Terug naar  Hans' homepage
Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Januari 2006, Hans en Aad doen een wandeling door het Oude Noorden van Rotterdam, deel 5


Klik hier om terug te gaan naar deel 4

Wij lopen weer terug naar de Zaagmolenstraat, waar het nog steeds een drukte van belang is. Zoals gezegd er is hier al veel nieuwbouw gepleegd, maar gelukkig voor ons bestaan er ook nog vele oude panden met schitterende geveltjes.

En dan maken wij even een stop op nr. 13 van de Zaagmolenstraat. Hier in dit pand is op 24 april 1904 de schilder Willem de Koning geboren.

oudenrd12

Hij groeide op in het Oude Noorden en woonde ná de scheiding van zijn ouders afwisselend bij zijn moeder of zijn vader. Tot zijn vertrek in 1925 woonde hij in totaal op niet minder dan 36 adressen in de wijk. Hij kreeg uiteindelijk internationale bekendheid, toen hij in de Verenigde Staten woonde en werkte. Hij vertrok als 22 jarige met het ss. Shelley als illegale immigrant in Amerika. Hij begon daar als huisschilder voor negen dollar per dag en bereikte als abstract - expressionistisch kunstschilder de hoogste roem.

Als jongeman werkte De Koning op het atelier van Jan en Jaap Gidding, 's avonds bezocht hij de kunstacademie. In zijn geboortestad Rotterdam staat aan het Weena het Beeld Seated Woman, dat de bijnaam kreeg

De drol van Rotterdam

Willem de Koning overleed in 1997.

Wij lopen en lopen maar en komen nu uit op de hoek van de Benthuizerstraat. In deze buurt zijn natuurlijk geen restaurants te vinden. Maar toch……..wij hebben wel dorst gekregen en een plaspauze is ook wel geen overbodige luxe, want het is buiten toch wel behoorlijk koud.

Op de hoek van de Benthuizerstraat treffen wij wel een koffie & theehuis aan. Daar kunnen wij even de benen strekken en genieten van een kop koffie en thee. Wij voelen ons wel op ons gemak in dit buitenlandse etablissement en worden vriendelijk geholpen. Op de bovenverdieping treffen wij een complete Turkse inrichting aan. Maar wij moeten weer verder en nemen afscheid van die aardige dame bij:

oudenrd13

alwaar wij slechts één kopje koffie en één kopje thee genuttigd hebben voor een bedrag ad € 3,50 (tel uit je winst!!!!).

Klik hier om verder te gaan naar deel 6

Klik hier om samen met stadsgids Aad ook deze wandeling te doen

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

24 April 2006