Terug naar  Hans' homepage
Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Januari 2006, Hans en Aad doen een wandeling door het Oude Noorden van Rotterdam, deel 8






Klik hier om terug te gaan naar deel 7





Wij lopen nu richting Bergsingel en links nog steeds in de Willebrordusstraat bestaat nog het poortje naar het politiebureau op de Bergsingel.

Aangekomen op de Bergsingel zien wij niets meer teug van het politiebureau. Wij arriveren nu op de hoek Bergsingel/Bergweg. Op deze hoek is nog steeds een tramhalte, met vroeger de halte van tramlijn 14 en 22. Tegenover deze tramhalte was vroeger een bedrijfje gevestigd, waar Hans elke week de boorden van de overhemden van zijn vader moest brengen om daar weer gereinigd/gestijfd te worden.

Wij steken de drukke Bergweg over en komen nu op de Noordsingel. Wij stoppen even voor het gebouw met de aansprekende naam "Den Vaderland Getrouwe". Vooral Aad heeft hier nog wel herinneringen aan. In de jaren '50 werden alle kinderen hier gevaccineerd voor van alles en nog wat.

Wij lopen verder over de zeer rustige Noordsingel. Vlak voor de Bergstraat met de gevangenis stoppen wij weer even. Het betreffende huis is inmiddels helemaal gerenoveerd. Maar in de jaren '50 werd dit huis bewoond door zeer zonderlinge mensen. De man, die daar woonde werd door ons Spokie genoemd. Deze man leidde een zeer zonderling bestaan en deed het voorkomen, dat hij zeer armlastig was. Toen Spokie was overleden bleek, dat deze man helemaal niet zo arm was, integendeel nl. schatrijk. In zijn tuin vond men emmers met geld. Spokie had dit allemaal nooit aan zijn huis besteed, want het zag er allemaal uit als een bouwval.

Zoals gezegd, wij stonden nu voor de cellen van de gevangenis in de Bergstraat. Wij moesten daar naar toe op speciaal verzoek van Aad, want het bleek, dat Aad nog steeds een traumaatje had opgelopen sedert de jaren '50 in deze straat. Wat was het geval? In die jaren was hij eens met zijn fiets om te kijken naar sloopwerkzaamheden van huizen. Op een gegeven moment schrok hij zo erg, omdat de sloophamer bijna zijn fiets ook had gesloopt. Welnu, Aad heeft die plek nu weer gezien na jaren en hopelijk behoort dit traumaatje nu snel tot het verleden.(....)

In deze straat herkennen wij ook niet veel meer. Zoals in veel wijken in het Oude Noorden zijn gedeelten van straten verdwenen en hebben plaats gemaakt voor pleinen, die veelal als speelpleinen door de jeugd gebruikt worden. Men heeft daartoe ook de straatnamen aangepast en zo bestaat er dus naast de Bleiswijkstraat ook het Bleiswijkplein.

oudenoorden21

Een mooie decoratie in de Bleiswijkstraat

Wij vervolgen onze tocht weer en komen uit op de Bergweg. Aan de overkant van de Bergweg was vroeger het grote bedrijf van Hoevels (stomerij) gevestigd; nu is daar een uitvaartcentrum gevestigd. Wij lopen een stukje over de Bergweg en komen langs de vroegere panden van speelgoedzaak van Van de Giessen en de kruidenier De Gruyter. Weer oppassen, want wij moeten nu de Zwart Jansstraat oversteken.

Wij staan nu voor een ultra modern gebouw van ABN Amro. Hier was vroeger de Amsterdamsche Bank gevestigd, waar Hans bijna wekelijks rollen stuivers ging halen, wat dienden als kerkgeld voor de collecten.

Een klein stukje verder op de Bergweg is nog steeds een kapper gevestigd. Nu is dat een moderne kapsalon; wij vragen ons af of dit onze eerste kapper van vroeger was, voordat wij van kapper wijzigden naar de Willebrordusstraat, omdat de kapper op de Bergweg te duur werd. Deze kapper verhoogde de tarieven van 0,25 cent naar 0,40 cent en dat was voor het thuisfront te gek en bovendien werd er niet helemaal kort geknipt volgens de Engelfriet-norm.

Wij gaan nu rechtsaf en lopen in de Gerard Scholtenstraat. Op nr. 128 was vroeger gevestigd de Zendingskapel. Aan dit gebouw is gevestigd De Weerhaan. Deze haan op de gevel is afkomstig van de toren van de inmiddels gesloopte Hervormde Noorderkerk aan de Jacob Catsstraat.

oudenoorden22

Tegenover dit pand staat nog steeds in volle glorie het Heilige Geesthuis, dat vroeger speciaal gebouwd werd voor de verzorging van bejaarde mannen.

oudenrd19

Vermeldenswaardig is nog om te vertellen, dat over het Heilige Geesthuis ook al werd geschreven tijdens onze eerste rondrit door Rotterdam. Op dit verhaal reageerde destijds Gerard Martens en dat contact is toen het begin geworden van het schrijven door hem van
vele verhalen, welke ook ná zijn overlijden op 31-12-2003 nog steeds op onze site staan.

Wij gaan weer verder en krijgen het eigenlijk steeds kouder, want de zon wil al weggaan. Maar wij willen nog meer zien en lopen dus rustig verder. Wij gaan linksaf de Aelwijn Floriszstraat in en gaan dan weer rechtsaf de Schommelstraat in. Ook in deze straten is veel nieuwbouw gepleegd.





Klik hier om verder te gaan naar deel 9





Klik hier om samen met stadsgids Aad ook deze wandeling te doen





Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

24 April 2006