Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

De ontwerpen van W.H.Gispen voor de Waalse Kerk van Rotterdam

Vrijwel onbekend is dat de bekende ontwerper W.H.Gispen (1890 - 1981) ooit diverse schitterend uitgevoerde ontwerpen heeft gemaakt voor de Waalse Kerk van Rotterdam, en ze zijn nog steeds aanwezig....

Voor meer informatie over de Waalse Kerk hebben we al deze verhalen :

En er komen nog veel meer verhalen over de Waalse Kerk :

Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Waalse Kerk en klik op ENTER

We beginnen met een klein citaat uit ons koepel verhaal:

De ontwerper W.H.Gispen was als volontair in dienst van J.van Wijngaarden, voordat Gispen in 1916 zijn eigen edelsmeedwerk werkplaats begon. Gispen kreeg opdracht om een ontwerp voor de verlichtings-ornamenten, de gezangborden en een elektrische kachel te maken.

gispentekst1

gispentekst2

En natuurlijk ook wat zeer fraaie foto's van het interieur van de Waalse Kerk en de ontwerpen van Gispen :

waalsekerkbinnen2

waalsekerkbinnen6

waalsekerkinterieur2

gispen5

gispen7

Het interieur van de Waalse Kerk
met de verlichtings-ornamenten van Gispen

de kroonluchters uit 1924 zijn gemaakt van smeedijzer, koper en matglas

gispen6

Het interieur van de Waalse Kerk
met de elektrische kachel van Gispen

1924 smeedijzer en koper

gispen4

Het interieur van de Waalse Kerk
met de schuifbare hanglamp voor de predikantenkamer,
ook van Gispen

En natuurlijk tot slot ook nog wat andere zeer bekende Gispen ontwerpen :

gispen3

gispen2

De laatste foto van de stoel valt even buiten het Gispen / Waalse kerk verhaal.

De een na laatste foto is een lamp uit de voormalige zondagschool.




We ontvingen ook nog deze aanvulling van André Koch :

Zeldzaam werk van Gispen in de Waalse Kerk te Rotterdam

De ontwerper W. H. Gispen (1890 - 1981) is vooral bekend door zijn Giso-lampen van na 1926 en zijn stalen buismeubelen van na 1929. Vroege ontwerpen van Gispen, veelal uniek werk in opdracht, zijn zeldzaam en men vindt nergens zoveel voorbeelden bijeen als in de Waalse Kerk te Rotterdam.

gispenpt

W. H. Gispen (1890 - 1981)

Willem Gispen is na een voortijdig afgebroken studie tot architect aan de Rotterdamse academie, een tijdlang volontair geweest bij de architect J. van Wijngaarden. In 1916 begon Gispen, na overname van een smidse, een werkplaats voor kunstsmeedwerk aan de Coolsestraat. Die werkplaats was in 1919 al uitgegroeid tot een fabriek, die in verband met ruimtegebrek was verhuisd naar de Voorhaven in Delfshaven.

Van Wijngaarden ontwierp samen met architect J. Verheul Dzn. de nieuwe kerk voor de Waalse Gemeente in 1923. Hij moet wat gezien hebben in het werk van zijn vroegere volontair en betrok hem bij de plannen. Gispen kreeg opdracht voor de lichtkronen en andere verlichtingsornamenten, de gezangborden en de elektrische kachels die zich alle nog steeds in de kerk bevinden. De gezangborden boven de kerkeraadsbanken zijn inmiddels wel van een andere belettering voorzien.

Alle verlichting in de kerkzaal zijn speciaal voor dit gebouw gemaakte draagconstructies van smeedijzer en koper, waarin hij in serie vervaardigde matglazen schalen en kelkjes hing. In de zaal van de zondagschool achter de kerk hingen oorspronkelijk druppelvormige matglazen schalen in de twee grote hanglampen,. Deze schalen zijn vervangen door opaalglazen cirkels. Deze zaal heeft evenals het ingangsportaal van de kerk zeer eenvoudige plafondlampen. Daaruit blijkt al de richting waartoe Gispen steeds meer zou overgaan namelijk die van eenvoudige maar stijlvolle, machinaal vervaardigde serieproducten.

In de kerkeraads-en de predikantskamer zijn de hang- en plafondlampen ook van Gispen. Die in de predikantskamer heeft een schuifmechaniek, waardoor de lamp in hoogte verstelbaar is.

In de kerkeraadskamer zijn de oorspronkelijke kelkjes van de lampen vernield bij een inslag van granaatsplinters in de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn toen vervangen door seriemodellen in met opaalglas overtrokken kristalglas (zogenaamd Gisoglas) die Gispen toen uit voorraad kon leveren.

De elektrische kachels in de zaal, de kerkeraads- en de predikantskamer zijn Gispens enige ontwerpen voor zulke apparaten. Ze voldoen niet meer aan de huidige veiligheidseisen en zijn buiten gebruik. Opvallend is, hoe de beschermingsijzers voor de gloeispiralen ook als decoratief element werken. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop de architect H.P. Berlage bij zijn Amsterdamse Beurs, de regenpijpen als gevelversiering toepaste.

Gispens streven in deze ontwerpfase is sterk verwant met dat van 't Binnenhuis ( het atelier voor binnenhuiskunst van Berlage en Jac. van den Bosch) en met de ideeën van de Duitse Werkbond. De smeedijzeren armaturen voor de buitenverlichting van de kerk, de sierhekjes voor de buitendeurvensters en de standaard voor de doopvont, alle in smeedijzer, komen mogelijk uit het atelier van Gispen, maar dat kan door gebrek aan documentatie niet met zekerheid worden vastgesteld.





Klik hier voor de overige Waalse Kerk verhalen op onze site





Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

5 Februari 2009