Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Bij Juwelier Brünott aan de Binnenweg was vader Piet begonnen

Ooit stonden we in dit verhaal op het Van Hogendorpsplein, klein citaat :

Vanaf deze hoek draaien we verder in de richting van de Schiedamsevest, zullen we maar zeggen, dus in de richting van de Nieuwe Maas :

kleurhogendorpspleinbinnenweg

Achter de tram, links van de gele luifel begint de huidige Oude Binnenweg, hadden we al een foto van :

want in dit verhaal komt deze foto voor :

Citaat : .........deze foto gemaakt op het moment dat de Duitsers de Oude Binnenweg binnentrekken, een paar uur later zou ook dit stukje Rotterdam verbranden......

siebeluithang1940

en wat zag Aad links :
een uithangbord van Siebel

En in kleur :

kleuroudebinnenweg

En toen kwam ook nog deze foto boven water, uit o.m. ons verhaal over Tuschinski :

binnenwegolympia

de Binnenweg met links de uithangborden van de bioscopen Centraal en Olympia

En toen, jullie kennen Aad, dook Aad even in zijn boeken, want waar stonden die paarden nu precies, juist dat Cafe zat onder HH De Klerk, op de hoek van het Molenpad (rechts) dat je binnendoor naar het Coolsingelziekenhuis bracht, waarschijnlijk is dat Molenpad genoemd naar de eerste directeur van het Coolsingelziekenhuis Molenwater, heeft Aad zelfs een biografie over gevonden......, nee hoor, kwam Aad later achter, vroeger heeft hier een Molen met water gestaan, foutje...

Ja en dan vallen allerlei puzzelstukjes in elkaar, want op die foto met dat uithangbord van Siebel, daarachter zijn de uithangborden van de bioscopen Centraal en Olympia.

Nou zullen jullie denken, das dan heeeeeel mooi, maar wat nog leuker was, tijdens het bladeren door zijn boeken dook ineens een stukje op over Juwelier Brünott aan de Binnenweg en daar is onze vader Piet ooit begonnen voordat hij de straat overstak naar Siebel. In deze verhalen van Hans kun je het allemaal nalezen.

Wist je trouwens dat we heeeeeel veel hebben over Siebel, zelfs een pagina met Siebel souvenirs, klik maar eens hier dan..., maar terug naar ons verhaal :

Op de Binnenweg waren verschillende juweliers gevestigd, o.m. Brünott, Siebel, Eblei, Weidema

Een zekere Bernard Soudan vertelt er het volgende over :

lk was 16 jaar, toen ik bij de firma Brünott, de juwelier annex klokkenzaak begon. Dat was in 1933. We zaten op een deel van de plek, waar na de oorlog het warenhuis van Termeulen gevestigd werd.
Er heerste toen een dorpse sfeer op de Oude Binnenweg, ik weet nog dat we in die zorgelijke jaren elke dag twee vitrinekastjes met een hangslotje naast de etalages aan de muur hingen. Het waren lange, smalle kastjes waarin goedkope horloges zaten. Maar nooit een ruit eruit geslagen, echt niks. Dat hoef je nu niet meer te proberen.
En kwam er een partij goederen bij ons binnen, dan werd die gewoon op dat smalle stuk straat uitgeladen. Dan stond ik daar met de zoon van meneer Brünott met een hamer en een beitel de kisten met die grote staande klokken open te maken. Dat houtwol gooide je voorlopig even op straat om het naderhand op te ruimen. Dat ging allemaal zo gemoedelijk in die dagen.
Nou had je tegenover ons een café van Dirk Reese en de zetbaas daarvan was Steenbeek. En als we daar dan buiten bezig waren, zo 's morgens om een uur of negen, half tien, dan kwam die meneer Steenbeek naar buiten lopen met z'n potje scheerzeep. En die begon zich dan rustig buiten op straat in te zepen en een praatje met ons te maken. Dat was een heel andere tijd dan nu. En toch woonden we ook toen in een grote stad. Maar de mensen zaten allemaal in de armoe, dat scheelt natuurlijk een stuk.
Nou, vader Piet begon hier in 1936, dus die moet die Bernard Soudan toch zeker gekend hebben en zeker ook een van de onderstaande personen :

brunotwinkel

C. Brünott met kinderen

noordzijde Binnenweg, huisnummers 35-37

1913

brunotchauffeur

de chauffeur van Brünott voor de winkel met luifel van Brünott

1936

en in dat jaar ging vader Piet hier werken

En wat ontdek je dan ook op deze laatste, helaas matig gescande foto : achter de pet van de chauffeur van Brünott is een lijstenwinkel gerund door een zekere Van Doodewaard en laat Hans, ons onbezoldigd stamhoofd, nu getrouwd zijn met een Van Doodewaard die als hobby o.m. heeft : de familiestamboom...........

Tussen Van Doodewaard en Brünott is een poort trouwens die je toegang gaf tot de tuin van het Coolsingelziekenhuis, zou vader Piet daar vaak naar toe gewandeld zijn ???Wat is dit toch een leuke hobby........vooral al die puzzelstukjes, heerlijk en bij Aad komt altijd van het een het ander, boffen jullie maar mee.

Tot slot nog een hele mooie oude foto van de Oude Binnenweg :

oudebinnenwegro
We ontvingen de volgende zeer gewaardeerde reactie:

Ik heb de foto's van de Binnenweg te Rotterdam zojuist bekeken. Een paar dingen kloppen niet!Jean Doodewaard

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

12 november 2010