Terug naar  Hans' homepage
Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Mijn bankleven in een notendop, deel 6

Mijn bankleven in een notendop verteld, maar het duurde wel bijna 36 jaar bij






hansmaasstad

Hans Engelfriet achter zijn, toevallig, net opgeruimd bureau,
want dit verhaal over zijn bankleven in een notendop zit er weer op




Klik hier om terug te gaan naar deel 5





Zo midden 1961 hadden wij ook al het 100 jarig bestaan van De Twentsche Bank gevierd. In een vorig verhaal heb ik daar al uitvoerig over geschreven. Nog steeds ben ik de trotse bezitter van het boekje "Bankspiegel".

bankspiegel

Ook bestaat er nog een foto van de festiviteiten op één van de boten van de Spido.

spidobootjaren50

spidoadvertentiejaren50

hansspido100jaar

wat een heerlijke ranja ???

Hans ontving nog de volgende historische dokumenten van de Twentsche Bank uit 1953 :

bankdocs

Inmiddels was het jaar 1962 aangebroken. Ik had het nog steeds heel erg naar mijn zin op de afdeling kas. Altijd heel veel herrie en ook altijd heel erg druk. Hoewel ik hier niet om gevraagd had, moest ik op een gegeven moment weer eens op de afdeling personeelszaken komen. Men was uiterst tevreden over mij, maar dacht toch wel, dat ik nog meer zou willen leren van het bankbedrijf. Nou, dat was niet aan dovenmansoren gezegd. Ik werd overgeplaatst naar de effectenafdeling en dan speciaal naar de portefeuilleafdeling.

Wat hield dat werk op die afdeling in? Welnu, in die periode had men op ook op kantoor Blaak nog een eigen effectenkelder. Cliënten, die effecten bezaten, lieten de bank hun stukken bewaren/beheren. Het bewaren/beheren bestond ook uit o.m. het knippen en afrekenen van de coupons en dividendbewijzen. Hiervoor was ook weer een aparte afdeling. Verder bestond het bewaren/beheren ook door uitlotingen van obligaties bij te houden, verwisselen van aandelen bij fusies. Ook de handel van claims en stockdividenden behoorden bij het bewaren/beheren. Van de eigen cliënten werden al deze K-stukken (klassieke stukken met mantel en coupon - of dividendbladen) in de effectenkluis bewaard. Deze toch wel grote kluis bevond zich inderdaad ondergronds. Hier werkte dagelijks twee man heel de dag met kunstlicht. Regelmatig kwamen zij wel even "naar boven" om even een frisse neus te halen.

De portefeuilleafdeling hield zich bezig met het lichten en deponeren van stukken bij aan - en verkoop. Dat was een precies werkje, want alles werd bijgehouden op grote kaarten: groen voor obligaties en geel voor aandelen. Aangezien alle effecten genummerd zijn, moest je vooral bij lichting heel goed opletten of het juiste nummer werd gelicht. Nog belangrijker was dit bij obligaties in verband met uitloting.

Maar toch was het op deze afdeling een stuk rustiger. Regelmatig werd ik toch weer gevraagd om op de kasafdeling te komen assisteren. Nou daar voelde ik mij altijd een vis in het water. Hoe drukker hoe beter, dat heb ik altijd gehad. Eigenlijk had ik het niet zo erg naar mijn zin op deze portefeuille afdeling. Maar om nu weer om ander werk te gaan vragen? Ik zat nog maar zo kort op deze afdeling, dus dan maar veel lezen en studeren over effecten en zo kwam ik de dag (helaas) ook wel door.

Maar plotseling gebeurde er toch iets onverwachts, wat na later bleek in mijn voordeel zou uitpakken. Op een goede dag zaten mijn handen en armen onder de uitslag. Ik had heel veel jeuk en de huistuin - en keukenmiddeltjes hielpen niet meer. Thuis wist men ook geen oplossing meer, dus dan maar een afspraak gemaakt met de huisarts.

Onze huisarts in de Overschiese periode was dokter Radder en hij woonde in één van de deftige panden aan de Rotterdamse Rijweg.

overschierottrijwegsneeuw

Sneeuwpret op de Rotterdamsche Rijweg

Ik was nog nooit bij hem geweest, dus voor het eerst in mijn leven naar de spreekkamer van deze huisarts. Hij bekeek het allemaal en constateerde al spoedig, dat ik exceem had. Ik moest vertellen wat voor werk ik deed. Zijn conclusie in eerste instantie was, dat dit van geld kwam. Nou dat kon niet naar mijn mening, want ik was nog niet zo lang geleden overgeplaatst naar de portefeuille afdeling, waar heel wat effecten door mijn handen gingen. "Nou, dan kun je daar niet tegen", was zijn constatering. "Vraag maar naar ander werk, anders wordt het nog veel erger" was zijn eindconclusie. Ik weet niet eens of ik medicijnen heb gehad, maar dat moet wel. Maar eigenlijk was ik hier heel blij mee. Misschien weer terug naar de afdeling kas?

Terug op kantoor was men op de portefeuille afdeling natuurlijk niet blij met deze mededeling. Ik werd onmiddellijk doorgestuurd naar de afdeling personeelszaken. Ook daar schrok men en men zou onmiddellijk maatregelen nemen. Ik moest eerst maar naar huis, zodat met de medicijnen het exceem snel over kon gaan en zodra ik beter was uiteraard weer terug naar kantoor. Nou, het heeft naar mijn beleving niet lang geduurd. Met de medicijnen was het exceem spoedig verdwenen, dus snel weer terug naar kantoor. Ik was benieuwd wat voor oplossing men had bedacht.





Klik hier om verder te gaan naar deel 7







Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

24 Juni 2005