Terug naar  Hans' homepage
Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Mijn bankleven in een notendop, deel 3

Mijn bankleven in een notendop verteld, maar het duurde wel bijna 36 jaar bij






hansmaasstad

Hans Engelfriet achter zijn, toevallig, net opgeruimd bureau,
want dit verhaal over zijn bankleven in een notendop zit er weer op




Klik hier om terug te gaan naar deel 2





Maar eerst gingen wij als gezin nog met vakantie naar ons vertrouwde adres in Rockanje. Wij hadden dat allemaal wel nodig, want er was heel hard gewerkt met de verhuizing naar Overschie. Achteraf bleek, dat dit mijn laatste vakantie in Rockanje zou zijn. Ik heb dat reeds in mijn vorige verhalen beschreven.

hans slaapt ssssst

Hans was er dan ook echt aan toe....dat zie je zoo

Ook toen ging de tijd hard en spoedig brak de dag van 1 augustus 1960 aan, een spannende dag dus. Voor die tijd had ik mijn fiets al helemaal in orde gemaakt, want het was mijn bedoeling om dagelijks van huis in Overschie te gaan fietsen naar de Blaak in Rotterdam. Toch wel een behoorlijke rit van zeker zo'n 45 minuten.

fietsmetversnelling

Ik heb dat altijd als heel leuk ervaren, want na het bereiken van
Diergaarde Blijdorp kon je op verschillende manieren naar de Blaak toe. Het verkeer was toen nog heel rustig en je zag onderweg meer fietsen dan auto's.

hofplein1958

Zeer bekend blijft in mijn herinnering het passeren van het Hofplein toen nog zonder fontein, maar wel met de bekende "kinderhoofdjes" (straatklinkers). Ook passeerde ik dus dagelijks de Coolsingel met het stadhuis. Aan mijn rechterzijde was de Lijnbaan en het Stadhuisplein met de winkel van Siebel, waar vader gewerkt heeft. Heel gemakkelijk kon je fietsen naar wat nu het Churchillplein heet om zo naar de Blaak te gaan.

De rechterzijde van de Blaak was toen al helemaal bebouwd. Als eerste passeerde je de Amsterdamsche (Incasso) Bank, gevolgd door het gebouw van de Nederlandsche Handel Maatschappij. Dan volgde het gebouw van De Twentsche Bank en daarnaast was het gebouw van R.Mees & Zoonen.

hoopvanmees


De andere kant van de Blaak was nog niet bebouwd. In die jaren is het Cebeco gebouw geplaatst en tijdens mijn "Blaak" periode heb ik ook de wederopbouw meegemaakt van de Laurenskerk, die in de oorlog zo zwaar was verwoest.

Maar terug naar de bank. Ik was inmiddels bij de bank aangekomen om ca. 09.00 uur. Ik meldde mij weer bij de inmiddels bekende portier. De picollo hielp mij verder. Allereerst werd mij de fietsenstalling gewezen. Wat een immense ruimte was dat met honderden fietsen. Daarna weer terug naar de afdeling personeelszaken. Natuurlijk werd ik daar al verwacht. De assistent van die afdeling vertelde mij nog het e.e.a. en toen moest ik spoedig aan de slag. Ik werd gebracht naar de 1e verdieping, want daar was de afdeling boekhouding. Voor die tijd een grote afdeling, want alles werd nog handmatig gedaan. Ook daar werd ik weer hartelijk welkom geheten en de chef van die afdeling vertelde mij van alles en nog wat over zijn afdeling. Daar begreep ik echt niets van…al die banktermen. Nou was het ook een herrie van belang daar. Die chef zat vlak voor de machinekamer, zoals dat heette. Daar stonden een achttal grote boekhoudmachines. Op grote kaarten werden hier de rekeningen van relaties bijgehouden en ook de rekeningafschriften werden hier vervaardigd. Al die machines maakten een hels lawaai en bovendien werkten daar alleen maar dames, dus je kunt wel nagaan……(het verstrekken van oordopjes…..daar had nog nooit iemand van gehoord).

De boekhoudafdeling was weer verdeeld in diverse onderdelen. Naast de reeds genoemde machinekamer, was er een blok met mensen, die tussenrekeningen bijhielden, dan de rentestaffelafdeling, dan de journaalafdeling en als laatste dan weer een controleafdeling speciaal voor de journaalafdeling met weer een eigen afdelingschef.

Achter al deze rijen bureaus bevond zich de expeditie afdeling met daarachter een grote kluis, waar 's avonds alle bescheiden van relaties weer werden opgeborgen.

Ik werd geplaatst op de staffelafdeling. Ook deze afdeling had weer een chef en een sous chef Het was mij inmiddels wel duidelijk, dat er op alle afdelingen heel veel rangen en standen bestonden, hetgeen je ook aan de bureaus kon zien.

Een dame van de staffelafdeling vertelde mij in begrijpelijke taal wat ik moest doen. Ik moest van de grootboekkaarten van relaties de dagelijkse saldi op staffels zetten en wel rekening houden met de dagen en uiteraard ook rekening houden met debet en credit. Zij vertelde mij, dat dit elke maand voor alle relaties werd gedaan en alles werd dubbel gedaan in verband met controle. Nu hoefde je dat alles niet met de hand te doen, maar er werden hiervoor grote Addo- X telmachines voor gebruikt.

Het werd mij éénmaal voorgedaan en toen kreeg ik een werkplek aangewezen en ik werd voorzien van een grote stapel grootboekkaarten en staffels. Wat een werk was dat allemaal, dacht ik toen al. Maar had ik hier nu voor geleerd? Met mijn eindcijfer 9 voor boekhouden, zat ik nu aan een grote telmachine!!! Later ging ik dit natuurlijk wel allemaal begrijpen.

Inmiddels was ik voorzien van koffie wat langs gebracht werd door de dames van de kantine. Daarna kwam er een voor mij niet leuke onderbreking. Door iemand van de afdeling boekhouding werd ik meegenomen door zowat het hele bankgebouw om kennis te maken met vele nieuwe collega's.





Klik hier om verder te gaan naar deel 4







Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

21 Juni 2005