Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Hans' herinneringen aan zijn vader Piet

Ik naar Amsterdam met een klok

Naast het werk in de winkels van Siebel heeft mijn vader jaren lang ook vele andere werkzaamheden gedaan voor dit bedrijf, waarbij vele leden van het gezin Engelfriet werden ingeschakeld. In dit verhaal en dat verhaal vertel ik over de controle van de administratie van de advertenties in kranten van Rotterdam, Amsterdam en Den Haag.
In de jaren '50 werden deze kranten maandelijks bij ons thuis bezorgd in de Willebrordusstraat 97b door de chauffeur van Siebel t.w. de heer J.N.A. van Overbeek. Ook hij was een belangrijk figuur binnen het Siebelbedrijf.

siebelauto

Met de door het bedrijf gekochte auto met de grote reclameletters reed hij door alle steden, waar een winkel van Siebel was gevestigd. Vaak mocht ik met hem meerijden en ik was altijd onder de indruk van hem. Hij wist overal de weg en was dus ook een soort visitekaartje voor klanten aan de deur. Deze Oom Jan van Overbeek was altijd statig gekleed in grijs pak met pet. Het gezin van Overbeek woonde in Rotterdam aan de Aelbrechtskade.

Niet alleen het controleren van de advertenties was een bijtaak van mijn v ader, ook administratie trok zijn aandacht. Van alle filialen moest hij de voorraden bijhouden in grote voorraadboeken (computers bestonden toen nog niet!!). Zelf heb ik jaren lang al deze voorraadboeken moeten voorzien van lijnen en ook de bladzijden moesten handmatig worden genummerd. Ik werd in die periode ook door mijn vader benoemd tot "lijntrekker". Al deze taken is mijn vader in latere jaren nog goed van pas gekomen.

Ook werd ik door mijn vader in het filiaal aan het Stadhuisplein in de decembermaand ingezet als inpakker voor de vele artikelen, die toen voor de feestdagen werden verkocht. Ook schroomde men toen niet om mij met een grote tas te laten reizen met de trein naar de winkel in de Kalverstraat in Amsterdam om een grote klok op te halen. Je deed dit gewoon en je liep in die periode geen gevaar!!!. Ook het rondbrengen van de jaarlijks door Siebel uitgegeven kalenders met mooie platen over Zwitserland werden door mij op de fiets rond bezorgd. Dit werk is in latere jaren door andere leden van het gezin Engelfriet voortgezet.

fietsmetversnelling

Over fiets gesproken!! Ja, dat is een apart verhaal. Mijn fiets met versnellingen en een handrem, waarop ik zoveel tochten heb gemaakt, kon ik als 2e hands fiets kopen van de etaleur van Siebel, de heer Determann uit Rotterdam. Ook met deze heer Determann onderhield ik goede contacten.
Na het overlijden van de heer Urbanus woonde hij boven de winkel aan de Nieuwe Binnenweg. Hij was een echte vakman en presteerde om in zo'n kort mogelijke periode alle etalages van de Siebel vestigingen in plaatjes te veranderen. Vooral in de decembermaand werd er door hem heel hard gewerkt om alles piekfijn voor elkaar te krijgen
Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

15 December 2001