Een e-mail sturen naar de Engelfrieten? Het e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar de Engelfriet homepage
O nze Boogaard familie stamboom

Opmerkingen, aanvullingen en correcties graag e-mailen naar aad@engelfriet.net.

Aan deze Boogaard stamboom kunnen geen rechten worden ontleend.

Op zoek naar informatie over de familie Nobel, klik dan HIER

KLIK HIER VOOR DEEL 1 m.b.t. de stamboom van de familie Boogaard

We ontvingen de volgende reaktie van Cornelis (Kees) Boogaard:

Mijn naam is Cornelis (Kees) Boogaard, (email) geboren 26 juni 1950 te (Boven-)Hardinxveld, en nu woonachtig te Apeldoorn.

Ik ben een zoon van Gerrit Willem Boogaard (2 juni 1920, Boven-Hardinxveld) x Marigje Flora Hoogendoorn (3 november 1924, Beneden-Hardinxveld).

Mijn grootvader was Cornelis Boogaard (10 oktober 1891 - 17 mei 1974) x Bartje Vlot (24 november 1893 - 6 april 1963).
Hij was een zoon van Jan Boogaard (19 maart 1851 - 18 april 1931) x Pieternella Gerritje van 't Verlaat (1852 - 1894).

Jan Boogaard was een zoon van Cornelis Boogaard (1 maart 1826 - 11 maart 1908) x Dirkje Hoekwater en later met Pietertje Hagenaar. De laatstgenoemde Cornelis was een zoon van Jan Boogaard x Neeltje Brandwijk. Deze gegevens heb ik van mijn vader gekregen. Zelf houd ik me er niet mee bezig, maar ik vind het wel heel boeiend.

Alie reageerde met :

Ik heb gelezen over uw naam Boogaard en het register over uw geslacht. Uw naam schrijft u net als wij met 2 o's, 2 a's en een d aan het eind. Maar ik heb mijn geheugen onderzocht, maar kan niets vinden dat ik herken.

Was er maar één voornaam bij van Dingeman of Adrianus, dan zou ik misschien iets herkennen.

Mijn vader heette Dingeman, geboren 26 december 1882, overleden 10 april 1951. Mijn grootvader heette Adrianus, geboren 23 augustus 1854, overleden 10 september 1927. Deze grootvader, dus Adrianus, had 5 broers, deze heetten Hendrik, Leendert, Pieter, Arie, Dingeman en één zuster Dina.

Ikzelf ben geboren 28 juli 1920, hetzelfde jaar als uw vader. Jammer dat ik u niet verder kan helpen, maar wie weet hoor ik nog wat van u.

Ontvang mijn hartelijke groeten en de beste wensen van

Mevr.A.Engelfriet-Boogaard.

Kees reageerde met o.m. :

Het risico, dat we door weer nieuwe stambomen het bos helemaal niet meer zien, heeft ook wel wat. Tenslotte is een 'boogaard' een verzameling van vruchtdragende bomen!

Waarschijnlijk wel weer tot mails, en de hartelijke groeten van jullie zeer verre (nog niet kale, maar inmiddels wel dubbelfocusglazenbrildragende)

Achterneef Kees Boogaard.

Een paar weken later kwam Kees nog met het volgende :

Mijn ouders hebben ook 'hun geheugen onderzocht', zoals moeder Alie dat zo treffend formuleert (LINK), maar ook geen vertakkingen van onze stambomen kunnen traceren.

Wel weet ik nu, dat Lexmond de bakermat is van mijn voorvaderen: een Cornelis Bogert (dus nog niet: Boogaard!) overleed in Lexmond op 3 november 1798 en zijn vrouw Annigje van Zanten overleed aldaar op 21 oktober 1781. Hun zoon was Cornelis Bogert (overleden 21 juli 1809 te Lexmond), gehuwd met Adriana Hogerwerf (overleden te Lexmond 21 juni 1800). Hun zoon Jan Bogert/Boogaard huwt 22 augustus 1821 met Neeltje Brandwijk, geboren te Giessendam en dan woonachtig te Giessen-Oudekerk.
Op 1 maart 1826 wordt uit dat huwelijk Cornelis Boogaard geboren, die op 25 oktober 1849 huwt met Dirkje Hoekwater. De verdere lijn staat inmiddels op de fantastisch mooie website, zij het, dat ik het (voor mij) belangrijkste nog niet had vermeld.
Bij stambomen ben je geneigd, terug te kijken, maar uiteindelijk gaat het toch om het heden en het vooruitkijken. (Al deel ik met jou, Aad, de 'afwijking' van de liefde voor de moeder van alle vakken: de geschiedenis! Die gennen toch, zou Alie zeggen....). Welnu: sinds 4 maart 1976 ben ik gehuwd met Trijntje Cornelia Koenen (geb. 4 januari 1956 te Ermelo), en wij hebben 4 kinderen: Marco Cornelis Boogaard, (26 mei 1980), Peter Gerhard (17 november 1981), Anja Hendrina (31 januari 1984) en Ronald Floris (29 oktober 1985), alle vier geboren te Apeldoorn.

De gegevens van de oudste generaties hebben mijn ouders gekregen van een kerkvoogd, die e.e.a. in kerkelijke registers had opgezocht. Voor 18e-eeuwse gegevens zou ik naar Lexmond moeten, maar ja...
We ontvingen de volgende reaktie van Henk Boogaard:

Wij hebben van
Henk Boogaard uit Sliedrecht vernomen, dat ook hij van "onze" Dingeman Boogaard en Teuntje Teeuw afstamt, de oudste generatie, die wij hebben kunnen terug vinden.

We weten nu door Henk, dat Dingeman en Teuntje minstens twee zonen hadden, Arie / Arij (1792/93 - 1860) waarvan wij afstammen, en Wouter, waarvan Hendrik (Henk) herkomt.

Dankzij Henk kunnen wij nu de familiestamboom als volgt uitbreiden en wij kunnen nu ook de jaartallen en volledige naam van Dingeman en Teuntje op "ons" gedeelte erbij zetten, plus de wijziging in onze directe voorvader Arie, die als Arij geregistreerd blijkt te staan, hebben we dus ook maar veranderd, maar de rest van de boom vanaf Dingeman Boogaard, staat hieronder, anders komt alles dubbel....:

En toen was Henk nog zoo vriendelijk om ons deze schitterende foto's toe te mailen, het is een beetje puzzelen wie is wie, maar Aad kwam eruit, dus...

thumb

thumb

thumb

Henk korrigeert:

de Arie Boogaard met als datum 02-08-1862 (die datum is van zijn broer Marinus) is in werkelijkheid geboren op 05-09-1869 en gestorven op 09-08-1967.

En toen kwam nog de volgende foto van Henk:

thumb

v.l.n.r.

Marinus Boogaard (1862-1950), zijn vrouw Willemijntje B. Boogaard - Dekker (1870-1960),
de jongste dochter Jacoba Boogaard (1902-1998), de jongste zoon Rokus Boogaard (1905-1946)
ervoor zitten de kleinkinderen Mina Dankers en Marrie Boogaard.

Rokus was sergeant majoor administrateur in het leger en heeft zijn dress uniform aan.
Willemijntje (Mina) is van een ongelovige vrouw plotseling gelovig geworden en ging gezelschappen af om dat daar te vertellen. zij werd daardoor zeer bekend, en heeft haar ervaring te boek gesteld, dat na haar overlijden is uitgegeven.

En toen kwam Henk nog met dit:

Het regent en waait erg, dus moet je binnen blijven, toen ik zo mijn papieren eens nalas kwam ik een paar leuke procesverbalen tegen die mijn grootvader, toen hij veldwachter was, gemaakt heeft. Ik dacht misschien vinden jullie dat ook wel leuk om te zien, zo niet dan sla je ze gewoon over.

Ik weet niet of je het kan lezen maar het gaat over het leegmaken van beerputten, toen er nog geen riolering was. Dat heeft die privaatruimer niet goed gedaan, volgens een buurman, dus moest de politie er bij komen die moest de ruimer aanzeggen dat het beter moest, het was 1905.

Opa vond ook nog een dronken man op den openbaren weg maar deed er niets mee, want hij maakte geen leven of lawaai, ook 1905.

Leuk hè.

De andere was, wat wij nu geluidsoverlast zouden noemen, twee spelers op een hoorn maar opa kon ze niet aanhouden want ze gingen hard lopen.

Toen mocht je wel een kar hebben, getrokken door een hond, maar je mocht niet op de kar zitten dan was het te zwaar voor de hond.

Marieke voegt er nog aan toe:

Oppassen echter met de jaartallen - de pagina met 2 verslagen zijn van 30 April en 1 Mei 1903, die met 3 verslagen zijn van 28 April (2x) en 29 April 1905.

Nou moet webmaster Aad toegeven, hij heeft wel eens slechtere prenten gezien, zelfs met 1 slecht oog, viel het onderstaande nog wel te ontcijferen, maar een makkie, nee, gelukkig gaf Henk een toelichting, maar wat een mooi handschrift

Maar geef toe, wie heeft er nog zoiets van z'n Opa, de veldwachter van Sliedrecht ???

thumb

thumb

En prompt begon Henk Boogaard ook met een site, heel leuk, een aanrader voor alle Boogaarden die hier voorbij komen, maar natuurlijk is iedereen van harte welkom !!!

KLIK HIER OM NAAR DE SITE VAN HENK BOOGAARD TE GAAN
En toen kwam de volgende email:

De door U genoemde Dina Boogaard getrouwd met Marinus v.d. Ham zijn mijn overgrootouders. Marinus van der Ham heet echter in werkelijkheid Marinus Cornelis Hammer. (We hebben het meteen gecorrigeerd)

Hierbij een foto van beide op hoge leeftijd.

Met vriendelijke groet

Paul Veltman

thumb

Mijn overgrootouders Marinus Cornelis Hammer en Dientje Boogaard

Ergens in ons verhaal heeft Alie Boogaard al eens het volgende verteld:

En toen kwam Paul Veltman met nog meer foto's en een komplete stamboom. En natuurlijk gaat onze onvolprezen Marieke dat allemaal nog eens samenvatten en inleiden, want zonder Marieke zou onze stamboom nooit zo kompleet zijn geworden.
Maar dus eerst nog meer foto's van Paul Veltman:

thumb

Mijn overgrootouders Marinus Cornelis Hammer en Dientje Boogaard

thumb

Mijn overgrootouders Marinus Cornelis Hammer en Dientje Boogaard
met mijn vader Rudolf Veltman, hun kleinkind

thumb

Deze bijlage is best bijzonder.
Het betreft een tijdens de oorlog geschreven Rode Kruis brief vanuit Engeland aan mijn grootouders.
Na het overlijden van Dientje heeft mijn grootvader, Jac. Veltman aan zijn schoonzus,
een oudere zus van mijn grootmoeder met de naam Hendrina een heel kort briefje geschreven over het overlijden van Moeder.
Maximaal 25 woorden, meer mocht niet.
Ook het antwoord dat maanden later kwam telt weinig woorden.

Marieke vat alles aldus samen:

Zoals hierboven al vermeld staat, kunnen wij nu dankzij Paul Veltman nog een tak aan onze stamboom toevoegen, en wel beginnen met de broers en zusters van Alie's grootvader Adrianus (1854-1927), de kademetselaar, plus de afstammelingen van deze grootvader's zusje Dientje.
Helaas hebben wij nergens een foto van Ai, zoals Adrianus genoemd werd, kunnen vinden, jammer!

Laten we beginnen met de ouders van Adrianus en Dientje en dan daarna hier alleen de afstammelingen verder van Dientje weergeven, want die van "onze" Adrianus staan er al, en zo blijft het dan weer overzichtelijk:


En nu blijkt, dat deze Dingeman ook als een Boogaart bekend stond en Hendrikje als Hendriksje. Men nam het vroeger met de spelling niet zo nauw, dit komt vaker voor en maakt het uitpluizen van voorouders erg moeilijk.
Paul heeft ook de geboortedatum van Hendrikje kunnen vinden en haar geboorteplaats bevestigd: Hendrik(s)je was geboren op 10 februari 1822 in Sliedrecht.

Hieronder volgt dan de gecombineerde informatie zoals wij die van Paul Veltman en de bovengenoemde Henk Boogaard ontvangen hebben plus wat wij zelf wisten!

De namen van de 11 kinderen van Dingeman Boogaard en Hendrikje Bakker zijn als volgt:

We beginnen met het oudste kind Dingeman, waarvan we verder niets weten, maar die Alie zich goed herinnerd, dan volgen de andere kinderen, waarvan we wat meer informatie hebben:Kinderen van Dientje Boogaard en Marinus Hammer:Ida Jobina Hammer en Jacob Veltman zijn de grootouders van Paul Veltman.


N.a.v de vermelding

kregen we de volgende aanvulling van Leo Weverink:


We kregen een e-mail van Piet Bogaard, die van tante Alie's Leendertoom blijkt af te stammen!

Zoals wij al eens hadden horen verluiden, maar nooit bevestigd gekregen, zou onze stamvader Dingeman Boogaard (Boogers) (1762-1840) een vondeling geweest zijn (volgens mijn vader, Alie's broer Aalbert) en misschien vanuit Zeeland oorspronkelijk gekomen zijn (gehoord van Ria, de dochter van Alie's broer Marinus). Wel, hier wist ook Pieter al van af.

Piet schreef ons namelijk het volgende:

We schreven Piet natuurlijk onmiddellijk terug, en hoe zijn overgrootvader Leendert al bij ons beroemd is, vanwege Alie's herinneringen.

Het antwoord van Piet liet niet lang op zich wachten, ook had hij meer nieuws en ook foto's voor ons:

Allereerst deze twee foto's:

een foto van Piet's Opa en Opoe Bogaard, Willem Bogaard & Geertje de Wit
en een foto van Piet's ouders, Dingeman Bogaard & Lijntje (Lien) Visser

thumb

Willem Bogaard & Geertje de Wit

thumb

Het blijkt, dat Willem & Geertje Bogaard - deWit nog 8 kinderen meer hadden dan Piet's vader Dingeman.
Piet heeft dat allemaal netjes opgesteld en hier is het dan:Het gezin waarin ik geboren ben:Piet vertelt nog meer van zijn herinneringen:Ook kwam Piet nog met deze aanvulling:
KLIK HIER VOOR HET VERVOLG m.b.t. de stamboom van de familie Boogaard
Last update :

4 November 2010