Terug naar  Hans' homepage
Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Januari 2006, Hans en Aad doen een wandeling door het Oude Noorden van Rotterdam, deel 2


Klik hier om terug te gaan naar deel 1

Vanaf de muziektent op het Pijnackerplein gaan wij via de Pijnackerdwarsstraat naar de 1e Pijnackerstraat. In deze straat stoppen wij even bij huisnummer 104. Dit gebouw heette vroeger "Geloof en Vrijheid". Hier werd op 17 oktober 1942 een bijeenkomst van een verzetsgroep gehouden. Kort na het begin van deze bijeenkomst vond een inval van de Duitse bezetter plaats, waarna een vuurgevecht ontstond. Van de elf aanwezige verzetsmensen werden er drie gedood en wisten er slechts twee te ontsnappen. Op 4 mei 1961 onthulde de toenmalige burgemeester Van Walsum een plaquette ter nagedachtenis aan de drie doden.

oudenrd3

Hans weet overigens ook nog te vertellen, dat hij hier in de jaren ' 50 regelmatig naar dit gebouw toeging om te betalen voor het gezin Engelfriet wegens deelname aan de Rotterdamse vakantieschool naar Hoek van Holland, maar dat is weer een ander verhaal.

Wij vervolgen onze wandeling en via de Kromme Wiekstraat arriveren wij nu in de Jacob Catsstraat. Ons doel is hier om naar nr. 23 te gaan, dus even zoeken, hoe de nummering nu loopt.

oudenrd5

Maar al spoedig vinden wij dit pand. Aan de Jacob Catsstraat 23A is een bijzondere woning te vinden. Dit is een zogeheten alkoofwoning, welke in 1896 is gebouwd door de bekende bouwondernemer H.Nederlof. Veel van deze woningen zijn in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw gesloopt. Maar deze woning bleek na het vertrek van de laatste bewoners nog in zo'n originele staat, dat de eigenaar, Woningbouwvereniging P.W.S., besloot de woning in de oude staat te laten. Het interieur toont nu hoe mensen in de periode vr de 2e Wereldoorlog leefden. Het historisch Centrum Oude Noorden beheert o.a. ook deze woning.

Helaas kunnen wij niet naar binnen voor een bezichtiging. Maar gelukkig kunnen wij wel foto's maken van een maquette van deze woning alsmede van de buitenkant van dit pand. Een volgende keer maar naar binnen?

alkoofwoning1

alkoofwoning2


Klik hier om verder te gaan naar deel 3

Klik hier om samen met stadsgids Aad ook deze wandeling te doen

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

14 April 2006