(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen) |
Terug naar het Engelfrieten overzicht |
---|
Naar beneden |
---|
Bij het lezen van de titel denkt men aan een boek vol technische gegevens over de vele bruggen die onze stad in het verleden kende. Wie de boeken van de Rotterdamse volksschrijver Peter Troost kent weet wel beter.
In het boek Bruggen in Oud Rotterdam wandelt de schrijver met u niet alleen langs de oude bruggen maar hij maakt u ook attent op de mensen - uw ouders en grootouders - die van deze bruggen gebruik moesten maken. Bruggen waren en zijn nog steeds belangrijk in een havenstad als Rotterdam. In feite bestaat onze stad uit talrijke eilandjes Zonder bruggen zouden wij niet ver komen.
Troost besteedt veel aandacht aan onze voorouders.
Hij volgt de schippers op hun weg door de kleurrijke binnenhavens, de nauwe sluizen en de vaarten die onder de bestrating voor het oog van de voetganger verborgen bleven.
Wij wandelen over de Sint Laurensbrug die de buitenman overdag een verrassend uitzicht over het Spuitwater bood, maar waar zich bij het vallen van de avond vreemde tonelen konden afspelen. De onmiddellijke nabijheid van de beruchte Zandstraat zal daar niet vreemd aan zijn geweest.
De schrijver vertelt ons over het ontstaan van de Krattenbrug die zich bevond op de plek waar zich nu een houten trapbrug tussen het Grotekerkplein en het 2de Westenwagenhof bevind. Dit 'hof' heeft de plaats ingenomen van de oude Krattensteeg, waar zich al in 1566 een wielmaker had gevestigd.
Wij volgen de zwoegers die zich met houtvlotten door smalle sluizen en via tunnels onder de Grotemarkt moesten wurmen op weg naar de houtzagerij van Van der Stolk.
Unieke foto's illustreren soms frappant het verhaal van de schrijver. Zoals de plechtige opening van de Koninginnebrug door burgemeester Droogleever Fortuyn en de aanwezigheid van zijn vriend minister Kan, de vader van de later bekend geworden conferencier Wim Kan. (Aad: en de zoon van de oud-rector van het Erasmiaans Gymnasium....)
Het boek sluit naadloos aan bij het vorige boekje 'De Rotterdamse Stegen'.
'Bruggen in Oud Rotterdam' telt 130 pagina's en bevat ruim 100 foto's.
Het boek is te bestellen door overmaking van Eur 14,95 op postgirorekening 53 95 57 t.n.v. Peter Troost te Rhoon.
Voor meer info:troostboeken@hotmail.com
VAN HARTE AANBEVOLEN
Bezoek a.u.b. ook de site van Peter Troost:
http://home.hccnet.nl/p.v.d.corput
Op onze site kun je ook meer over het boek Obers per uur vinden, ook geschreven door Peter Troost!
Obers per uur
En ook over dit boek van Peter Troost kun je iets vinden op onze site:
Over de Rotterdamse stegen en wat zich daar afspeelde
Via deze LINK kun je ook informatie vinden over volgende boek van Peter Troost:
De Hoogstraat
Toen Rotterdam nog oud was
En natuurlijk kunnen we het niet laten om ook even wat uit het boek Bruggen van Rotterdam te citeren, de bijgevoegde prenten komen uit verhalen op deze site. Maak gebruik van onze zoekmachine om uit te vinden uit welk verhaal:
Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Troost en klik op ENTER
Spanjaardsbrug
Aan het eind van de 16de eeuw werd over het Haringvliet de 'Harinckvlijtbrugge' gebouwd. Zij verbond de Spaansekade met het Oude Hoofdplein, waar in die tijd nog de Oude Hoofdpoort stond. Wij kennen deze brug nog steeds als Spanjaardbrug. Die naam dankt de brug aan de Spaanse veldheer Spinola, die in 1608 een bezoek aan onze stad bracht.
Ambrosio Spinola
1569 - 1630
van 1603 - 1628 bevelhebber van het Spaanse leger in Vlaanderen
De Spaanse Kade dankt haar naam trouwens aan de doorreis van de Spaanse markies Ambrosio Spinola (1569-1630). Spinola werd op 31 januari 1608 met een groot gevolg en met andere onderhandelaars over het 12-jarige bestand in de 80-jarige oorlog, op doorreis van Dordrecht naar Den Haag door het Rotterdamse stadsbestuur plechtig ontvangen en ingehaald. Hij kwam over het ijs en zette op het Hoofd of Oude Hoofd het eerst voet aan wal. Dit gedeelte van het Oude Hoofd werd vanaf omstreeks 1637 Spaansekade genoemd.
Met 190 ijssleden kwam Spinola via bevroren rivieren naar Dordrecht
Op 6 februari 1608 werd Spinola (rechts), reizend in 8 koetsen, in Rijswijk bij de Hoornbrug ontvangen door Maurits (links)
Aan de doorreis van Spinola dankte Rotterdam het huis met de mooie naam "De Gecroonde Spinola" op de hoek van de Spaansche Kade
De Roobrug over de Nieuwe Haven en de Spaansche Kade met het huis 'De Gecroonde Spinola'
Na het bombardement van 1940 bleef er van deze buurt bijna niets over.
Twee foto's, een van net voor WOII en een van direkt na WOII........
Er volgde een periode van verval. De brug was al sinds 1971 voor het verkeer gesloten. Men kon het echter niet over het hart krijgen om hem te slopen. Daar was hij nog te goed en te uniek voor. Na een actie van het Historisch Genootschap Roterodamum besloot men de brug grondig te restaureren.
Gemeentewerken nam het machinewerk in de kelders van de brug onder handen. De twee brugkleppen werden verwijderd en werden volgens de oude tekeningen opnieuw vervaardigd. Ook de gerestaureerde fraaie smeedijzeren hekken kwamen weer op hun plaats terug.
Hotel Weimar op de hoek van de Spaanse Kade en het Haringvliet (rechts)
links op de foto Plan C
de brug is natuurlijk de nog steeds bestaande Spanjaardsbrug
Rechts de Spanjaardsbrug weer, met op de hoek Hotel Weimar
en natuurlijk een mooie inkijk in het Haringvliet
Op 29 september 1984 werd de Spanjaardsbrug weer voor het publiek opengesteld. Het unieke van deze brug is, dat hij op waterkracht bedient wordt. Wij zien de brug hier vanuit hotel Smits.
De buurt rondom de Oudehaven onderging zondags een gedaantewisseling. Plotseling was alle activiteit verstomd. Geen schepen, geen open bruggen, geen pakkisten en tonnen langs de Spaansekade. Geen geur van uien, hooi of stookolie was er waar te nemen. De Spanjaardbrug ligt er verlaten bij.
Hotel Restaurant Weimar, was in die tijd een van de toonaangevende hotels in Europa. Geheel links het Plan-C, een winkelgalerij waar zelden klanten kwamen omdat men, om het pand te bereiken, met gevaar voor eigen leven colones sleperswagens moest trotseren.
Zicht op de nog steeds bestaande Spanjaardsbrug met op de achtergrond Plan C
In het boek Bruggen in Oud Rotterdam wordt natuurlijk niet alleen verteld over de Spanjaardsbrug, maar ook over deze bruggen:
- Stokkenbrug
- Nieuwe Leuvebrug
- Leuvebrug
- Soetenbrug
- Wezenbrug
- Hoogstraatbrug
- St Laurensbrug
- Krattenbrug
- Meentbrug
- Raambrug
- Galerijbrug
- Stokvisbrug
- Schiebrug
- Teilingerbrug
- Proveniersbrug
- Scheluwebrug
- Rederijbrug
- Regentessebrug
- Grote Wijnbrug
- Jan Kuitenbrug
- Koningsbrug
- Oostbrug
- Pakkenbrug
- Roobrug
- Beursbrug
- Keizersbrug
- Opperbrug
- Langebrug
- Karnemelksbrug
- Noorderbrug
- Zaagmolenbrug
- Witte de Withbrug
- Burgemeester Hofmannbrug
- Binnenwegsebrug
- Komediebrug
- Willemsbrug
- Koninginnebrug
- Hefbrug
- Nassaubrug
- Binnenhavenbrug
- Spoorweghavenbrug
Een aantal door Peter Troost genoemde bruggen kun je ook op onze site terugvinden in o.m. deze verhalen:
Link naar verhalen over Bruggen in Rotterdam
Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Keizersbrug en klik op ENTER
Van Jeroen van Dael ontvingen we deze fraaie prent van een olieverf schilderij waarop het Spinolahuisje a.d. Spaansekade Rotterdam door J.G. Smits staat afgebeeld
![]() |
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker .... |
Terug naar de top |
---|