Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Simon Miedema, de ontwerper van de facade beelden van het Witte Huis

Dit verhaal hoort bij ons verhaal over het Witte Huis

miedema

Simon Miedema

1860 - 1934

De vijf monumentale beelden die de facade van Het Witte Huis sieren zijn gecreŽerd door de Rotterdamse beeldhouwer Simon Miedema. (Harlingen. 13-7-1860 - Rotterdam, 5-5-1934).

Dat honderd jaar geleden juist Miedema de opdracht kreeg om het kantoorgebouw plastisch te vervolmaken behoeft geen betoog. Miedema had rond de eeuwwisseling als veertigjarige kunstenaar al een goede naam en hij viel goed bij architecten als Weeldenburg, Stok, Henrik Evers, Verheil, Van Gils, Meischke en Overeynder.

Zo ook bij Molenbroek, die ongetwijfeld onder de indruk was van Miedema's gemodelleerde beelden in het gloednieuwe kerkgebouw (1897) van de Remonstrantse Broederschap aan de Mathenesserlaan.

Laten wij ons tot Rotterdam beperken (ook in elf andere Nederlandse steden is werk van Miedema te bewonderen) en uitsluitend werk noemen dat thans nog zichtbaar is, dan komen we o.a. uit op:


Kleiner werk, maar niet minder belangrijk staat o.a. :
Uiteraard creŽerde Miedema ook 'klein' werk:De vijf Witte Huis beelden, Zeevaart en Vooruitgang aan de Wijnhaven zijde, Landbouw en Nijverheid aan de Oostzijde, Handel aan de Wijnstraat zijde zien er nog steeds prachtig uit.

Het beeld Arbeid heeft 14 mei 1940 niet overleefd, het stond aan de Zuidzijde. Het werd later vervangen door Zeevaart.

landbouwwittehuis

Het beeld Landbouw aan de Oostzijde van het Witte Huis
We ontvingen de volgende reaktie:

Grasduinend in uw Engelfriet-archief stuitte ik op deze pagina over de beeldhouwer Simon Miedema (oud-student, ťn oud-docent van de 'Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen', de voorloper van de huidige 'Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam ('Art, media & design')) op uw opmerking


Daardoor geÔntrigeerd ben ik al google'nd gestoten op de website van die 'Erasmus Hall High School' in Brooklyn/NYC (zie: http://www.brooklyn.net/learning/ehhs.html), waar gemeld wordt dat beeld niet een originele 'Miedema' is, maar "a large bronze statue of Desiderius Erasmus copied from an original (1622) Rotterdam by Hendrick de Keiser".

brooklynnycerasmushallhighschool021959

Důůrzoekend vond ik ook nog deze foto uit 1959, door een oud student van die Highschool (zie: www.pbase.com/doowopper/brooklyn), waarop het oorspronkelijke 18e eeuwse schoolgebouw is te zien, met pal daarvoor die copie van 'onze' Erasmus.

Guus Vreeburg

Guus Vreeburg mailde ons later nog dat hij ook een verhaal heeft over Willem de Kooning-in-Rotterdam:

Willem de Kooning in Cool


http://www.guusvreeburg.nl/read/guusvreeburg/4219?submenu=4214

Hier is geboren
Willem
de
Kooning
24 April 1904

LINK


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

5 December 2006