Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

We vertrekken naar Overschie.........

Van Ommoord naar de Kleiweg ....

voor het vertrek


......oud, grijs, kaal en een jonge meid.....aldus Alie toen ze deze foto zag

(Alie zit altijd vol met dit soort uitdrukkingen, klik maar eens op deze
link)

Aad voegt er nog aan toe, zoek de overeenkomsten, let maar eens op de ogen, de neus, maar niet natuurlijk op het haar

Eindelijk was het dan zover: zaterdag 26 mei 2001. Zo tegen twaalf uur 's middags was iedereen wel gearriveerd bij moeder Alie in Ommoord. Natuurlijk werd er eerst gegeten en vooral veel gepraat, dat hoort nu éénmaal zo bij moeder, want zelf doet zij ook hieraan volop mee.

Het liep zo langzamerhand tegen 13.00 uur, dus tijd om te gaan vertrekken. Het weer was nog steeds uitstekend, maar niet zo veel zon als de vorige dagen; dus dat was wel prettiger in de auto's. Met die auto's zijn wij vertrokken en o ja, niet vergeten natuurlijk, moeder hadden wij weer voorzien van de inmiddels bekende dictafoon; onze steeds maar vertellende reporter mocht immers niet ontbreken!!!

Wij gingen nu niet eens rechtstreeks naar de grote asfaltwegen, maar binnendoor naar onze eerste bestemming Hillegersberg.

We rijden de Nieuwe Ommoordseweg op. Tot zover altijd bekend terrein. Maar dan bij de kruising linksaf de President Rooseveltweg op. Aan de rechterkant zien wij de grote torenflats van Ommoord, wel 20 verdiepingen hoog!!
Onze eigen Ronald en Linda wonen immers ook in zo'n flat, maar niet zo hoog hoor, slechts (!!!) op de 19e verdieping, maar wel met een schitterend uitzicht. Je komt altijd boven met de lift, tenminste als er geen storing is.

Aan de linkerzijde van de President Rooseveltweg zien wij nog steeds de laagbouw van Ommoord uit eind jaren '60, wel afgewisseld met een aantal autobedrijven en aan het einde een echte Shell pomp met ook hier vorstelijk dure brandstof.

Wij vervolgen onze rit en gaan bij het stoplicht met een flinke bocht naar rechts de Terbregseweg op. Deze weg sluit nog steeds aan op de Boszoom, de vroegere verbindingsweg richting Gouda.

Wij komen snel aan het einde van de Terbregseweg en passeren nu de Bergse Linker en Rechter Rottekade. Jammer genoeg kunnen wij de korenmolen "De Vier Winden" aan de Bergse Rechter Rottekade net niet meer zien. Over de bekende Irenebrug passeren wij de Rotte en komen nu aan in het Molenlaankwartier, onderdeel van de Rotterdamse wijk Hillegersberg.

Wij rijden nu in de statige Molenlaan met aan onze rechterzijde het Molenpark, waarin zich bevindt het bekende Rheumaverpleeghuis en waar vroeger ook was gevestigd het Burger Weeshuis.

Maar snel verlaten wij de Molenlaan en wij nemen de eerste weg linksaf en komen dan in de Burgemeester le Fevre de Montignylaan.

hbergburglefevref141

Burgemeester G.J. le Fèvre de Montigny van Hillegersberg
(1869-1907)

Deze zeer bekende straat is een begrip in Hillegersberg en genoemd naar één der vroegere burgemeesters.
Als je daar du doorheen rijdt, zie je toch wel, dat de huizen niet meer zo mooi zijn als vroeger. Maar de prijzen van die huizen zijn nog steeds schrikbarend hoog. Er zijn panden bij van bijna 6 ton of meer (valt Aad nog mee...), want je woont daar immers "op stand".

Jammer genoeg hebben wij geen tijd om hier een rondrit te maken naar andere mooie plekjes zoals de Jeroen Boschlaan. Wij rijden rechtdoor en komen op een wat ongelukkig kruispunt. Wij moeten naar boven rijden en dan linksaf de Weissenbruchlaan op.
Deze laan was en is nog steeds een schitterende winkelpromenade. Opvallend is het vernieuwde straatmeubilair en de leuke verlichting. Rechts op de hoek met de Streksingel is nu een modezaak gevestigd.

In de jaren midden '60 tot medio 1980 was hier een filiaal gevestigd van de ABN. Bij dit kantoor heb ik nog met zeer veel plezier gewerkt vanaf 1 februari 1969 tot 1 april 1971.

Aan de linkerzijde van de Weissenbruchlaan hebben wij nog steeds een mooi uitzicht op de Bergse Voorplas. In het plantsoen voor dit water was vroeger het leuke restaurant Formentor gevestigd.
In dit restaurant zijn in mijn werkzame leven bij de bank veel zaken gedaan.

Zoals gezegd is de Weissenbruchlaan nog steeds een leuken winkelpromenade. In het midden van de Weissenbruchlaan bevindt zich de Freerickplaats, alwaar zich ook leuke en vooral kunstzinnige winkels bevinden.

Wij rijden steeds rechtdoor en komen dan uit op de Bergse Dorpsstraat. In vroegere jaren was dit de belangrijkste straat in Hillegersberg als verbindingsweg naar Bergschenhoek via de Grindweg en aan de linkerzijde de Straatweg naar Rotterdam.

Wij slaan nu linksaf de Bergse Dorpsstraat in; hier moet je altijd, ook vroeger, uitkijken voor de tramlijn. Nu rijdt hier tramlijn 4 met nog steeds als eindpunt : De Molenlaan.

Voordat wij linksaf de Bergse Dorpsstraat inslaan zien wij aan onze rechterkant het nieuwe pand van ABN AMRO. Op zich is dit een mooi pand, maar wel jammer, dat het oude pand van de voormalige AMRO helemaal is gesloopt en plaats heeft moeten maken voor dit moderne gebouw. De stijl van dit nieuwe pand past helemaal niet bij al die andere statige panden.

Over statige panden gesproken: aan onze linkerzijde passeren wij een kleine straat genaamd: Plasoord. Daar bevinden zich vele villa's met uitzicht op de Bergse Voorplas.

Maar wij vervolgen onze rit en komen vanzelf rechtdoor op de Straatweg. Aan onze linkerzijde passeren wij nog het vroegere pand van de Adriaan Stichting en dan aan onze rechterzijde het leuke pand van restaurant Lommerijk.

Altijd als ik langs Lommerijk rijd, moet ik denken aan mijn MULO eindexamen, dat ik daar mondeling heb afgelegd, ruim 41 jaar geleden in 1960. Klik maar even op deze link, kun je het zelf lezen.

lommerrijkFamiliewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

9 Maart 2007