(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen) |
Terug naar het Engelfrieten overzicht |
---|
Naar beneden |
---|
Het Instituut Voor Opleidingen in de Reiswereld
IVOR
verklaart hierbij dat
Aad Engelfriet
geboren 03 oktober 1950 te Rotterdam
het examen
Reisbegeleiding
met goed
gevolg afgelegd heeft en dat de functie op de bijlage is vermeld
Plaats: Utrecht
Datum: 29 april 2005
Bijlage bij het IVOR-certificaat
De examencommissie verklaart hierbij dat
AAD ENGELFRIET
geslaagd is voor de functie van
REISLEIDER
Wil je meer weten over deze unieke IVOR opleiding?
Klik dan even op de onderstaande IVOR link of stuur het IVOR een email door op het IVOR emailadres te klikken
http://www.ivor-reisbegeleiding.nl
info@ivor-reisbegeleiding.nl
Sinds 1999 ben ik webmaster van een van de grootste Nederlandstalige geschiedenis websites. Met soms meer dan 400.000 hits per maand.
http://www.aad.engelfriet.net
e-mail: aad@engelfriet.net
(e-mail staat ook in de header van ieder verhaal)
Mijn Geschiedenis van Schotland verhaal staat al jaren op één bij Google, meer dan 300 hits per week:
http://www.engelfriet.net/Alie/Hans/schotland.htm
Maar ook mijn index met eigen Vaderlandse Geschiedenis verhalen is zeer populair en natuurlijk mag niet onvermeld blijven de grootste website in Nederland over de Geschiedenis van Rotterdam.
Ook de volgende sites worden vermeld in allerlei Internet Libraries: meer dan 80 verhalen over Nederlands-Indië , Suriname en de Nederlandse Antillen.
Mijn 2e hobby is reizen en van een aantal reizen kun je ook iets terugvinden op mijn site, bijvoorbeeld mijn reis met de Transib van Moskou naar Beijing of een van mijn reizen door China samen met zoon Richard:
vader Aad en zoon Richard onder Mao
Pap, ........zonder jouw verhalen was China lang zo leuk niet geweest......
Vorig jaar, na mijn 5e China reis, heb ik besloten om mijn twee hobbies, geschiedenis en reizen, te gaan combineren en heb daartoe in april 2005 mijn IVOR reisleider certificaat gehaald.
En dus ben ik op zoek als IVOR gecertificeerd Reisleider naar vooral reizen naar Groot-Brittannië (Wales, Zuid- en Noord-Engeland en natuurlijk vooral Schotland)
Ook zoon Richard komt geregeld in Schotland en mailt dan:
Oh ja pap, kun je nog even wat Schotse verhalen doormailen ??
Maar ook een reis naar Saksen of China zou zeer welkom zijn.
Aad komt al sinds 20 jaar geregeld in Saksen, ook toen het nog deel uitmaakte van de DDR en dus bijgaand een fragment uit dit verhaal:
En over Schotland:
De naam Saksen behoorde eerst bij een landstreek in het noorden van Duitsland, door een konflikt van de leenman met de Keizer, de leenheer, verloor het gebied zijn naam en werd de naam Saksen toegekend aan een nieuwe Duitse nederzetting rondom de Burcht Meissen.
Eind 15e eeuw werd het land in 2 delen gesplitst, twee zonen natuurlijk....
De oude "hoofdstad" Meissen werd verlaten, daarvoor in de plaats kwamen twee nieuwe, Wittenberg en Dresden. En nu begrijpen jullie ook waarom Luther op 31 oktober 1517 iets op de deur van de kerk in datzelfde Wittenberg spijkerde, Wittenberg was toen een belangrijke stad, met een universiteit.....
Kom je in Dresden en omgeving, dan ontkom je niet aan een groot aantal herinneringen aan de "Gouden Eeuw" van Saksen, de meesten zijn te danken aan deze Keurvorst :
Keurvorst Friedrich August I. der Starke, van Saksen
Koning van Polen vanaf 1697
1694 - 1733
August der Starke is in zijn leven begonnen om de stad Dresden en omgeving te verbouwen tot een pronkstuk van de barok. Overal kom je paleizen van hem tegen en natuurlijk had hij een groot aantal kinderen, maar ook besloot hij op een dag om Katholiek te worden, een belangrijke randvoorwaarde om door de Poolse Landdag te kunnen worden gekozen tot Koning van Polen. Volgens de overlevering rammelde hij ook flink met de geldbuidel in de buurt van een aantal Poolse edelen met kiesrecht.
Zijn geloofsverandering leverde hem wel een oorlog op met Zweden, Polen moest hij weer afstaan, maar met hulp van de Russen werden de Zweden weer verslagen en kreeg August der Starke de Poolse Troon weer terug. Het spreekt vanzelf dat hij, na zijn spontane geloofsovergang, een eigen katholieke kerk aan zijn hof liet bouwen, de Hofkirche met uitzicht op de Elbe. Via een verguld overdekt loopbruggetje, hoog boven de gewone man / vrouw, kwam hij van zijn paleis naar de Hofkirche. In de straat, zeg maar onder dat loopbruggetje, vind je nu nog steeds de beroemde Fürstenzug, een 100 meter lang betegelde voorstelling met alle vorsten van Saksen tot 1918, schitterend.....
In 1710 werd in de oude hoofdstad Meissen ontdekt, men zegt afgekeken van de Chinezen, hoe je porceleinen voorwerpen moest maken, de Saksen waren de eersten in Europa, de Engelsman Wedgwood heeft het weer van de Saksen geleerd.Een paar reakties:
Iedereen heeft wel eens gehoord van de Chinese Muur, maar wist je dat de Romeinen er ook een hebben gebouwd, in wat nu heet Noord-Engeland? Het was hun niet gelukt om de Picten en de Scoten in, wat de Romeinen noemden Caledonia, te onderwerpen en dus liet Keizer Hadrianus een strategische muur bouwen om die wilde stammen buiten zijn Brittannica te houden, wat goed is gelukt trouwens, beter dan bij de Chinese Muur waar bijvoorbeeld Djenghis Khan en zijn Mongolen gewoon omheen trokken.
Waar de Picten en Scoten vandaan kwamen is niet duidelijk, waar ze zijn gebleven is nog minder duidelijk, ook onze eigen Batavieren en Kaninafaten zijn opgelost in de waas van de Geschiedenis.
De Engelsen die zich aansloten bij Willem III leerden de Staatse Troepen al snel een nu nog steeds bekende melodie, Lillibullero. Lillibullero gaat over een (katholieke) Ier die de uiteindelijke zege over de Protestanten bezingd, nog steeds actueel.....
Lillibullero werd beroemd tijdens de Glorious Revolution, het was, zouden we nu zeggen, de grote hit van 1688, Lillibullero.
Lillibullero is ook nu nog steeds dagelijks te horen, want Lillibullero gaat vooraf aan de nieuwsuitzendingen van de BBC World Service.
Bovenstaand fragmenten en reakties zijn een paar voorbeelden hoe ik probeer geschiedenis over te brengen:
Genoten heb ik van jouw Geschiedenis van Schotland verhaal.
Ik zie ons zo weer door Glencoe en langs Loch Lomond rijden, al zingend over de Schotse historie.
Je bent waarschijnlijk een van de weinige Rotterdammers die zo bloemrijk tekst en uitleg kunnen geven over our beloved Scotland.
I have just browsed your excellent website on Scotland, and I may say that you put many of us native Scot's to shame with your vast knowledge of our history.
humoristisch en anekdotisch
Mocht er iemand geïnteresseerd zijn in een Historische IVOR gecertificeerde Reisleider, met alle plezier stuur ik je mijn CV en verdere gegevens op.
http://www.aad.engelfriet.net
e-mail: aad@engelfriet.net
Aad Engelfriet
IVOR gecertificeerd Reisleider
Terug naar Aad's homepage met links naar al zijn geschiedenis- èn reisverhalen |
---|
|
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker .... |
Terug naar de top |
---|