Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Via de raderen van Hans naar Plaswijck

Hans Engelfriet vertelt over onze rondrit ....we zijn bijna op het eind en toen kregen we dorst en erna ook nog trek...Aline met moeder Alie wachten voor Rest. Plaswijck


Aline met moeder Alie wachten voor Restaurant Plaswijck, had lekker gesmaakt moeder....

Het is warm en we hebben al zoo veel gezien, gelukkig weet moeder een oplossing:

dan gaan wij maar eten in Plaswijck bij v.d. Valk

Nu, het is nog steeds iets te vroeg, dus Hans krijgt de opdracht om via een leuke route niet te vroeg bij Plaswijck te arriveren.

Welnu, in de auto laat ik mijn raderen eens draaien en raadpleeg ik mijn harde schijf van binnen. Voorlopig maar rijden, wij zien wel !!

Via de Delftweg arriveren wij weer in de Overschiesche Dorpssstraat. Bij de vroegere hulpsecretarie slaan wij linksaf langs gebouw Musica en gaan dan rechtsaf weer de Burg.Baumannlaan op. Wij rijden deze laan nu helemaal af en passeren weer de Hogebanweg. Steeds maar rechtdoor langs de Baanweg en aan de rechterkant zien wij dan het achthoekige gebouw van de Gereformeerde Maranathakerk.

overschieburgjosselinf60

Burgemeester J.H.A. Josselin de Jong
1884-1896

Wij rijden nog steeds rechtdoor en komen dan vanzelf in de Burgemeester de Josselin de Jonglaan en passeren dan de nog steeds deftige Burg.Koningssingel. Als je al die namen tegen komt, denk je wel eens: wat zijn dit toch goede burgemeesters geweest, al die verering door al die lanen en straten naar hen vernoemen!!!.

Zo langzamerhand bereiken wij weer de grote autosnelweg A20. Maar nog net rechts van ons de grote flats, die allen een provincienaam dragen t.w. Gelderland, Overijssel, Zeeland e.d. Wij gaan echter niet naar de autosnelweg, maar pakken de weg richting Rotterdam-Centrum.

Dan krijgt Hans plotseling een goed idee, zijn raderen hebben goed gedraaid. Moeder zal het wellicht leuk vinden om het laatste gedeelte van de rondrit van 28-10-2000 alsnog te doen met een enigszins aangepaste versie. Nu, daar gaan wij dan……

Wij rijden op de Stadhoudersweg en aan de rechterzijde zien wij een gedeelte van het nieuwe Blijdorp. Bij de stoplichten gaan wij rechtsaf de nog steeds statige van Aerssenlaan in. Aan het einde hiervan zien wij aan onze rechterzijde de nog altijd bekende ingang van Diergaarde Blijdorp. Hier slaan wij linksaf de Bentincklaan in.

Wij moeten natuurlijk weer stoppen voor rood bij de kruising met rechts de tunneltraverse.Volgens Aad heeft Hans iets tegen stoplichten, Aad is altijd blij om even te stoppen, hè, hè, effe niks is het dan....

Wij rijden rechtdoor de Walenburgseweg op en dan direct rechtsaf de Stationsingel op. Nog net rechts van ons het vroegere gebouw van een groothandel voor kleding met de prachtige naam Sint Homobunus, later afgekort tot Hobo.

In de bocht naar links passeren wij het vroegere CBR aan de rechterzijde. Ook passeren wij de achterzijde van het Centraal Station en moeten dan rechtsaf de Proverniersstraat in.

Na de stoplichten, stonden nu op groen, rijden wij nog steeds rechtdoor, kruisen de Schiekade en komen dan in de Teilingerstraat. Direct aan onze rechterzijde zien wij nog net het vroegere gebouw van Nationale-Nederlanden nu Bouwcentrum. Langs de muur van dit gebouw in de Teilingerstraat liggen nog steeds dierbare herinneringen t.w. vertrekpunt van de
Rotterdamse Vakantieschool in de jaren `50.

Wij rijden nog steeds rechtdoor onder het viaduct van de Hofpleintrein en komen dan aan op de Noordsingel. Wij gaan nu rechtsaf en weldra zien wij de voor ons bekende Rehobothkerk aan onze rechterzijde. Hier kerkte het gezin Engelfriet vanaf de opening van dit kerkgebouw in 1951 tot de verhuizing naar Overschie medio 1960.

Aan het einde van dit gedeelte van de Noordsingel slaan wij linksaf richting Noordplein Links voor ons zien wij nog net het pand van de voormalige huisbankier van de familie Engelfriet, de Rotterdamse Spaarbank, nu Fortis Bank, maar het bankkantoor op deze plaats is verdwenen.

Aangekomen bij het Noordplein slaan wij linksaf en zien dan de brug over de Rotte en de voormalige gebouwen van de Heineken fabrieken.

Wij draaien linksaf richting Noordmolenstraat, maar daar is het veel te druk en er staat zelfs (!!! hè, effe niks is het dan....maar deze keer dus weer niet) een kleine file.

Dan maar rechtsaf, langs het Noordplein urinoir,

noordpleinurinoir1995

het Noordplein urinoir rechts

richting Zwaanshals, nog steeds een zeer verwaarloosd stukje van het Oude Noorden van Rotterdam.

zwaanshals 1957

het Zwaanshals in 1957

Wij pakken dan maar de eerste straat links de Woelwijkstraat in. Ook hier heeft de renovatie hard toegeslagen. Wij slaan weer rechtsaf de Jacob Catsstraat in richting Zaagmolenstraat. In de Jacob Catsstraat links nog steeds de kapper van Hans van vroeger !!!

Aangekomen in de Zaagmolenstraat slaan wij linksaf tot de Benthuizerstraat, dan weer linksaf en dan jawel zijn wij weer gearriveerd op het bekende Pijnackerplein. Wij zien dat het pand 7b nu netjes is opgeschilderd en daar zal moeder blij mee zijn.
Wij rijden nu een rondje Pijnackerplein, neen niet het rondje rond de kerk en nemen dan toch maar afscheid hiervan, ook van de muziektent, die er nog steeds glorieus bij staat.

Wij komen weer in de Benthuizerstraat terecht en moeten dan een zeer scherpe bocht nemen naar rechts om in de Schommelstraat te komen. In deze straat herinnert ons niet veel meer aan vroeger, hetgeen ook geldt door de Aelwijn Floriszstraat, welke wij nu links inrijden. Veel is hier gerenoveerd. Wij komen nu vanzelf weer in de Gerard Scholtenstraat en gaan naar rechts tot de Bergweg. Hetzelfde punt, waar wij elkaar de vorige keer zijn kwijt geraakt.We gaan verder met Hans, Gerard bedankt voor je mooie foto's:

Wij moeten nu rechtsaf de Bergweg
op, maar let op: ook hier is het 1 mei 2001 geweest, dus ook hier nieuwe verkeersdrempels, dus geen voorrang meer!!

Maar goed, uiteindelijk belanden wij de op Bergweg met de nog steeds bekende plekken voor velen van ons.

Wij moeten nog steeds rechtdoor richting Plaswijck.

Wij passeren via het muizengaatje (onder het spoor door) het station Rotterdam-Noord

en komen dan op de Straatweg en vervolgen dan onze rondrit precies in tegenover gestelde richting, nu echter tot de C.N.A.Looslaan.

hbergloosf143

C.N.A. Loos, geboren 1863. Overleden 1942
Stichter van het Plaswijck Park

Wij slaan linksaf langs het Oude Raadhuis van Hillegersberg en arriveren dan spoedig bij het stamrestaurant van moeder t.w. v.d.Valk.

Wij zijn hier tegen 16.30 uur, dus een prima tijd met nog prima weer, zodat wij buiten op het terras kunnen genieten van heerlijk eten aangeboden door moeder dit is geen reclame hoor !!!

Natuurlijk werd hier weer veelvuldig bij gekletst en vele herinneringen opgehaald ook naar aanleiding van deze rondrit.

Voldaan en tevreden keren wij dan om ca. 18.30 uur weer huiswaarts. De foto bovenaan deze pagina spreekt daarbij voor zichzelf.....


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

14 Januari 2002