Een emiel sturen naar Richard? Het emiel adres is richard@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

En toen ging Richard naar Nieuw Zeeland, wel 2 keer...We beginnen eerst even met een kleine karakteristieke samenvatting van deze links naar Richard's vorige reizen :

Via de volgende links ga je rechtstreeks naar: (de eerste 4 links vormen 1 pagina)

 • de intro
 • de Egyptische reisemielen met een link naar 662 foto's.........
 • de emielen van en naar Australië
 • wat Richard en Aad van plan waren te gaan doen in China, met een aantal leuke foto's
 • de emielen van en naar China, ook weer met een aantal hele leuke foto's


 • en we voegen er ook nog deze link aan toe :

 • De jaarwisseling in Schotland


 • Om met dit laatste verhaal te beginnen, met die onvergetelijke eindzin van Richard :  Uit onze China reis deze fragmenten :  Enkele weken later ging broer Arnoud naar de USA.....

  Klik maar eens hier op, als je Arnouds emielen vanuit New York en Washington wilt lezen, ook Arnoud kan geweldig goed observeren en wat beschrijft hij alles leuk.....

  Veel plezier met Arnouds pagina
  En weer daar voor, was Richard naar Egypte en Australie geweest en dus ook wat typische fragmenten :


  Aber jetzt
  Nieuw Zeeland


  Aad heeft beloofd niets over de geschiedenis van Nieuw Zeeland te melden, wil Richard misschien zelf doen....?
  Even een kort bericht - ik ben nu via Washington in lOS Los Angeles, even wachten en over uur naar Auckland, waar ik morgen ben.  Schaartjes moet je ook gewoon in je bagage doen, niet bij de handbagage. Voor je het weet pleeg je een aanslag. Toen ik de USA in kwam, eergisteren, vroegen ze zelf of ik van plan was dat te doen, of ik iemand ken die dat wilde. En of ik mensen kende uit het nazi-tijdperk.

  Mijn auto hier is een automaat, dus je linkerbeen heeft vakantie, en voor de rest is het gas of rem. Heb mooie route gedaan; overal langs de snelweg heb je 'Scenic drives', dan ga je een enorm mooie omweg maken, en vandaag heb ik allerlei prachtige stranden gezien, mooie heuvels, etc.

  Wel ben ik weer zo rood als een kreeft; net als Barcelona. Maar sinds vandaag ben ik gaan insmeren....

  Verder heb ik veel zin om door te gaan; zo'n stad heb je wel gezien na een paar dagen, en iedereen is altijd maar drukdruk bezig. Dus morgen lekker relaxen naar Kerikeri. Ik ga ook nog naar Rotorua, daar zijn allemaal van die thermische baden.

  N-Zeeland is vooralsnog erg geslaagd, zeer mooi en niet duur (een bed kost me zo'n 8 (acht!) euro per nacht, de auto 12, een menuutje bij de MAC 7,50), en lijkt erg veel op Engeland, alleen alles net even iets indrukwekkender qua bergen (eeuwige sneeuw) en landschap. Op het vliegen na een ideaal land voor je!  Een paar dagen later :

  het gaat allemaal geweldig, al is er niet veel internet waar ik ben. Nu zit ik in een elektronica-winkel, waar je hun snelle internet mag testen...

  Hierbij mij programma; ik ben nu volgeboekt:  Alle hostels waar ik zit zijn via die website die aad heeft te vinden, in noodgevallen daar dus bellen

  Verder alles goed, vandaag 18 km bergwandeling gedaan! Prachtige omgeving, heerlijk rijden en bedacht me vandaag nog dat dit eigenlijk helemaal moeder-proof is: er zijn zelfs geen enge spinnen, gevaarlijke slangen, alleen maar lieve kiwi's (vogels) en hele mooie bomen en planten

  Nou, ik ga nog even zwemmen, doegie

  Op 2 januari kwam dit leuke verhaal binnen :

  ik wens iedereen bij deze natuurlijk ook een geweldig 2003 toe en ik hoop dat ik jullie allemaal aankomend jaar ook weer mag tegenkomen onder het genot van een lekkere pint, een bak koffie, heerlijk diner, spetterend debat, goede sigaar of een combinatie van deze zaken.

  Na 4 dagen Auckland, waar ik eigenlijk vooral een beetje heb genikst, ben ik vertrokken naar Kerikeri in het noorden. Kerikeri was zo'n beetje thuiskomen: met 8 mensen een heerlijke kerst gehad.
  De eigenares van het hostel had een uitgebreide lunch gemaakt en om een uur of drie 's middags lag iedereen uit te buiken in de tuin. Heerlijk, kortom. Vanuit Kerikeri was het maar een uur of drie rijden naar het meest noordelijke punt, dus dat heb ik de volgende dag gedaan, samen met Renata, een Duitse die net haar baan heeft opgezegd en nu een jaar aan het rondreizen is.
  In een prachtige omgeving (blauwe oceaan, mooie bomen, planten, volgels, weer) hebben we toen op tweede kerstdag aan het strand rondgedobberd.
  De auto doet het prima; we moesten een uur of wat door een dirt-road (weg zonder asfalt, met alleen maar stenen en zand) en dat hield-ie prima.

  De volgende dag heb ik Carlton (een 'local'; hij slaapt alleen maar in hostels omdat dat goedkoper is dan een eigen huis) een lift gegeven en daarna weer wat Scenic Drives gedaan: wederom prachtige uitzichten en veel dirt-roads. Dan sta je om drie uur 's middags op een rots naar de oceaan te kijken; dat is wel gaaf hoor!

  's Avonds met Nico, een Griek, gegeten en de volgende dag zijn we samen naar Thames gegaan, in de Coromandel (dat is het tropische gedeelte van NZ).
  Leuk detail: in de krant werd op 28 december moord en brand geschreeuwd: 'Traffic Stuck'. Bleek dat heel NZ op 28/12 vertrekt voor vakantie, en bij Auckland stond die ochtend over een stuk van 10 kilometer sommige toeristen maar liefst een half uur stil. De premier is teruggeroepen (geen grap) van vakantie, er zijn vragen gesteld in het parlement, en de volgende dagen stonden de kranten vol met ideeen om deze afgrijselijke ramp aan te pakken....kortom, je begrijpt waarschijnlijk waarom ik autorijden hier zo leuk vindt: je kunt rijden wat je wilt, benzine kost 50 eurocent per liter en zelfs het linksrijden went na drie bochten.

  Maar je moet wel uitkijken met je snelheid: de politie neemt blauw op straat hier vrij serieus: om de 15 minuten staat er wel zo'n auto langs de snelweg met zo'n donuteter erin. Op dag 6 was het raak: wiew-wiew! Ook ik was blijkbaar te hard aan het rijden. Gestopt, agent stapt uit, en na mijn eerste 'hello officer' kon hij horen dat ik niet uit NZ kwam. 'All right, Netherlands, yes, that's a fine country. But I'll tell you, son, if a sign says 70 you're not supposed to go 92. You understand?' Natuurlijk begreep ik dat. 'Well, have a nice holiday'. En dat was het dan. Ik ben sinds die tijd weer helemaal voor gedogen, al rijd ik nu als een voorbeeldig burger precies volgens de snelheid (maximum is 100, maar veel bochtige wegen zorgen ervoor dat je maar 60 kunt)....

  Maar goed, met Nico dus naar Thames. We dachten in een jeugdherberg te komen, maar het was zo'n huisje op een familiecamping. Maar goed, hij slaapt in een tent en ik had dus het huisje voor mezelf. Maar je ontmoet zo weer eens wat andere mensen: allemaal gezinnetjes; sommige gaan met kids een jaar op reis! Met een van die gezinnen heb ik oud-en-nieuw gevierd; vanwege brandgevaar mocht je geen vuurwerk afsteken, dus bleef het bij een biertje en een paar partypoppers.

  Thames was een goede uitvalsbasis voor mijn eerste serieuze 'tramp' (wandeling). Heb weer uurtje dirtroad gedaan, waarna een wandeling begon die iets van 12 uur moest duren. Prachtige bossen, daarna flink klauteren omhoog (over een oud goudmijn-spoorrails-pad) en dan kom je bij een hut waar je kunt overnachten. Maar allez, ik kon ook de Pinnacles (rotspartij) op. Dat was echt geweldig! Je kon alleen maar klimmen; niet te veel naar beneden kijken, en dan zit je dus om 1500h in je eentje bovenop een 900 meter hoge rots een beetje rond te kijken. Dat was erg indrukwekkend. Langzaam weer naar beneden, pad ontdekt (waar ik een Nederlands koppel tegenkwam) en zo via de officiele route weer terug.

  De volgende dag de benen laten uitrusten; Nico wilde graag vissen (nationale sport hier), en had een hangmat. Ik benoemde mezelf tot 'Hoofd Toezicht' en heb de hele dag aan de kust in een hangmat gelegen, biertje gedronken en vanuit die positie kunnen kijken hoe Nico voor 7 dollar aan aas in de zee heeft weg weten te werken zonder ook maar een vis te vangen. Maar goed, een BigMac menu ging er 's avonds ook prima in.

  Daarna een dagje in Opotiki (in het oosten) geweest, daar veel aan het strand gehangen, in 2e boek begonnen (de eerste was 'Dead Famous': allemaal lezen; geweldig leuk) en veel gewandeld en rondgereden. De teller staat nu op 2800 kilometer. Vanochtend naar Rotorua, dat is het hart van toerisme hier: allemaal vulkanen, geisers, hot pools (ik ga straks weer even bubbelen in het hostel). Allemaal echt prachtig, maar het stinkt wel enorm, al die zwavel hier.

  Nog wat Nieuw-Zeeland feiten:  Een paar dagen later :

  vandaag net een nieuw kapsel aangemeten gekregen hier, en ik dacht dat dat wel een goede reden was voor een email naar jullie. Ik ben slecht in openingszinnen, dat blijkt wel.

  Maar goed: in Rotorua (waar mijn vorige mail vandaan kwam) veel gezien: enorme geisers, kokende modderpoelen, lava, en allerlei anders moois dat moeder natuur doet als ze boos is. En, jawel, mijn eerste kiwi! De kiwi is de bijnaam van NieuwZeelanders en is een klein vogeltje. Maar ik denk dat ze bij het ontwerpen van de vogels de stagiaire de kiwi hebben laten doen: het is een lelijk beestje, een soort flinke tennisbal, met veel te dikken benen en een onhandig grote snavel. En het beestje wordt met uitsterven bedreigd.
  Geheel terecht, wat mij betreft.

  Verder had mijn hostel in Rotorua een heerlijke hot pool: zo'n warm bad waar je 's avonds heerlijk biertjes zit te drinken en de sterren kunt bekijken. Het was, kortom, weer afzien daar.
  Tijd dus om door te gaan naar wat wat mij betreft het hoogtepunt is tot nu toe: Mordor! Dat is eigenlijk Torongio National Park, maar sinds LOTR er die film heeft opgenomen beter bekent als Mordor, vandaar. Opvallend trouwens dat alle Kiwi's (de inwoners van..) hier iemand kennen die iemand kennen die koffie heeft gezet bij de opnamens, of iemand kent die de kostuums heeft gemaakt, of....kortom, LOTR is hier 'hot'. Mooie film trouwens, al moet je tot deel 3 wachten tot die ring eens in het vuur wordt gegooid.

  Maar goed, Mordor heeft de prachtige wandeling 'Crossing'. Dat is een stevige tocht. Je wordt dan om 6.30 's ochtends gedropt aan de ene kant en 's middags aan de andere kant opgepikt. Nou vind ik wandelen leuk, maar ik ga %*^() niet om 630 opstaan tijdens vakantie! Kortom, ik ben zelf rond 1100h naar het begin gereden, heb de Crossing gedaan en aan het einde omgekeerd en nog een keer gelopen. Menig wandelaar verklaarde me voor gek, en ik heb nog spierpijn (theoretisch zou het 14 uur moeten duren om dit te doen), maar mooi! Je loopt door enorme kraters (alsof je over de maan loopt), ziet geweldig mooie kokende meren, rotsen in alle kleuren van de regenboog, en het ene na het andere prachtige uitzicht. Waanzinnig, absoluut. Zelden zoveel moois gezien op een dag.

  Tijdens deze tocht kon je ook nog de vulkaan Mt Ngaoroe (oid) beklimmen. Dat leek me een beetje teveel van het goede, maar twee dagen later ben ik terug gegaan om deze joekel op te gaan. Het waaide inmiddels flink, dus de klouterpartij was wat zwaarder dan anders. Overal los zand, dus het tempo werd twee stappen omhoog, en weer een terug (en soms acht terug, als het hard waaide). Uiteindelijk via een rotspartij boven gekomen en ineens sta je op de top van een vulkaan. Voor diegenen die zich afvragen wat je dan in de vulkaan ziet (daar was ik eigenlijk wel benieuwd naar): een warm meer.
  Het stonk gigantisch naar rotte eieren, want meneer de vulkaan is nog actief (dit soort verhalen kan ik beter achteraf aan mijn moeder vertellen dan vooraf, bedenk ik me nu), maar het mooiste was vooral dat je ineens in de wolken bent. Dat ben ik sinds enkele dagen voor mijn vertrek ook al, maar letterlijk is toch ook wel bijzonder. En op een gegeven moment klouter je ineens boven de wolken en dat was ook wel apart, al waaide het wel erg hard, dus tijd voor de afdaling. Voor mensen met hoogtevrees af te raden.
  Het was achteraf wel een beetje eng, je glijd naar beneden over een lawine van zand en stenen, ontwijkt af en toe een steen die wat harder naar beneden wil, en schuilt af en toe in je regenjas voor al te stevige winden vol steen. Ik weet niet of ik het nog eens zou doen, maar het was achteraf wel erg gaaf.

  En na een stevige wandeling is het tijd voor een heerlijke Wopper. Gelukkig was de BurgerKing maar 50 kilometer verderop, dus na een klein uur zit je dan toch smakelijk te eten.
  De afstand was overigens niet erg: via de ene weg rij je over de 'Desert Road', een soort mini-woestijn, en via de andere weg kom je langs die vulkaan die ik heb beklommen en 'snowy mountain', een berg (je raadt het al) met sneeuw.

  Tussendoor nog wat mooie routes gereden, en in een leuk hostel verbleven in Ohakune. Ik bewoonde een kamer met een USA-Richard. Deze Richard was een soort mengeling tussen Pim Fortuyn en Osama Bin Laden: een enorme baard en een kale kop. Verder veel lol met de kinderen van de eigenaar, ik heb zelfs nog de negende verjaardag gevierd van de middelste dochter, die volgens haar oudere zus stapelverliefd op me was.

  Maar aan alle pret kwam weer een eind: op naar New Plymouth, een stad aan de voet van een andere berg, Mt Egmount. Ik zit in een geweldig leuk hostel, waar de eigenares alle namen van de bewoners kent en rond acht uur een taart in de vorm van de berg serveert. O ja, en een hangmat in de achtertuin, maar ik zal jullie al te veel hedonisme besparen.

  Anyways,

  vandaag geprobeerd die berg te beklimmen, maar hij was in enorme wolken gehuld. Ben geloof ik tot 1800 meter gekomen, maar ik zag helemaal niets meer en het werd ook wel nat, dus maar naar beneden gegaan en de stad in getrokken waar ik nu dus zit.

  Heb foto's laten ontwikkelen en kreeg gelijk de tip dat aan de overkant bij het arbeidsbureau gratis internet is, waar ik nu dus zit te tikken. Ik denk niet dat ik hier een baan ga aannemen (het meeste is voor Maori's bedoeld, die zijn hier een tikje een probleem qua werk, criminaliteit, etc), maar het is een aardige dame achter de balie. Oh, ze gaat nu ook koffie voor me halen.

  Tijd om te gaan dus, morgen tweede poging naar de berg en dan nog 4 dagen in Waitoma, waar ik grotten ga abseilen, bevaren etc.

  Het laatste reisverslag vanaf een vliegveld :

  vandaag zitik weer uren te wavchten op het vliegtuig,dus vandaarmaar weer even een email achter een erg oude computer netr een raar toetsenbord sorry voorspelfouten....

  De laatste dagen waren erg leuk - ik ben met twee anderen nogmaalsMount Egmont opgeweest,maarzonder succes,er was teveel mist. Wel hebben we nog sneeuwballen gegooid,maar hetleukste was eigenlijk 's avonbds.Ik heb die andere twee met de auto naarde berg gebracht,en de deal is dan dat zij voormij koken,.Zo heb ik inmiddels al heel wat maalt5ijden gegeten. Hihi!

  Anyways, buiten een heerlijk maal hadden zeook nog wat flessen wijn in de aanbieding en het is erglaat geworden op de veranda,maar ik geloof dat we uiteindelijk wel alle wereldproblemen hebben opgelost. De volgende dag door naar Waitomo Caves,mijn laatste bestemming.

  De grotten hier zijn de bekendste atrakktie. Erzijn zgn glowworms. Dat zijn wormpjesdienet als spinnen draden weven ominsecten te vangen. Maar zij doen dat in het donker. Na het spinnen gaan ze boven uin de grotzitten en geven ze licht.Menig insect die dan voorbij komt denkt 'hee, daar is luicht!' en vliegt zo recht op de dinertafel van onze gloeiende vriend. En het is een prachtig gezichtals je er onder drijft.

  Ik heb zo'n toer gedaan door de grotten - wetsuit aan, en dan duiken,zwemmen, en allemaal leuke dingen in de grotten. Het was ijskoud, maar enige koffie hielp wel. Heb ook nog een stuk ge-abseild, kortom, een leuke dag.

  Verder nog wat gewandeld en rondgereden, en vandaag dus weerterug. Heb net weer voor de Amerikaanse douane zo'n form ingevuld met allerlei leuke vragen zoals: bent u van plan omterroristische activiteiten te ontplooien? Ik ben eigenlijk altijd geneigd om dan leuk te willen doen,maar hoorde gisteren toevallig dat een Nieuw-Zeelander op dat formulier hadingevuld

  that is the sole purpose of my trip

  nu al 3maanden vast zit....geen grappen dus met diejongens.

  Verder dus een beetje wachten en hangen, en hopelijk een beetje goed eten in het vliegtuig. Niet zoveel te melden verder,al ishet natuurlijk erg jammer omweer weg te gaan, maar ik vind het ook wel weer leuk iomjullieallemaal te zien!

  Dus,bedankt voorallemailtjes en graag totziens!

  groetjes

  Richard

  PS>Reply svp naar

  richard@engelfriet.net

  Aangezien ik hotmail niet meer ga gebruiken alsik terug ben omdat deze helemaal plat is door alle junkmail.....

  richardnz1richardnz2


  En in december 2003 ging Richard Frodo voor een 2e keer, nu 6 weken, en ook van deze reis kwamen schitterende unieke emielen binnen, lees maar eens mee, heerlijk genotteren, zou z'n Oma zeggen:

  RIES WEER OP REIS, aldus Aline

  Frodo has entered Middle Earth.....

  Vrienden van het goede leven,

  Kai Taori! Of zoiets...in elk geval welkom in NZ! Ik zit nu een paar dagen hier, en het bevalt allemaal weer prima. Na een vlucht van 10 uur was ik voor de tweede keer in mijn leven in Kuala Lumpur (ook wel KL). Nu echter geen sightseeing, maar een hele dag geslapen in een mooi hotel. Dat is het voordeel van Malaysia Airlines: naast geweldig eten, mooie sfeer in het vliegtuig (soort vliegend chinees restaurant met mooie meiden a la Singapore Airlines) leveren ze ook nog de nodige rust.
  Dus daar zat ik, donderdagochtend in KL aan het bier in de tuin van het hotel. Daarna heerlijk geslapen en gewekt door de familie Remmers uit Nederland, een bejaard echtpaar dat zich erg lief over mij heeft ontfermd. De Remmertjes zijn op leeftijd: zij 79, hij 81. Gaan 2,5 maand rondtrekken door NZ ('ja, daarna is het in NL weer lekker weer, he'). Ik hoop dat ik hun voorbeeld kan volgen als ik zo oud ben.

  Daarna doorgevlogen naar Auckland, en weer door naar Christchurch, op het zuidereiland.

  Citaat uit dit verhaal:


  Ik logeerde daar in een leuk motel, erg aardige mensen (en voor moeder: je krijgt een gratis glas melk bij aankomst!), en de buren zijn Hare Krisna, dus ik ben alweer heel wat kennis rijker geworden.
  Maar veel belangrijker is de inwendige mens en die wordt goed bediend. Ik zit namelijk op 50 meter lopen van de grootste Burger King van Christchurch! Het bewijs is, kortom, geleverd: God bestaat (voor de nieuwe lezers van mijn emailen: ik ben nogal fervant liefhebber van fastfood op vakantie (lees: eet er liefst eenmaal daags)).
  Over God gesproken: heb net een erg leuk boek gelezen: Atheist in Afrika, door Ralf Bodelier. Allemaal lezen, als je debatteren over godsdienst en of reizen door Afrika leuk vindt! Over goede boeken gesproken: afgelopen week stond er een knoeperd van een advertentie van De Debatmethode in NRC!

  040105debatcursus

  Verder veel rondgelopen in Christchurch, ben weer aan de oploskoffie en de nutella, en de nodige menuutjes glijden weer mijn maag in. Het is momenteel een lekkere 22 graden, met een lekker zonnetje, waarin ik 's ochtends lekker ontbijt. Verder lijkt NZ erg veel op vorig jaar, al zijn de prijzen door de lage dollarkoers momenteel nog wat lager, en doet een liter benzine nu iets van 46 eurocentjes. En qua wandelen schijnt het hier allemaal nog veel mooier te zijn, maar dat zie ik allemaal nog wel

  Inmiddels zit ik in Kaikoura, een badplaats. Ik rijd rond in een prachtige Mazda Familia (jaja, Richard rijdt een 5-deurs): een witte, lelijke maar verder prima auto. De eerste dirtroad heeft -ie in elk geval overleefd. Na wat slechte ervaringen in hostels in Schotland (waar ze rustig 30 man op een kamer proppen, met een gegarandeerde 100% snurkkans), zit ik nu weer in een geweldig hostel. Met 4 man op een kamer, en gisteren zijn we en-masse de kroeg in gedoken, zodat iedereen direct erna in slaap viel...leuke gasten. Waren allemaal Duitsers, en de voorspellingen voor het Nederlands eftal zijn goed, als ik ze mag geloven.

  Vandaag verder een eerste wandeling gemaakt, op Mount Fluffy (hoe verzin je het, he). Voor zover ik dat nu kan beoordelen, is het zuidereiland allemaal nog veel mooier dan het noorder. Ruigere natuur, minder mensen en een zo mogelijk nog lager tempo. Een gemiddeld gesprek, of je nou een bed wilt boeken of melk koopt, duurt al snel een kwartier met allerlei ditjes en datjes.
  Vandaag bij het tanken zelfs staan kletsen met de cassiere daar, die ook ooit in Delft was geweest, en blablabla, en achter mij staan dan 4 mensen te wachten, en niemand die het erg vindt! Ook opmerkelijk; ze lopen hier graag op blote voeten, rijden op blote voeten, en lopen dus ook op pompstations op blote voeten. Zelfs in het toilet. Yak!
  Maar het landschap is geweldig. Als je uit mijn raam kijkt op het hostel, zie je eerst een stuk zee (ligt in een baai) en daarachter direct bergen met sneeuw! Verder veel mooie bloemen, en heb net zelfs dolfijnen gezien, al slapende op een parkeerplaats!

  En vandaag is de zomer echt begonnen! Na wat regen vandaag echt de hele dag zon, zon, zon!Ben dus nu weer mega-verbrand, zie eruit als een rooie kreeft, maar ja, dat helpt weer bij het maken van praatjes. Ik duik dus zo nog even een terras op, en blijf hier nog een dag of 3. Misschien ga ik nog zwemmen met dolfijnen, maar dat schijnt al volgeboekt te zijn...na kerst zit ik in het noorden (Abel Tasman National Park) en daarna richting de westkust, en dan zien we wel weer.

  Alles goed dus, en hopelijk is bij jullie ook alles in orde!

  Fijne feestdagen, en tot de volgende mail,

  Groetjes

  Frodo.
  Allereerst wens ik iedereen vanuit Nieuw-Zeeland een fantastisch 2004 toe! Dat al je dromen, wensen en verwachtingen mogen uitkomen, en dat ik daar ook deel van mag uitmaken (nou ja, niet van alles, maar je begrijpt het wel)! Ik zat gisteren na een heftige bergbeklimming onder een heerlijk zonnetje bovenop een skipiste mijn eigen afgelopen jaar te overzien...en bedacht me dat dat behoorlijk in orde is geweest! Hopelijk kan ik dat aankomend jaar voortzetten!

  Momenteel zit ik in de prachtige westkust van het zuidereiland. Het is hier uiteraard prachtig, maar een nadeel: deze kant van NZ kent 310 regendagen per jaar. Maar je raad het al; waar Richard komt, is goed weer! Sterker nog, de krant opent vandaag met een enorme kop dat er een hittegolf is, en voorlopig ook blijft! Dus ik geniet nu van prachtige riffen, besneeuwde bergen en fantastische regenwouden in full sunshine!

  Maar nu weer even chronologisch. Na een heerlijke kerst in Kaikoura (met iedereen een ' pot luck' kerstdiner, wat betekent dat iedereen dus iets levert als onderdeel van het gerecht. Vraag me niet waarom, maar ik was drankleverancier) , doorgegaan naar Motueka, waar ik vier dagen heb gezeten. Nog een ding wegwerken over mijn vorige mail vanuit Kaikoura; daar op die parkeerplaats, dat waren zeehonden, geen dolfijnen. Ik kreeg wat verbaasde mailtjes van enkelen van jullie...maar ja, dolfijnen, zeehonden, walvissen, het lijkt allemaal op elkaar, he.

  Mooie tocht gemaakt naar Motueka, in het noorden van het zuidereiland. Veel groene bergen, prachtige zichten op de oceaan en de Tasmanian Sea. Onderweg wat lifters opgepikt en direct voor een dilemma geplaatst. Ik had een aardige Duitser en zijn Japanse vriendin in de auto, en dat was allemaal leuk en aardig, maar nog geen tien minuten later staan er twee prachtige dames te liften! Shit. Kun je mensen ook weer uit je auto zetten? Of zal ik ze in de kofferbak gooien? Heeft er iemand ideeen? Of....nou ja, dat soort problemen heb ik hier dus ;-)

  Motueke is een leuk hostel; aardige gastvrouw, bakt iedere avond cakejes, en maakt als het wat frisser wordt een vuurtje buiten. En daar zitten we dan met zijn allen. Beetje kletsen, heerlijke wijn drinken, erg gezellig. Iedere avond weer andere mensen. Dat is enerzijds wel leuk, maar anderzijds ook wel eens jammer: je hebt niet echt vaste contacten. En je frist je debatvaardigheden weer eens op: iedere avond verdedig je ofwel het Nederlandse drugsbeleid, prostitutie, euthanasie, abortus, of een combinatie van zaken. En ach, als we dan toch bezig zijn, neem ik meestal ons sociale zekerheidsstelsel ook nog even mee. Je bent afgestudeerd ASZ'er of niet, he!

  Wandelen is ook mooi hier: ik heb in Motueke twee tramps (=wandeling) gedaan in het Abel Tasman National Park. Stel je de meest mooie stranden voor, met een geweldige cliff erbij, en dan daar weer een wandelpad...mooi, mooi! Erg mooi, allemaal erg groen, en bovenop een rots lekker uitgewaaid. Het weer is gelukkig ook mooi. De derde dag in Motueka sloeg het helaas om...ik was in een ander national park, Tuhurangi, je rijd over een dirtroad een prachtige vallei in, je ziet de meest geweldige vogels, smeert een boterham, wil gaan wandelen en BANG! het regent. En ja, in een vallei wil het dan niet snel opdrogen. Dus het werd een mooie autorijdag. Wel jammer van de wandeltocht, maar ja. En nog een nadeel: ik had twee nachten vier bejaarde Italianen op mijn kamer. En die snurkten niet, nee, ze waren een levende hel! De een schreeuwde in zijn slaap allerlei Italiaanse vloeken, en de andere brachten zoveel geluid voort, dat op een gegeven moment zelfs mensen van de kam! er naast ons kwamen informeren of het niet wat zachter kon. Kortom; ik had wel eens beter geslapen...

  Van Motueke doorgereden naar St. Arnaud, waar de hittegolf waar ik het net over had, begon. St. Arnaud is een piepklein dorpje. Er is een hostel, een pub en een tankstation. Dat tankstation is alles in een: het postkantoor, de supermarkt, kerk en ontmoetingsplek. Het hostel was erg klein, maar grappig. Na een stevige wandeling, 1700meter de lucht in (en weer terug, dank u), bleek er zelfs een hot spa te zijn! Dus daar lag ik mijn zere benen uit te weken. Biertje erbij (bent u daar nog?), muziekje aan, het leven heeft zo zijn aangename kanten. De volgende dag had ik de smaak te pakken, dus een steviger bergje gepakt: Mt Robert. Geweldig uitzicht, overal om je heen bergen, sneeuw, meren. Het zuidereiland is eigenlijk zo'n beetje de wereld in het klein: je hebt er enorme bergen, prachtige meren, valleien, regenwoud, stranden, nou ja, je noemt het maar.

  In St Arnaud ook oud en nieuw gevierd. In de pub, met Paul, een Engelsman met wie ik een paar dagen ben opgetrokken. Paul is een grappige verschijning: helemaal kaal, vol tattoos. Op het eerste gezicht denk je een neonazi aan te treffen, maar de lieve schat belt iedere dag zijn moeder, en wijst mij erop dat ik niet iedere sandfly (irritant klein vliegje dat je helemaal stukbijt, een mug, maar dan eentje die zich niets aantrekt van insectreppellent) hoef dood te meppen. Verder in het gezelschap een paar Zwitsers, duitsers en een Engels echtpaar, met wie ik het goed kon vinden. Alleen bleek de man des huizes zonder vrouw een enorme rechtse bal. Maar ik had eigenlijk wel zin in een flinke pot debat (ik weet het, ik had anders voorgenomen, maar heb er eigenlijk heel veel lol in), en vloerde hem binnen het half uur. Om twaalf uur was er vuurwerk, en ineens bleek mijn rechtse vriend champagne te hebben, en van de rest herinner ik me niet veel meer...

  En nu zit ik in Punaikaika. Een klein plaatsje, wederom, nu zelfs zonder tankstation of pub. Laat staan een Burger King...ik leef al dagen zonder junkfood. Straks word ik nog gezond. Ik zit in het meest geweldige hostel dat ik ooit heb bezocht. Het staat midden in de bush, overal hangmatten en op de een of andere manier een geweldige relaxte sfeer. Alles gaat lekker relaxed, erg leuke mensen, en de keuken is ook gelijk de tuin: er groeien allerlei kruiden en toestanden, die je gelijk in je eten kunt pleuren. Heerlijk. En bovenal: er zijn echte backpackers! Heerlijk slag mensen. Doet de hele dag werkelijk geen ene malle ruk, plukt wat aan de dreadlock, en begint 's avonds over de geneugten van reizen. En steekt daarna de hens in een joekel van een joint. Dat was ik nog vergeten: vanwege de vele regen met veel zon groeit marijuhana hier als een trein. Maar goed, leuk slag mensen hoor, en alles is altijd 'peace', 'respect, man' en een scala aan chinese wijsheden: 'Tourists d! on't know where they are, travellers don't know where they're going', 'When you do what you like, its freedom, when you like what you do, it's hapiness' en gaat u zo maar door. Boven mijn bed hangt het vol met Bob Marley-achtige taferelen. John Lennon en Bob Dylan doen het hier ook nog steeds goed.

  Vandaag weer mooie wandeling gemaakt, door het national park hier. Je hebt hier 'pancake rocks', dat zijn een soort formaties van limestone. De zee slaat daar weer gaten in, en dan heb je het effect dat er steeds door die rotsen een enorm pak water slaat! Erg gaaf om te zien, vooral als er andere mensen dan jij geraakt worden...verder nog een heel stuk regenwoud-achtig gebied gewandeld, en een mooie autorit langs de kust. Morgen verblijf ik in een B&B, even een avondje voor de buis hangen, en dan zit ik echt in de alpen: gletsjers, bergen van meer dan 3000 meter. En daarna schijn ik eraan te moeten geloven: bungee-jumpen! Anyways, alles is prima naar mijn zin, en hopelijk gaat het jullie ook goed!
  The canyon swing

  Pardon? Vandaag heb ik dan dus mijn bungeejump gemaakt. Maar ja, een bungeejump is ook maar een jump (je valt naar beneden en dat is het zo'n beetje) koos ik het nieuwste wat ze hier hebben: de canyon swing. Met toch wel wat bezwete handen stond ik vanochtend op, daarna wat door Queenstown gewandeld, maar eigenlijk vooral erg zenuwachtig voor de sprong.
  Rond een uur of twee met een busje rammelend en zwalkend naar de top van een enorme vallei gereden. En tsja, de rest was shit-scary, zoals ze dat hier zeggen.
  Denkt u even mee? Aan weerskanten van de vallei een touw spannen, in het midden daarvan nog een touw. Dat laatste touw wordt aan je vastgemaakt, en dan mag je vanaf 109 meter hoogte de diepte in springen. En om het leuk te maken, trekken die touwen aan de zijkant tijdens je sprong nog wat extra mee, zodat je lekker hard gaat. Gaaf! Dacht ik toen ik me inschreef. #%^$! (de rest bespaar ik jullie) dacht ik tien minuten later op het platform stond. Uiteraard kijk je n! aar beneden....jeemig, dat is diep! Tjsa, en dan zegt die grappenmaker dat je mag springen....enige aarzeling, en vraag me niet waarom, maar na drie seconden sprong ik inderdaad het diepe in.....aaaaaaaaaaaaaah! Dan val je met zo'n 150 km/h (dat is, zeg maar, snel) dat ravijn in. Dat kletter je dus helemaal naar de aarde, en als je er bijna bent komt de swing en wordt je weer eens flink verder getorpedeerd.....en het is een swing, dus je vliegt ook nog eens terug! En dat is ENG! Ik heb nog keelpijn van het schreeuwen. Maar daarna: gaaf, gaaf, gaaf!
  Je krijgt natuurlijk eerst alle angst die in je zit er in een keer uit, het laatste beetje stress enzo verdwijnt als sneeuw voor de zon, en daarna voel je je oppergod der oppergoden. Mozes kriebel! Je wordt helemaal opgepompt van de kick, en ik heb geloof ik tot een half uur na de sprong niets anders gedaan dan rondspringen en allerlei oerkreten uitgeslagen. Kortom; ook al duurt de hele val 5 tellen (da's nog best lang), en je bent binnen 3 minuten weer boven, het is absoluut het hoogtepunt tot dusver! Dus mocht je ooit de kans krijgen, maak die sprong! Voor de liefhebbers, eea staat op de website http://www.canyonswing.co.nz/

  richardjumps

  richardhappy

  dat gele dat ben ik

  O ja, en omdat ik de smaak nu wel erg te pakken heb, spring ik morgen uit een vliegtuig van 12000ft met een parachute (en iemand daaraan vast, want ik weet verder niet hoe dat moet). Je kreeg korting na die andere sprong, en ik wil nu elke dag wel!

  Tsja, en nu is het dus de avond erna. Ik voel me, kortom, super. En dat komt natuurlijk ook door de dagen hiervoor. Allereerst ben ik een aantal dagen in Arthurs Pass geweest, een bergdorpje in de Alpe. Mooi, mooi! Overal bergen met sneeuw. Ik heb er weer geweldige wandelingen gemaakt. Hoogtepunt was Avalanche Peak (hoe komen ze toch aan die namen, he). Dan klim je door de wolken naar de top. En voor het eerst in mijn leven stond ik dan op een echte top. Ik heb natuurlijk wel meer bergen beklommen, maar nooit eentje met een ECHTE top! En een echtje top is een top zoals ik me dat altijd als kind voorstelde. En steeds kwam ik teleurgesteld boven, als weer bleek dat een top gewoon weer zo'n enorm plateu is.
  Maar dit was dus een top: een vloeroppervlak van nog geen halve meter, alsof je bovenop een piramide staat. En dan het uitzicht...jummie! Sneeuw, roofvogels, wolken. Het was een tikje fris in mijn tshirt en korte broek (ik loop alleen met goed weer), maar super! En dan komt daar natuurlijk ineens een dame van in de tachtig naar boven, die vrolijk zegt: o, jij bent via het pad naar boven gekomen? Joh, da's zo'n saai pad, ik kom altijd via deze weg. En ze wijst naar de achterkant, waar een enge richel zich naar boven werkt....nou ja, dat kan dus ook nog op die leeftijd. Heb haar natuurlijk om het geheim gevraagd: elke dag een bord muesli, en elke dag 20 kilometer wandelen. Nou ja, het resultaat was er. Geweldige vrouw.

  O ja, nog even tussendoor. Ik kreeg een aantal emails met de vraag of ik soms gesponserd wordt door NZ, omdat het soms wel een reclame lijkt, die mails van mij. Maar nee, het is gewoon mooi. Ik hoorde laatst een flauw grapje hierover aan de bar: een vrouw bezoekt een kerk in Australie waar binnen een telefoon hangt met een bordje: $ 10000 voor een telefoontje. Ze vraagt aan de pastoor waarom dat zo duur is. 'Tsja, die telefoon, dat is een directe verbinding met de hemel, dat is prijzig, he'. Daarna reist ze verder naar NZ. Ook daar weer telefoon, met een bordje: $ 1. Ze vraagt aan de pastoor daar wat je voor die ene dollar krijgt. 'Directe verbinding met de hemel'. De vrouw vertelt dan dat dat in Australie 10000 dollar kost. Waarop de pastoor antwoordt: 'Ja, maar hier is het een local call.' Ik zei al, flauw grapje, maar het is wel waar. Ze noemen NZ Gods own country. En ik denk dat God inderdaad bij het kleien der aarde begonnen is met NZ. De afwisseling op zo'n klein gebied is gewoon ongelooflijk mooi.

  Maar dat tussendoor. Na Arthurs Pass ben ik naar Fransz Josef Glacier gereden, een plaatsje beroemd om zijn...gletsjer. Ik heb de gewoonte een keer per vakantie zo'n toer te maken met zo'n club toeristen, en besloot dat dat hier zou zijn. Dus melde ik mij 's ochtends om 9:00 uur (dat is erg vroeg - ik sta normaliter rond 10:00 uur op, na een nachtrust van een uur of 10), in de stromende regen voor mijn gletsjertocht, samen met 30 anderen. Eenmaal ingepakt met bergschoenen, pikhouweel, regenjas, regenbroek en spikes voor onder de schoenen liepen we richting gletsier. Daar aangekomen een grote opluchting: de groep werd ingedeeld in drie groepen. De gidsen hadden grappige namen bedacht:


  Kortom, ik meldde mij in groep 3. En zo liepen wij over de gletsjer te banjeren. Alleen het goot en het regende! Dat was wel jammer. Verder was het wel erg gaaf, je had dus van die spikes, zodat je niet kon uitglijden. Uiteraard moest Engelfriet weer kijken hoe hoog je dan omhoog kon voordat je toch uitgleed. Ongeveer een meter...en een blauwe plek verder wist ik het antwoord. Door de regen kreeg de sneeuw wel een hele gave blauwe gloed over zich, wat erg mooi was. En het is een raar idee om op een berg sneeuw te lopen, die zelf ook langzaam weer beweegt. Verder veel geklommen, je kon zelf je pad uithakken, en na een uur of zes waren we weer thuis...hartstikke nat, maar gelukkig had mijn hostel een sauna, dus hadden mijn benen niets te klagen.

  Nou, dat was-ie wel weer even. Uiteraard ook nog veel leuke mensen ontmoet, onder meer een (blanke) 'Afrikaner', die gevlucht was uit Zimbabwe, waarmee ik Nederlands, en hij Afrikaans kon praten en we elkaar konden verstaan.
  En lekker gegeten! Het land is niet bepaald duur, en je kunt hier voor een euro of 10 zeer prima eten, en ik ben inmiddels ook al een keer sjiek uit eten geweest, met eendelever en nog iets mafs wat ik al niet meer weet, maar het was erg lekker. All is well, kortom, en ik hoop dat jullie je weer een beetje vermaakt hebben met deze mail, het ga jullie goed, en tot de volgende mail maarweer!

  PS. Winnaar van de 'wat te doen met de lifters' is Wouter Glas. Zijn oplossing:

  zet de Japanner en de Duitser voorin,
  en ga zelf achterin met de dames zitten.

  Hulde!
  Vandaag waarschijnlijk mijn laatste bericht hier uit Nieuw-Zeeland. Aanstaande zaterdag stap ik weer in het vliegtuig...maar zo'n anderhalve week geleden, een dag na mijn sprong in het ravijn, ben ik uit een vliegtuig gesprongen. Mijn eerste parachutesprong was geweldig! Je gaat in zo'n gammel vliegtuigje naar boven (zodat je blij bent dat je eruit kunt), en dan spring je met een instructeur op je rug eruit op 12000ft hoogte (zo'n 4 kilomter). En dan een vrije val van 45 seconden, dat is echt geweldig, je duizelt naar beneden, en omdat het iets langer duurde dan de vrije val in het ravijn, beleef je het allemaal ook iets bewuster. Alleen ademen was wat lastig, omdat je, als je je mond open doet, alles met 200 km/h naar binnen krijgt. En daarna opent de parachute zich, en heb je een geweldig uitzicht over het land. Dat was denk ik wel het mooiste van parachutespringen, je merkt eigenlijk niet dat je naar beneden gaat, maar je hangt in een soort stilte, en glijdt langzaam n! aar beneden. Absoluut een aanrader, en zeker niet eng, dat ravijn was echt een stuk enger; je ziet namelijk de grond, en bij parachutespringen niet. Ik geef toe; het was wel wat veel een dag na die andere sprong, maar ja, je bent in Queenstown of je bent het niet (ze verkopen daar veel zgn. Thrill Therapies, oftewel een actiepakket met een bunjeejump, rafttrip, en nog 5 van die toestanden in een dag; dus wat dat betreft deed ik het nog rustig)!

  Inmiddels zit ik weer in Christchurch. Als alles goed gaat, ontmoet ik hier Yoka, die via onze inmiddels beroemde familiewebsite (www.engelfriet.net) met ons in contact is gekomen, en wie weet kan ik jullie van de week nog mijn eerste radiooptreden in NZ melden, maar dat zien we nog wel. Eerst even terug naar de afgelopen week.

  Na al dat springen werd het weer tijd voor wat mooie natuur. Vandaar: in de auto en op naar Te Anau/Milford Sound. Dat is het fjordgebied hier. En als autorijden koken is, dan is de weg naar Milford Sound Dr. Oetker! Jomig, wat mooi. Je rijd met links en rechts van je geweldige bergen, sneeuw, mooie bloemetjes (jaja, er schuilt ergens een national geographic in me...)! Aangekomen in Milford Sound zelf, het hoogtepunt van het hele gebied, veranderde de sfeer enorm. Het leek wel Hoofddorp om 3 uur 's middags. Het ene na het andere vliegtuig denderde over je hoofd; de scenic flights waren erg populair. Het was een belachelijk gezicht; aan de ene kant vliegtuigen, aan de andere kant boten en bussen vol toeristen. Enigzins teleurgesteld dus maar een eindje teruggereden en een fikse wandeling gemaakt in het national park. De volgende dag mijn tot dusver nieuw persoonlijk record gelopen: 41 kilometer door national park in Te Anau. Mijn benen waren toen wel wat ! moe; 1800 meter de lucht in, maar ja, dan heb je wel wat uitzicht! Het was wel grappig; eigenlijk was die tocht een tweedaagse, met onderweg zo'n hut waar je in kunt kamperen, maar ja, zet daar maar eens een biertje koud, dus ik gokte er maar op dat ik het in een dag zou redden. En onderweg begreep ik het ineens waarom ik wat sneller ging dan andere wandelaars. Wat mensen meenemen onderweg! Pannen, eten, drinken, slaapzakken, boeken, fotocamera's, videocamera's, kleren....mijn rugzak bestond uit 2 liter water, 4 boterhammen, mijn camera en een appel. Nou ja, ieder zo zijn voorkeuren, he.

  Na al dat natuurschoon weer een flink dagje autorijden naar Oamaru, aan de oostkust. Oamaru is een leuke stad, voor NZ begrippen zelfs architectuur te bewonderen, en -jawel- ze hebben er Guiness, wat me erg goed heeft gesmaakt!, maar bovenal bekend om zijn penquins. Ze hebben twee soorten - de kleinste en de meest bedreigde soort ter wereld. De eerste avond heb ik de kleinste, blue-eyed penguins bekeken. Je koopt dan een kaartje en gaat met zo'n 600 anderen op een voetbaltribune naar penguins kijken. Een kaartje kost 10 dollar, dus per avond leveren onze kleine vrienden al snel zo'n 6000 dollar op. En ja, wat zie je dan? Het einde van een dag uit het leven van een pinguin. Wat doet zo'n beest de hele dag? Hij staat op om 530h, duikt de zee in, zwemt een kilometer of 70, en komt rond een uur of 9 's avonds weer thuis. Echt handig gaat dat niet; hij wi graag de rotsen op, maar elke keer dat hij er een beetje op is, komt er weer zo'n go! lf water en splets! word-ie er weer afgesmakt door de zee. Niet echt handig, die beesten. Je lacht je suf. Anyways, op een gegeven moment staat-ie dan toch op het droge, en hij blijft dan even staan om op te drogen. En je raad het al; de wat dommeren onder de penguins worden er dan door een grote golf alsnog weer in het water gegooid. Het was allemaal erg grappig om te zien; die beestjes zijn maar 30 centimeter groot, en het was alsof je in smurfenland was aangekomen. De volgende avond heb ik de andere soort, de yellow-eyed penguin bekeken. Dat is een grotere versie - ongeveer 80 centimeter -, en ook hier hetzelfde belachelijke tafereel, al komen deze jongens steeds alleen aan in het water. Maar het zijn aandoenlijke beesten, en leuk om eens gezien te hebben.

  Na Oamaru weer terug de bergen in, en dit keer naar de hoogste van het land: Mt Cook (3754 meter, ik heb het nagemeten). Ik had een prachtige dag; blauwe lucht, en dan loop je door een vallei (genaamd Hooker Valley - dus ik verwachtte een soort Sodom en Gomorra aan het einde van het pad, maar helaas...) met naast je een joekel van een berg. Op het einde kwam je bij een prachtig meer waar een gletsjer eindigde...erg mooi, er dreven allemaal grote stukken ijs is rond - Greenpeace had er zo zo'n heftige reclame kunnen opnemen (er vielen steeds stukken ijs af). Uiteraard erg mooi, en 's avonds kon ik mijn benen tot rust laten komen in de sauna van het jeugdherberg. Heerlijk.

  De volgende dag kwam de regen echter met bakken uit de hemel, dus besloot ik maar weer de auto in te gaan (er staan nu 5500 km op de teller), op zoek naar de zon. Die vond ik uiteindelijk in Fairlie, een klein gehucht. Daar heb ik een kamer genomen met een prachtige veranda, zat daar heerlijk in het zonnetje, totdat ook daar het ook begon te gieten. En wat doe je dan? Juist, je gaat de kroeg in. En vraag me niet waarom, maar ik trek hier altijd de lokale mafketels aan. Ik was nog geen seconde binnen, of ik stond al met de twee grootste dronkenlappen aan de bar. Hey guys, this is Richard from Amsterdam! Ik geef toe; ik weet niet meer precies wat er daarna allemaal gebeurd is, maar ik geloof dat ik allerlei lokale mixjes tot mij heb genomen, en veel heb gelachen. Leuke mensen allemaal.

  De dag erop was ik van plan te gaan raften (in zo'n boot een kolkende rivier af), maar vanwege de regen was dat te gevaarlijk. Dus eindigde ik in Geraldine, weer een Fairlie-achtige plaats, in een kleine jeugdherberg, waar je met de kiddo's van de eigenaar in een dorm ligt. Gelukkig dus een nachtje geen gesnurk, maar wel om 7 uur een stel koters aan je bed. Voorlopig geen kinderen, heb ik mij voorgenomen.

  Tsja, en in afwachting van beter weer zit ik nu dus in een heerlijk zonnetje in Chch, waar een festival van straatoptredens is, wat erg leuk is. Hopelijk morgen of overmorgen alsnog raften, en dan langzaam aan weer aan het werk. En om jullie maar gelijk wat goed nieuws van dat front te bieden: vanwege het succes in het NRC Handelsblad is De Debatmethode uitverkocht! Momenteel worden 1500 nieuwe exemplaren bijgedrukt.  Nou, een beetje sluikreclame tot slot, dat mag best, nou zoo'n grandioos reisverslag !!!!

  Want geheel onverwachts kwam ook nog dit raften.....

  richardraft

  Toch maar een blauwe helm opgezet,
  ben maar achterin gaan zitten,
  had ik iets meer plaats voor mijn lange benen....

  geintje ???

  ja, want ik zit er naast, met een rooie helm

  En dan OEPS, nog een uitdaging, een 20 meter hoge rots....:

  engerots

  Maar na al de adrenaline is dit niks meer natuurlijk, gewoon even doen, ook weer gehad....

  woeah

  Maar gelukkig zijn we nog niet klaar, want Richard ontmoette ook Yoka, bekend van dit verhaal op onze site.

  richardyoka

  Richard met z'n Rotterdamse tante in een Ierse pub in Nieuw Zeeland

  En ja, dan kruipt het bloed waar het niet kruipen kan of hoe heet dat, dankzij Yoka kwam Richard weer in debat en nog wel op de radio, Radio Echo in Nieuw-Zeeland, Oma kon het allemaal niet meer volgen, want Yoka en Richard hadden haar ook nog gebeld en dat ze het dan t.z.t. ook nog kon beluisteren, nee, dat is allemaal niet te begrijpen...

  richardtheo

  Richard in debat met Theo Boekel (Echo's producent) en Michiel Rutteman voor het programma
  dat op 1 Februari de lucht in gaat
  ook te zien en dus ook te beluisteren via deze

  LINK

  Trouwens de volgende foto kun je ook vinden op de site van Echo Radio, klik maar gauw HIER. Doet die geluidslink het niet, stuur dan een email naar Richard.

  De tekst bij de foto op de site van Echo Radio, natuurlijk weer van...... Yoka, wat een lieverd toch, zou Oma zeggen....

  richardmichiel

  Richard achter de microfoon samen met Michiel Rutteman

  En wie weet komen er nog meer foto's.....

  Familiewapenklein
  wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


  Terug naar de top

  Last update :

  27 Januari 2004