Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Willem Molenbroek, de architekt van het Witte Huis

Dit verhaal hoort bij ons verhaal over het Witte Huis

molenbroek

Willem Molenbroek

1863 - 1922

Willem Molenbroek was de architekt van het Witte Huis, geboren in Rotterdam en studeerde aan de Polytechnische School te Delft.

Op 26-jarige leeftijd werd hij al bestuurslid van de Vereeniging Bouwkunst en Vriendschap. Ere-voorzitter was Prof. Henri Evers, de architekt van het stadhuis.

Molenbroek zat drie jaar in het bestuur als tweede secretaris en op 29 oktober 1889 hield hij een belangrijke lezing over theoretische bouwkunst in verband met het dagelijks leven. Zijn collega Berlage spreekt een jaar later in dezelfde cyclus over gothiek.

In 1890 ontwerpt Molenbroek eengezinswoningen in de Leeuwensteinstraat en Jacominastraat, verder is er weinig bekend over zijn prestaties voor Het Witte Huis-project. Hoe hij in contact raakte met de gebroeders Van der Schuijt is onbekend. We mogen aannemen dat hij samen met Gerrit van der Schuijt (die in New York skyscrapers had bekeken) weken, maanden heeft zitten 'brainstormen', maar hoe Molenbroeks ontwerp precies tot stand is gekomen ?

Rond 1900 ontwerpt Molenbroek 'Maison Paris' aan de Zeevismarkt en een romantische winkelgalerij (inclusief hoektorentjes) aan de Rederijstraat (gereed in 1903). Een groot woningbouwproject op Zuid (1902) ging voor Molenbroek helaas niet door. Het project was te ambitieus, te duur en ketste af in de gemeenteraad.

In Amsterdam ontwerpt hij wel het Amsterdamse Rembrandttheater (in 1942 afgebrand). Hij schijnt ook nog te hebben meegedongen in de Vredespaleisprijsvraag van 1905. Hij verhuisde in februari 1904 naar de Hofstad na zijn faillissement in december 1903. Hij woonde vanaf november 1895 tot februari 1904 aan de Eendrachtsweg 79 en hij had tevens een appartement in Het Witte Huis.





Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

20 December 2002