Dit verhaal hoort bij ons verhaal over het Witte Huis
Simon Miedema
1860 - 1934
De vijf monumentale beelden die de facade van Het Witte Huis sieren zijn gecreëerd door de Rotterdamse beeldhouwer Simon Miedema. (Harlingen. 13-7-1860 - Rotterdam, 5-5-1934).
Dat honderd jaar geleden juist Miedema de opdracht kreeg om het kantoorgebouw plastisch te vervolmaken behoeft geen betoog. Miedema had rond de eeuwwisseling als veertigjarige kunstenaar al een goede naam en hij viel goed bij architecten als Weeldenburg, Stok, Henrik Evers, Verheil, Van Gils, Meischke en Overeynder.
Zo ook bij Molenbroek, die ongetwijfeld onder de indruk was van Miedema's gemodelleerde beelden in het gloednieuwe kerkgebouw (1897) van de Remonstrantse Broederschap aan de Mathenesserlaan.
Laten wij ons tot Rotterdam beperken (ook in elf andere Nederlandse steden is werk van Miedema te bewonderen) en uitsluitend werk noemen dat thans nog zichtbaar is, dan komen we o.a. uit op:
- de rijk versierde candelabres en bronzen leeuwen op de Regentessebrug
- de speelse fontein op de binnenplaats van het stadhuis
- twee reliëfs aan de gevel van het stadhuis (wapens van Nederland en Zuid-Holland) geflankeerd door vrouwenfiguren
- alsmede koppen in de bogen boven de vensters van het stadhuis
- In de trouwzaal staat een monumentale klok naar zijn ontwerp.
- Een andere kerk die Miedema decoreerde is de oud-Katholieke kerk aan de Nieuwe Binnenweg.
- De fraaie ronde ingang van het kapitale pand van de S.H.V. (hoek Veerhaven/Westerkade) wordt gesierd door vier sculpturen in zandsteen
- verder is Miedema de schepper van de tedere kinder- en moederfiguren in de kapel van begraafplaats Crooswijk.
Kleiner werk, maar niet minder belangrijk staat o.a. : - vlakbij het huis (Vijverlaan 40, Kralingen) waar Miedema meer dan twintig jaar leefde en werkte; namelijk langs de vijverrand op de hoek van de Slotlaan en de Vijverlaan: de Julianavaas, ter ere van de geboorte van de kroonprinses.
- Verder de buste van Jan van der Heyden (10-5-1923 onthuld), tegenwoordig te zien in het gebouw van de ROTEB aan het Kleinpolderplein en
- het sierwerk van de bekende fontein op de kop van het Burgemeester Hoffmanplein.
- Misschien wel zijn belangrijkste beeld, Erasmus levensgroot, staat op het plein van de Erasmus High School te Brooklyn, New York.
Uiteraard creëerde Miedema ook 'klein' werk:
- een buste van burgemeester Joost van Vollenhoven
- de bekende zakenman A. Kreymborg.
- reliëfs van K. Mars,
- I. Vroesom de Haan,
- ds. Theesingh de Haan,
- de bekende Spartanen M. de Korver en M.J. Overeynder.
De vijf Witte Huis beelden, Zeevaart en Vooruitgang aan de Wijnhaven zijde, Landbouw en Nijverheid aan de Oostzijde, Handel aan de Wijnstraat zijde zien er nog steeds prachtig uit.
Het beeld Arbeid heeft 14 mei 1940 niet overleefd, het stond aan de Zuidzijde. Het werd later vervangen door Zeevaart.
Het beeld Landbouw aan de Oostzijde van het Witte Huis
We ontvingen de volgende reaktie:
Grasduinend in uw Engelfriet-archief stuitte ik op deze pagina over de beeldhouwer Simon Miedema (oud-student, én oud-docent van de 'Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen', de voorloper van de huidige 'Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam ('Art, media & design')) op uw opmerking
Misschien wel zijn belangrijkste beeld, Erasmus levensgroot, staat op het plein van de Erasmus High School te Brooklyn, New York.
Daardoor geïntrigeerd ben ik al google'nd gestoten op de website van die 'Erasmus Hall High School' in Brooklyn/NYC (zie: http://www.brooklyn.net/learning/ehhs.html), waar gemeld wordt dat beeld niet een originele 'Miedema' is, maar "a large bronze statue of Desiderius Erasmus copied from an original (1622) Rotterdam by Hendrick de Keiser".
Dóórzoekend vond ik ook nog deze foto uit 1959, door een oud student van die Highschool (zie: www.pbase.com/doowopper/brooklyn), waarop het oorspronkelijke 18e eeuwse schoolgebouw is te zien, met pal daarvoor die copie van 'onze' Erasmus.
Guus Vreeburg
Guus Vreeburg mailde ons later nog dat hij ook een verhaal heeft over Willem de Kooning-in-Rotterdam:
Willem de Kooning in Cool
http://www.guusvreeburg.nl/read/guusvreeburg/4219?submenu=4214
Hier is geboren
Willem
de
Kooning
24 April 1904
LINK