Terug naar  Hans' homepage
Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Januari 2006, Hans en Aad doen een wandeling door het Oude Noorden van Rotterdam, deel 7






Klik hier om terug te gaan naar deel 6





In de jaren '50 werd een ander gedeelte van de Schiebroekselaan op woensdagmiddag altijd afgezet om de kinderen de gelegenheid te geven om daar te rolschaatsen.

Via de Bergweg gaan wij nu naar het Willebrordusplein. Ook hier is veel gerenoveerd met op de hoek nog steeds die lelijke bouwmarkt. Wij nemen maar aan, dat daar vroeger de broodfabriek was van Van der Meer & Schoep. Daar is niets meer van te bespeuren. Bij Hans roept dit alles nog vele herinneringen op, want hij ging daar vroeger met gespaarde zegeltjes van de beschuit de foto's en albums ophalen van de inmiddels niet meer in zijn bezit zijnde boeken "Bruisend Rotterdam".

Maar eigenlijk willen wij natuurlijk weer dolgraag naar de ons zo bekende Willebrordusstraat. Dat is vlakbij en wij arriveren dan ook spoedig hier. Wat ons ook hier opvalt is het feit, dat het ook in deze straat zo ontzettend rustig is, je ziet praktisch geen mens op straat. Naar onze beleving was dat in de jaren '50 wel anders.

Wij lopen rustig door de zgn. "lange" Willebrordusstraat. Dit gedeelte is praktisch geheel vernieuwd inclusief alle zijstraten. Maar toch……..wij komen uit bij de Van den Hoonaartstraat. Daar heeft de tijd toch wel stil gestaan met al die oude panden. Op de hoek bij de Bergweg is nog steeds zichtbaar een poort, welke vroeger toegang gaf tot een school. Deze school werd vroeger ook gebruikt om ontspoorde jongens, die allerlei kattenkwaad hadden uitgehaald zo'n beetje een heropvoedingscursus te geven. En zo zie je maar……….er is niets nieuws onder de zon.

Wij lopen nog steeds aan de linkerzijde van de Willebrordusstraat. Hans haalt allerlei andere herinneringen op, zoals de winkel van onze vroegere kapper; het keldertje, waar hij vroeger veren voor wekkers moest halen voor zijn vader, die deze dan repareerden en natuurlijk de groetenwinkel van Sinke, waar in vakantietijd het nodige werd gekocht.

Er is bijna niets meer hiervan terug te vinden. Al spoedig staan wij dan ook al op de hoek van de Rodenrijselaan bij de vroegere winkel van de patatzaak van Wakker, waar je vroeger een afgewogen zakje patat kon kopen.

Wij lopen nu linksaf door de Rodenrijselaan en trachten ons te herinneren, welke winkels hier vroeger waren gevestigd, zoals de winkel van Van der Meer & Schoep, waar Hans heel wat beschuit heeft gekocht om zijn boeken met foto's van "Bruisend Rotterdam" bij elkaar te sparen. En dan natuurlijk de ijzerwinkel van de Griek Petimezas en ook weer de ingang van de Juliana van Stolbergschool. Daarnaast woonde een groot gezin met veel kinderen, welke uit godsdienstige overtuiging het Sinterklaasfeest niet mee mochten vieren. Als dit feest op school was afgelopen, stonden altijd een aantal kinderen uit dit gezin bij de poort te wachten in de hoop, dat zij ook nog wat snoepgoed zouden ontvangen. Aan de overkant was vroeger een winkel, welke echte Verkade artikelen verkocht. Hans moest hier vaak kaakjes kopen voor meester de Haas, want dat was goed voor zijn maagklachten!!! In het midden van dit gedeelte was vroeger een boekwinkel annex eigen bibliotheek gevestigd, welke altijd bewaakt werd door een grote maar rustige hond met de naam Dorus en zo wed dan ook deze winkel genoemd, waar moeder Alie altijd veel boeken huurde. Ook herinner ik mij, dat ik vaak briefkaarten daar moest kopen voor binnen of buiten de stad, men was dus ook nog een soort postagentschap.

Wij lopen weer verder en passeren de vroegere sigarettenwinkel van pa en de vroegere twee slagerijwinkels. Op de hoek van "onze" Willebrordusstraat werden altijd zaken gedaan bij slager oom Henk de Waard.

oudenoorden28

2006

Het pand van slager Oom Henk de Waard

Aan de overkant van de Rodenrijselaan kijken wij ook nog even naar de vroegere drogisterij, die in een kelder was gevestigd. Volgens mij had deze winkel de bijnaam Jetteke??

oudenoorden20

2006

Iets verder naar rechts t.o.v. Jetteke
nog steeds die mooie pui van ook weer ooit een slagerij

boven deze slagerij woonde een meisje,
van dit meisje leende Aad altijd de geborduurde boekenhoes
als hij boeken ging halen in de bibliotheek in de Jensiusstraat

Maar nu lopen wij weer in ons gedeelte van de Willebrordusstraat en zijn weer bij onze vroegere woning op nr. 97B. Wij wisten al, dat al die allemaal zijn vernieuwd en worden bewoond door vele niet Nederlanders.

Aan de overkant van ons vroegere huis, met de vroegere winkel van schoenmaker annex drager bij een begrafenisondernemer Koorevaar, heeft de tijd toch wel stil gestaan. Dit is allemaal nog niet veranderd en deze panden hebben over het algemeen schitterende geveltjes en ook nog gordijnen voor de ramen, zoals dat vroeger ook nog wel gebruikelijk was.

oudenrd17

Meer over de Willebrordusstraat kun je o.m. vinden in dit verhaal






Klik hier om verder te gaan naar deel 8





Klik hier om samen met stadsgids Aad ook deze wandeling te doen





Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

24 April 2006