Terug naar  Hans' homepage
Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

De Kop van Zuid en weer terug

route lijn 10

lijn 10

ret schild ret schild ret schildachterhoofdricharderasmus

vlnr : Leny, Richard en Alie die nog steeds zit te genotteren !!!

En jawel hoor, daar rijden wij prins heerlijk over deze nieuwste brug van Rotterdam richting Kop van Zuid. Voor velen van ons is dit een belevenis er nu met de tram over te rijden.

hefbrugduikro

In de verte zien wij nog een monument, de altijd openstaande Hefbrug.

Over deze brug reden vroeger de treinen richting Dordrecht en verder, maar nu gaat alles ondergronds.

Maar niet afdwalen weer, maar terug naar de, zelfs Aad vindt hem wel mooi toch, Erasmusbrug :

erasmusbrugblauw

tramoperasmugbrug

op de Erasmusbrug

Als we naar rechts kijken zien we het gebouw van de HAL :

hollandamerikagebouw

nasmhotelny

nasmhotel

Over Hotel New York aan de Wilhelminakade...

De voorganger van de HAL was de NASM, een citaat uit
ons verhaal over Pieter Caland :....in 1882 was de doorgang door de net gegraven Nieuwe Waterweg al zoo slecht dat de voorganger van de HAL, de Nederlandsch Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij (NASM) moest uitwijken naar.... Amsterdam. Het leverde in de pers de volgende spotprent op :

spotprentcaland1882

Let op het vlaggetje met de naam P. Caland...

En dus ook maar enkele affiches van de NASM :

nasmpostdamfer

nasmklederdracht

Hans voegt er nog aan toe :

Aan het einde van de Erasmusbrug zien wij het grote KPN gebouw, het Belastinggebouw en de Rechtbank.

kpnerasmusbrug

Wij zijn eerst nog in de veronderstelling, dat wij daar rond moeten rijden. Maar dat blijkt niet waar te zijn.

Wij moeten keren en onze tramconducteur Aldus Sr moet zelfs de tram uit om met een echte pook de wissel om te zetten, net als vroeger veelvuldig gebeurde. Kostelijk toch!!!

En moeder Alie heeft het ook meteen door. Zij staat op en vermaant ons alle rugleuningen om te zetten, net als vroeger. Maar lang duurt dit niet en spoedig moeten wij weer alle rugleuningen terug zetten en de trambestuurder heeft inmiddels ook weer zijn oude plaats ingenomen.

En dus rijden wij weer verder en zodoende krijgen wij weer een ritje Erasmusbrug. Het is en blijft een prachtig gezicht.

Wij komen nu aan bij het station Leuvenhaven, vlakbij de afvaart van de Spido en gaan dan weer linksaf het Vasteland op die vanzelf weer overgaat in de Westzeedijk.

Tramconducteur Aldus Sr. merkt nog vol trots op, dat op de hoek Vasteland het nieuwe hoofdkantoor van de RET wordt gebouwd, gefinancierd door……… Philips Pensioenfonds. Nou, met deze mededeling zal Aad weg erg blij zijn!!!

Zal je zien dat ook de RET failliet gaat.....

We kregen nog de volgende reaktie van Ton Groenendijk :

Heel leuk om over de HAL te horen. Als je dit verder leest zal het je duidelijk worden waarom.
Jammer dat de Nieuw Amsterdam maquette (voorlopig?) nog een geheim moet blijven, maar dat heeft ook zo zijn charme. Misschien dat je je hebt afgevraagd waarom mij belangstelling voor Rotterdam?
(Of misschien ook niet) maar ik wil toch kort uitleg geven.
Mijn ouders waren echte Rotterdammers, van zuid. Mijn vader voetbalde ooit nog eens in Feyenoord 1, jaren 30. Maar in '43 zijn ze naar Maastricht verhuisd, mijn vader was inmiddels voetbaltrainer geworden en kreeg een baan bij "us MVVke" te Maastricht. Daar ben ik geboren. Maar de wortels lagen toch in Rotterdam en ondanks verhuizingen naar Eindhoven en Nijmegen ben ik altijd naar Rotterdam blijven trekken. Veel logeerpartijen bij ooms en tantes. Allemaal in de omgeving van de Beyerlandselaan. In 1960 even bij de HAL gevaren (Rotterdam en Rijndam) en in 1963 ben ik vanuit Nijmegen naar Rotterdam getogen en op kamers gaan wonen. In de haven gewerkt en in 1969 een Rotterdamse vrouw, van de Beyerlandselaan, getrouwd. Een aantal jaren in Spijkenisse gewoond en in 1976 naar Roosendaal verhuisd. Daar wonen we nog steeds met heel veel plezier (en maar zo'n 45 minuten van Rotterdam.)
Tot voor een paar jaar nog veel naar Rotterdam gereden omdat mijn schoonouders daar woonden. Nu ze overleden zijn is dat veel minder maar een keer in de zoveel tijd wil ik naar Rotterdam. Even Boulevard Zuid, de stad en heel graag langs het water, Parkkade, Wilhelminakade. (Ik heb me zowaar een keer toegestaan in hotel New York te overnachten, kamer voor mij alleen van zeker 60 m2 met uitzicht op de Erasmusbrug, geweldige ervaring.) Kortom af en toe weer eens de nodige jeugdsentiment opsnuiven.
Via internet, jullie site, Radio Rijnmond in de auto, houd ik me op de hoogte wat er in Rotterdam gebeurt en ik heb er nog, helaas steeds minder, familie.
En hoewel ik er niet geboren ben, als ze aan me vragen wat voel je je, dan antwoord ik altijd

ROTTERDAMMER


Klik hier voor alle RET City Tour verhalen op onze site

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

28 Augustus 2012