Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Aad over De noodwinkels op het Bentinckplein, terug naar huis in de wandelwagen

aadwandelwagen

Webmaster Aad in z'n wandelwagen, misschien onderweg naar huis, toen nog in de Willebrordusstraat....

Over de geboorte van webmaster dezes (in 1950) hebben jullie alles al gelezen via deze wat onkies ruikende
link.

Maar de webmaster heeft ook andere herinneringen, zoals het op de uitkijk staan of z'n broertjes en zusjes al uit de Juliana van Stolbergschool kwamen of het radio programma met die pratende eendjes (?) Saskia en Jeroen.

Later toen hij al veel groter was en hij wel eens over het Bentinckplein reed, kwamen altijd vaag herinneringen naar boven van een winkel met grote draaideuren, waar hij, in zijn wandelwagentje, niet doorheen kon.

Gelukkig heeft hij daar geen trauma's van gekregen, maar een herinnering blijft en wordt weer aktueel als je foto's vindt van het Bentinckplein met zijn noodwinkels en ook foto's hebt gevonden hoe je moeder Alie destijds met jou in het wandelwagentje naar huis moet zijn gelopen.......

Na het bombardement werden op diverse plaatsen in Rotterdam noodwinkels gebouwd, o.m. op de Mathenesserlaan, de Rochussenstraat en natuurlijk op de Coolsingel zelf. De noodwinkels op het Bentinckplein zijn echter niet zoo bekend, vandaar dat het goed uitkwam om het daar eens over te hebben...

Als we een foto hebben van de winkel zoals die er voor de oorlog uitzag, dan zetten we die foto er natuurlijk bij, die foto's komen uit dit kostelijke verhaal :

Winkelen in den vooroorlogsen Hoogstraat alhier gelegen te Rotterdam,
                                                  middels unieken advertentiën en photographyen,
                                                  in Uwen aandacht aanbevelend
                                                  den Familie Engelfriet,

                                                  namens dezen Uw Webmaster Aadje, schrijver dezes

Moeder Alie heeft hier zoo'n goede herinneringen aan ....en voor je moeder doe je alles, want zij liep jou ooit te duwen in dat wandelwagentjebentickhema

We zijn nu bij de HEMA op de hoek van de Bentincklaan (links) en de Statenweg. Ernaast was de manufacturenhandel Liever de Liver en weer daarnaast Martin's cafetaria. Op de hoek van de Nieuwpoortstraat, daar helemaal rechts achterin, was het beddenmagazijn De Ooievaar. Wat we hier zien, werd in 1956 afgebroken.

En zo zag de HEMA eruit voor het bombardement :

hooghema


hemaartikelen1934

Artikelen van de HEMA, 1934

De HEMA stond toen al ongeveer op de plek, waar die nu nog steeds staat. Op de plaats van de huidige V & D stond toen echter C & A :

hoogcena

En zoo zag het eruit na 14 mei 1940.......... :

hoogbombardement

dat hoge gebouw was C & A, met ervoor op de hoek de Hema

je zult het maar hebben meegemaakt, met dat wat je vertrouwd was

bentinckgaleriemodernes

Rechts de Schepenstraat met op de hoek H.H. de Klerk & Zonen. Op de hoek van de Statenweg links Galeries Modernes met ernaast de piano- en orgelhandel van Goldschmeding. Daarnaast weer kledingmagazijn Piet van den Bergh, die op de gevel de tekst had aangebracht U kent mij toch ?. Op de hoek van de Boisotstraat, naar links dus, de kledingzaak van Esders. Nu staat hier de Statenflat.

Terug naar voor de oorlog :

hooggm

Galeries Modernes

hoogesdersadver


Esders in de Hoofdsteeg

Uit ons verhaal Kleurrijk rondje vanaf het Van Hogendorpsplein laten we deze fraaie plaat zien met H.H. de Klerk & Zonen, natuurlijk op de Oude Binnenweg, inderdaad....

kleuroudebinnenweg

bentinckhomobonusophoek

Ook op de Statenweg werden noodwinkels gebouwd : rechts op de hoek van de Stationssingel Martens & Co, naar links meubelmagazijn Hoebe, dan Rio, deed in glaswerk en porselein, een filiaal van Van Woensel met de naam De Kaplaars (een volgens mij Rotterdams woord......).
Ernaast Prince deed in haarden, kachels, fornuizen en kinderwagens en tot slot de stoffenbeurs Vos & Zonen.

Helaas geen oude foto's, dan maar iets over het gebouw helemaal links met die mooie naam, eindelijk weet Aad nu wat het was, hij heeft daar al die jaren bijna niet van kunnen slapen :

St. Homobonus

Wie verzint er nu zoo'n naam : altijd als je daar langs rijdt is het : Homobonus....

Daar waar de Stationssingel, Walenburgerweg en de Statenweg samenkomen ligt het pand van de Cooperatieve Inkoopvereninging St Homobonus. Geopend in 1939 en in 1958 gemoderniseerd. Destijds waren ca 400 textiel detailhandels uit heel Nederland aangesloten om de concurrentie aan te kunnen gaan met de grote warenhuizen. Vanaf 1926 was St. Homobonus gevestigd in Rotterdam, aanvankelijk aan de Goudseweg.

We besluiten met een overzichtsfoto genomen vanaf het dak van Homobonus :

bentinckoverview

Rechts op de hoek de HEMA, op de achtergrond de afgebroken uitkijktoren van Diergaarde Blijdorp. Links op de hoek Restaurant Eden, daarachter het terrein van de in 1928 georganiseerde Nenijto tentoonstelling. Voor de HEMA bus D naar Overschie, we hebben het over 1949, toen werd deze foto gemaakt....

Nou het webmastertje in zijn wandelwagentje zal er nu wel genoeg van hebben gehad en dus moet moeder Alie maar eens op huis aan, naar de Willebrordusstraat, natuurlijk via de Walenburgerweg, Bergweg en Bergsingel

walenburgraadvanarbeid

Eerst maar langs de Raad van Arbeid, sinds 1 mei 1934 hier gevestigd, ervoor zaten ze op de Prins Hendrikkade. Op de andere hoek de R.K. Ambachtsschool St. Joseph. Aan de overkant de Hoevestraat, met op de hoek kantoorboekhandel G.P. van Landegem.

walenburgstatensingel

Links de Statensingel met de in 1976 gesloopte melkfabriek van de Vooruitgang. Rechts de Spoorsingel met Cafe Kindermans.
De huizen aan de linkerkant van de Walenburgerweg werden gebouwd op het terrein van het voormalige buitenverblijf Oud-Walenburg.
Ten tijde van Oud-Walenburg heette de weg die we nu zien trouwens (West) Blommersedijk, de (Oost) Blommersedijk heet nu Bergweg....

De volgende 2 foto's komen uit dit verhaal :

walenburgerwegnaarbergweg

De Walenburgerweg richting Bergweg

Links woonden huisarts Van Herk en tandarts Maarseveen

walenburgerwegnaarblijdorp

De Walenburgerweg richting Blijdorp

Hans heeft ooit in de Pieter de Raadstraat gewoond, dus die zal bij deze 2 bovenstaande foto's wel meer kunnen vertellen, bovendien hebben we van de omgeving van de Pieter de Raadstraat meer foto's....

schieweghoekbergwegmettram

bergweghoekschieweg

We steken nu de Schieweg over, waar rechts van de tram ooit DE IJSZAAK van de Schieweg was gevestigd, met als eigenaar de Italiaanse familie Angelo Betti. Als je als kind van de tandarts kwam, mocht je daar na afloop een ijsje kopen, wel eens...

Onder het viaduct door, liep Alie dan waarschijnlijk met een blerrend webmastertje vlug langs het Eudokia ziekenhuis

bergweginsulindeviadukt

De Bergweg met links de Insulindestraat en rechts de Banierstraat

eudokiabeginjaren50

eudokiazaal

Die zaalfoto komt uit ons Rotterdamse ziekenhuizen verhaal. En natuurlijk weten onze trouwe fans dat Hans, ons stamhoofd, in Eudokia is geboren, althans dat heeft ie zelf in dit verhaal verteld.

Wisten jullie trouwens dat Eudokia Grieks is voor Welbehagen ??

Wat zelfs Aad, tot 2 jaar terug, niet wist, is dat Eudokia samen met het Bergwegziekenhuis (link) is opgegaan in het IJsselland ziekenhuis in Capelle a/d IJssel.

Maar moeder Alie moet nu gaan rennen met het wandelwagentje, want, nee, dat zullen we maar niet vertellen, want dat staat al in alle geuren en kleuren in dit verhaal, over de gladde gang......, diskreet wachten we maar even buiten voor Willebrordusstraat 97b

willebrordusaandeoverkant

buiten voor Willebrordusstraat 97b

Maar ons webmastertje heeft vele jaren later de foto schade ingehaald, want als je zijn Search Engine gebruikt, kun je heel veel foto's vinden van de Willebrordusstraat, Bergweg, Bergsingel, Eudokia, enz enz.

Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw keuze in en klik op ENTER

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

11 Januari 2002