat de Verboden Stad verwoest is geraakt, maar hoe ?? Volgens spaarzame bronnen werd de verwoesting gezien als een straf van de Goden, Zhu Di had iets gedaan wat de Goden had mishaagd. Om een lang verhaal kort te maken, China keerde zich rigoureus af van de rest van de wereld, ze hadden de rest van de wereld, op dat moment, ook helemaal niet nodig, China was toen ongetwijfeld het machtigste land ter wereld !!!
Een van de opvolgers van Zhu Di liet zelfs een brede strook langs de kust ontvolken, het reizen over zee werd onmogelijk gemaakt, scheepswerven werden vernietigd, bouwvoorschriften, archieven, alles wat maar herinnerde aan het Zeevaart verleden werd vernietigd en daarom is er nu een schreeuwend gebrek aan bewijsmateriaal dat de Chinezen al een eeuw voor Columbus de wereldzeeën opgingen om landen aan zich onderhorig te maken.

Wel is bekend dat de Grote Admiraal van de geweldige vloot die na de inwijding van de Verboden Stad, uit China vertrok Zheng He heette :

zhengheportret

Zheng He

Toen de vloot na 2 jaar in oktober 1423 weer in China aankwam, was het land al veranderd, niets van wat men onderweg had gevonden en genoteerd, mocht bewaard worden..... Zheng He eindigde zijn loopbaan als onbetekend havenmeester van Nanjing.....

Hoe groot de Grote Vloot is geweest ? Men zegt dat er zelfs 5 vloten tegelijk uitvoeren..., er waren aparte schepen met voedsel, schepen met drinkwater, er gingen tolken mee, beeldhouwers, want overal moest een stenen pilaar worden opgericht etc etc, we gaan hier niet verder op in, want dan dwalen te ver van onze kaarten af....

Wat betreft de grootte van een Chinese Jonker t.o.v. bijvoorbeeld het scheepje van Columbus, is deze prent illustratief :

zhenghecolumbus

Zheng He vs Columbus

Samengevat wordt er nu gediscussieerd over het volgende :Door wie werd de wereld in kaart gebracht :

Zullen we maar eens een aantal van deze schitterende kaarten gaan bekijken ? Let op, soms staat het Noorden ergens anders !!

We geven eerst nog wat toelichtingen en dan de kaarten, als je er met je muis overheen gaat, zie je vanzelf de naam.

pirireismap

cantinomap

waldseemullermap

jeanrotzmap

vinlandmap

Nou gaat Aad zich niet mengen in de diskussie over de Zeereizen van Zheng He, maar het zijn wel altijd hele intrigerende kaarten geweest, we wachten maar rustig de diskussie(s) af.

Ook is nog steeds niet verklaard, waarom de Chinese Vloten niet naar West-Europa zijn gevaren, naar men zegt t.g.v. de zeestroming die van Zuid-Afrika afbuigt naar Zuid-Amerika.
VOC schepen wisten dit maar al te goed, op de uitreis voeren ze dan ook richting Brazilie en namen vandaar de stroming naar Zuid-Afrika, in dat gedeelte van de Atlantische Oceaan gaat de zeestroming dus in een cirkel rond.

Vanaf het Zuiden van de Kaapverdische eilanden begint deze cirkel stroming tegen de wijzers van de klok in....., maar de VOC schepen kwamen toch ook weer thuis, jammer dus, dat de Chinezen dit dus niet hebben voorgedaan....., hoe zou de geschiedenis dan zijn verlopen, als de Chinese Vloot rond 1422 bijvoorbeeld Lissabon of een andere Europese haven was binnengevaren??

Op onze site hebben we natuurlijk ook een verhaal met kaarten etc van de beroemde kaartenmaker Joan Blaeu, het heet

De Atlas van Blaeu is nog steeds wereldberoemd

Waaruit we bijvoorbeeld dit fragment halen, wat dus mooi aansluit bij dit verhaal:

Meer over deze route en de daarbij gebruikte kaarten kun je vinden in dit verhaal.

Ook hebben we op onze site dit verhaal

Zonder Nederland / VOC was er waarschijnlijk geen Taiwan / Formosa geweest

Een verhaal over o.m. de geschiedenis van Taiwan / Formosa met als begin alinea:


Terug naar Aad's homepage, met links naar al zijn verhalen

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

1 Februari 2007