Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Bruggen in Oud Rotterdam

Bruggen in Oud Rotterdam

Bij het lezen van de titel denkt men aan een boek vol technische gegevens over de vele bruggen die onze stad in het verleden kende. Wie de boeken van de Rotterdamse volksschrijver Peter Troost kent weet wel beter.

In het boek Bruggen in Oud Rotterdam wandelt de schrijver met u niet alleen langs de oude bruggen maar hij maakt u ook attent op de mensen - uw ouders en grootouders - die van deze bruggen gebruik moesten maken. Bruggen waren en zijn nog steeds belangrijk in een havenstad als Rotterdam. In feite bestaat onze stad uit talrijke eilandjes Zonder bruggen zouden wij niet ver komen.

Troost besteedt veel aandacht aan onze voorouders.
Hij volgt de schippers op hun weg door de kleurrijke binnenhavens, de nauwe sluizen en de vaarten die onder de bestrating voor het oog van de voetganger verborgen bleven.

Wij wandelen over de Sint Laurensbrug die de buitenman overdag een verrassend uitzicht over het Spuitwater bood, maar waar zich bij het vallen van de avond vreemde tonelen konden afspelen. De onmiddellijke nabijheid van de beruchte Zandstraat zal daar niet vreemd aan zijn geweest.

De schrijver vertelt ons over het ontstaan van de Krattenbrug die zich bevond op de plek waar zich nu een houten trapbrug tussen het Grotekerkplein en het 2de Westenwagenhof bevind. Dit 'hof' heeft de plaats ingenomen van de oude Krattensteeg, waar zich al in 1566 een wielmaker had gevestigd.
Wij volgen de zwoegers die zich met houtvlotten door smalle sluizen en via tunnels onder de Grotemarkt moesten wurmen op weg naar de houtzagerij van Van der Stolk.

Unieke foto's illustreren soms frappant het verhaal van de schrijver. Zoals de plechtige opening van de Koninginnebrug door burgemeester Droogleever Fortuyn en de aanwezigheid van zijn vriend minister Kan, de vader van de later bekend geworden conferencier Wim Kan. (Aad: en de zoon van de oud-rector van het Erasmiaans Gymnasium....)

Het boek sluit naadloos aan bij het vorige boekje 'De Rotterdamse Stegen'.

'Bruggen in Oud Rotterdam' telt 130 pagina's en bevat ruim 100 foto's.

Het boek is te bestellen door overmaking van Eur 14,95 op postgirorekening 53 95 57 t.n.v. Peter Troost te Rhoon.

Voor meer info:

troostboeken@hotmail.com

VAN HARTE AANBEVOLEN


Bezoek a.u.b. ook de site van Peter Troost:

http://home.hccnet.nl/p.v.d.corput

Op onze site kun je ook meer over het boek Obers per uur vinden, ook geschreven door Peter Troost!

Obers per uur

En ook over dit boek van Peter Troost kun je iets vinden op onze site:

Over de Rotterdamse stegen en wat zich daar afspeelde

Via deze LINK kun je ook informatie vinden over volgende boek van Peter Troost:

De Hoogstraat

Toen Rotterdam nog oud was

En natuurlijk kunnen we het niet laten om ook even wat uit het boek Bruggen van Rotterdam te citeren, de bijgevoegde prenten komen uit verhalen op deze site. Maak gebruik van onze zoekmachine om uit te vinden uit welk verhaal:

Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Troost en klik op ENTER



In het boek Bruggen in Oud Rotterdam wordt natuurlijk niet alleen verteld over de Spanjaardsbrug, maar ook over deze bruggen:



Een aantal door Peter Troost genoemde bruggen kun je ook op onze site terugvinden in o.m. deze verhalen:

Link naar verhalen over Bruggen in Rotterdam

Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Keizersbrug en klik op ENTER




Van Jeroen van Dael ontvingen we deze fraaie prent van een olieverf schilderij waarop het Spinolahuisje a.d. Spaansekade Rotterdam door J.G. Smits staat afgebeeld

spinolahuisjespaansekadejgsmits






Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

10 December 2007