Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Gerard Martens vertelt weer een prachtig verhaal  ....

Dit verhaal is een vervolg op dit verhaal

Advertenties in oude kranten 

 

Ik moest bij mezelf even overleggen wat ik met de oude kranten zou doen. Een heel aardig onderwerp lijkt me de advertenties in groot en klein formaat, die ik dan weer kan onderverdelen in kleding, medicijnen en wat ik nog meer kan bedenken.

Om te beginnen waren er de Kleintjes in het Rotterdams Nieuwsblad met een heel bekend logo in die dagen.

kleintjesembleem

 

Soms waren er twee pagina's vol met Kleintjes. En het was wat lezen en priegelen, maar ik denk  toch, dat ik enkele aardige advertenties voor deze pagina heb gevonden.

Wat denken jullie van deze ietwat wrange advertenties van een moeder, die haar kind aanbiedt als ware het een jong poesje.

kleintjemoeder

 

Was het wanhoop, omdat de armoede te groot was? Was het onder druk van haar omgeving, omdat ze misschien ongehuwd was? En kon dat zomaar in die jaren? Je eigen kind per Kleintje weggeven?

Het jongetje dat deze advertentie plaatste was een optimist en ik denk dat hij zijn rijwielplaatje nooit meer teruggezien heeft.

kleintjerijwielplaatje

 

Bij de volgende kleintjes heb ik er twee tegelijk neergezet, omdat ze zo interessant zijn. Vooral het woord onduleren in de onderste hoor je tegenwoordig niet veel meer, terwijl de andere demonstreert, dat er in die jaren nog volop wasvrouwen bestonden, die zichzelf per advertentie aanboden.

kleintjewas

 

Ik ben nog steeds bezig om uit de veelheid van Kleintjes leuke en minder leuke op te vissen. Dat de krant ook fouten kon maken bij het plaatsen getuigen de volgende advertenties. Ik denk wel dat dit een typisch geval was van geld terug en een kosteloze herplaatsing van de bovenste advertentie.

kleintjeheirats

 

De volgende advertentie is wel helemaal iets aparts. Kunnen jullie je voorstellen? Je hebt door één of andere oorzaak een been verloren en leest dan deze advertentie.

kleitjesteltbeen

 

En deze heer in de volgende advertenties is wel heel netjes en duidelijk. Geen misverstanden voor de dames, die zich willen aanmelden.

kleintjeheer

 

Ik blijf grasduinen in de Kleintjes, die overigens in de Voorwaarts Vierkantjes heten en er zullen nog wel enige exemplaren volgenHier heb ik weer enige aardige Kleintjes

 

Het is bekend, dat er voor de tweede wereldoorlog veel Duitse dienstbodes in Holland waren. En het verhaal gaat dat sommige in de Meidagen en in de jaren ervoor, hand en spandiensten aan de Duitse spionage verleenden. Hier zien we hoe ze in dienstbetrekking kwamen. 

alleinmduitschm

 

  

 

En wat denk je van deze eigenaardige advertentie? Het buskruit en het vierkante wiel zal hij zeker niet uitgevonden hebben.

uitvindingen

 

 

 

Zo dit was wel een aardige bloemlezing uit de duizenden Kleintjes die in deze oude kranten staan. De volgende keer gaan we het hebben over de reclame advertenties van grote en kleine bedrijven. (LINK)


Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

29 Juni 2003