Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal  ....

Dit verhaal is een vervolg op dit verhaal

Reclameadvertenties van toen 

 

Ja toen! Toen er nog geen Ster was. Toen waren de kranten het middel om reclame te maken. 

Grote zaken hadden soms een volle pagina. Kost nu zo'n volle pagina in kleur een vermogen, toen kostte een volle pagina in zwart-wit een kapitaal, maar zaken zoals C&A hadden zo'n volle pagina. C&A had zelfs regelmatig een hele pagina voor kinderen. Met aanbiedingen, maar ook met spelletjes en versjes. Ik weet niet of de kinderkleding bij hun duur was, maar ik was blij, dat ik geen jongeheer was. Mijn kleren werden meestal gekocht bij Kreymborg of Lap. En ik weet wel, dat er vaak in de Korte- of Lange Pannenkoekstraat gekocht werd. Hier is een gedeelte van de C&A-kinderpagina Gelukkig waren mijn drollenvangers wat langer, want met zo'n plusfour had ik mezelf huisarrest opgelegd. 

cenaplusfour

 

Alvorens nog een afbeelding van deze pagina te tonen, eerst een rijmpje, voor de kindertjes van toen.

cenadrijftol

 

Jaja het was makkelijk om een kinderzieltje te winnen, maar om de ouders zo ver te krijgen was meer nodig. Zoals dit gedeelte van de reclame. Wat een keurige jongetjes hè?

cenatrommelaar

 

Er waren natuurlijk ook nog meer bekende zaken uit die tijd. Zaken, die nu ook nog wel bekend zijn. Magazijn Nederland bijvoorbeeld. Ook wel bekend onder de naam Kattenburg&Co.

magnederland

 

Dan was er ook nog de firma Lampe die ook crisis en oorlog doorstaan heeft.

lampe

 

De lunchrooms waren elkaar ook flink aan het beconcurreren. Er werden volledige programma's met bekende artiesten op het programma gezet. Hier achtereenvolgens de advertenties van de Bijenkorf en Heck.

lunchroombijenkorf

lunchroomheck

 

 En als er dan nog geld over was kon er ook nog een bezoek aan het Ooster Theater af. Dat toen nog adverteerde met een laagste toegangsprijs van 15 cent. In mijn bioscooptijd was dat al verhoogd naar 20 cent en alleen Asta was nog te betreden voor 15 cent. Tot zover voorlopig. Er komt nog meer.

bioscoopooster

 

Er staan natuurlijk legio advertenties in de kranten van toen, maar soms zijn ze te beschadigd en soms zijn ze te groot om te scannen. Veel advertenties lopen gedeeltelijk door elkaar heen. Dus er zijn nogal wat obstakels. 

Als eerste nu een advertentie, die vooral de familie Engelfriet leuk zal vinden en in het bijzonder Hans.

siebelrecl

 

Gelukkig staat de afbeelding erbij. Het gaat dus niet om een schoorsteenklok, maar om een klok voor op de schoorsteenmantel. 

Een volgende reclame is die van Esders en daar hoor je tegenwoordig niet veel meer van. Opgeslokt door de groten of gewoon helemaal weg? 

esdersrecl

 

Een andere afbeelding is een gedeelte uit die van Lap op de Hoogstraat.

laprecl

 

 Het gaat vooral om de rijbroeken. Toen ik dat zag kwamen de herinneringen weer boven. Een rijbroek zou ongeveer te vergelijken zijn met de tegenwoordige Knickerbocker, alleen een beetje anders. 

 

Ik heb ook zo'n rijbroek gehad. Ja, heerlijk warm in de winter, die toen nog erg koud kon zijn. De stof was van Manchester en werd om de kuiten met knoopjes dichtgemaakt. Daarover heen een paar lange sportkousen en laat dan de kou maar komen.  

Hier een reclame met een bekende slagzin, die jullie wel bekend zal voorkomen, of niet...? 

bervoetsrecl

 

Over slagzinnen gesproken. Er was een firma, die van alles en nog wat verkocht en bij wie je op afbetaling kon betalen. Dat was de firma Loeb. 

loebrecl

 

Als je in die dagen een beetje moeilijk zat met, het geeft niet wat, dan kwam steevast het advies. Spreek met Loeb en het komt in orde! 

De laatste, die ik voorlopig laat zien is de advertentie van Gerzon, die toen ook al ,met succes, de gerenommeerde zaken moest bestrijden.

gerzonrecl

 

Wat je al niet moest doen om klanten te trekken. Maar ach, dat is tegenwoordig nog veel erger.

Ik heb toch nog een aardige advertentie gevonden. Een beetje een buitenbeentje, maar toch aardig om te laten zien

wienerwerk

KLIK HIER VOOR HET VERVOLG

Op onze site hebben we nog veel meer advertenties, bijvoorbeeld in dit verhaal, maar in het bovenstaande verhaal staan originele en dat is natuurlijk het leukste.....

Via onze Search Engine kun je misschien nog meer vinden....

Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Siebel en klik op ENTER

Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

29 Juni 2003