Terug naar  Hans' homepage
Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Januari 2006, Hans en Aad doen een wandeling door het Oude Noorden van Rotterdam, deel 1

Een aantal jaren geleden hebben wij al een aantal rondritten door Rotterdam gemaakt. (LINK) Het blijft altijd wel kriebelen om zo iets weer eens te doen, maar dan wel weer anders. Welnu, deze mogelijkheid deed zich weer voor, aangezien wij eind 2005 in het bezit kwamen van een schitterende kaart van de Deelgemeente Noord (Rotterdam) met daarin opgenomen een heuse historische route.

Bovenvermelde kaart geeft vele plekken aan in het Oude Noorden van Rotterdam, welke zeker weer een bezoek waard zijn. Deze kaart vermeld ook wat daar allemaal te zien is.

Enthousiast als wij zijn, werd meteen vanaf deze kaart een eigen wandeling in kaart gebracht, want de oorspronkelijk vermelde wandeling zou zeker wel een aantal dagen duren.

Maar ook deze opgezette wandeling bleek toch wel te lang te zijn voor n dagdeel, dus wij moesten maar zien hoe wij dit zouden oplossen.

In december 2005 lukte ons dat niet en werd deze wandeling dus uitgesteld tot januari 2006.

O ja, er wordt telkens gesproken over "wij". Nou "wij" zijn Aad en Hans Engelfriet, inmiddels al heel lang vertrokken uit het Oude Noorden van Rotterdam, maar beiden hebben hier toch wel iets mee, want telkens komt dat gevoel van het Oude Noorden in Rotterdam weer naar boven.

En zo werd de afspraak gemaakt op dinsdag 3 januari 2006. De Brabanders arriveerden reeds om ca 10.30 uur in Hellevoetsluis, waar natuurlijk eerst koffie/thee werd gedronken en weer werd bijgepraat. Ook het uitwisselen van allerlei paperassen behoort tot ons vast ritueel.

Al vroeg in de middag werd de lunch verorberd, want zo tegen 12.30 uur vertrokken wij naar Rotterdam. Onze dames gingen lekker funshoppen in de binnenstad van Rotterdam, nou dat is uiteraard niets voor ons mannen.

Onze autorit naar het Oude Noorden van Rotterdam is op zich al een plezierige zaak. Onderweg kwamen wij natuurlijk van alles en nog wat tegen. Vanaf de autosnelweg A 15, pakten wij de afslag Rotterdam-Charlois met nog een klein stukje Groene Kruisweg. Deze weg gaat al snel over in de Dorpsweg in Rotterdam, vroeger een toch wel deftige straat, maar nu is veel allure verdwenen. Via het Maastunnelplein rijden wij naar de Maastunnel, waar rechts vroeger de Meneba fabrieken waren. Wij volgen het gehele Maastunneltracee en komen dan uit bij de splitsing 's-Gravendijkwal/Rochussenstraat.

Wij vervolgen onze rit door de tunnel en belanden uiteindelijk bij het Bentinckplein. Maar voor wij daar zijn, raken wij veel tijd kwijt tengevolge van een file naar aanleiding van wat later bleek een aanrijding.

Wij hadden het besluit genomen om te parkeren, als dat mogelijk was, op de Stationssingel ongeveer bij het Centraal Station (achterzijde). Nu, die mogelijkheid was er wel, maar deze gehele singel bleek vol te staan met parkeermeters. Niet dat dat een bezwaar is, maar wij wisten niet hoe lang onze wandeling zou gaan duren en daar kon onze chipknip niet tegen op.

Dan maar verder rijden om te zoeken naar een wel betaalbare parkeergelegenheid. Wij reden over de Spoorsingel, Walenburgerweg, Bentinckplein, Schepenstraat, Nolenstraat, Loeffstraat, Statensingel, Dresselhuysstraat, Stadhoudersweg, Bergselaan, Rodenrijselaan, Zwart Jansstraat, 3e Pijnackerstraat, Benthuizerstraat naar jawel..het Pijnackerplein.

En wat denk je? Ja, juist vr nr. 7b was een betaalbare parkeergelegenheid. Het leek er dus weer op, dat men ook nu weer op onze komst had gerekend.

oudenrd1

Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Pijnackerplein en klik op ENTER

en dan niet schrikken over het grote aantal hits

Het Pijnackerplein is in 1897 vernoemd naar het dorp Pijnacker in Delfland. Dominant op het plein staat nog steeds de oude muziektent, gebouwd in 1911. Dergelijke muziektenten kwamen meer voor in Rotterdam, maar de meeste hebben de tand des tijds niet doorstaan.

oudenrd2


Klik hier om verder te gaan naar deel 2

Klik hier om samen met stadsgids Aad ook deze wandeling te doen

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

1 April 2006