|
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen) |
Terug naar het Engelfrieten overzicht |
---|
Naar beneden |
---|
Zoals reeds al vele keren verteld, nam het verenigingsleven in die tijd een belangrijke plaats in in mijn leven, naast het werken bij de bank en mijn studie. Niet alleen de eigen jeugdvereniging vond ik leuk, maar ook al het werk voor het district en voor de bond.
Voor het district werden regelmatig weekenden georganiseerd in het bekende conferentieoord De Tempel in Overschie.
Een citaat uit dit verhaal:
Dan passeren wij aan onze linkerkant het stoomgemaal en dan nog een stukje doorrijden en dan rechts passeren wij het vroegere conferentiecomplex met de voor mij nog steeds wonderlijke naam De Tempel
Gelukkig heeft Aad al eens uitgezocht waar die naam vandaan komt, en passant vertelt hij ook iets over de geschiedenis van De Tempel en wijdt ook een paar regels aan de geschiedenis van Overschie. Klik maar even op deze link.
Citaat :Natuurlijk wordt hier gestopt, Aad heeft het toch niet voor niets uitgezocht..........
In Overschie kun je ook de buitenplaats 'De Tempel' vinden, welke o.m. eigendom is geweest van Johan van Oldebarnevelt.
Het "stockske" waarmee Johan het schavot besteeg, de bril die hij droeg en het zwaard waarmee hij werd onthoofd, gaat Aad nog steeds ieder jaar bekijken in het Rijksmuseum en denkt dan na over deze zwarte bladzij in onze geschiedenis. Als Aad in Rotterdam wandelt over de Coolsingel, altijd even Johan gedag zeggen, vlakbij Donner en de Slegte trouwens...
Oldenbarnevelt in de muur van het Stadhuis van Rotterdam
van 1576 tot 1586 immers Stadspensionaris van Rotterdam
LINK
De bewuste vitrine in het Rijksmuseum
uiteraard zijn er meerdere stockskes in omloop, totaal zijn er zelfs 3 erkende stockskes
en zou dit HET zwaard zijn geweest, waarmee...
De buitenplaats de Tempel verwisselde vaak van eigenaar. Het is voorzien van een glorieus waterwerk. Water stroomt in een houten reservoir. Vandaar met een watervalletje van 3 treden in een sloot. Bij het reservoir stonden 4 beelden, die draken voorstelden. Zij spoten het water hoog op. Dat water werd via een leiding aangevoerd als men bij het buiten een kraan opendraaide. De tuin was versierd met beelden, die in de winter werden opgeborgen. Het water werd door een paardenmolen opgepompt en kwam terecht in een loden reservoir in het huis.
De buitenplaats werd in 1949 gerestaureerd. De laatste eigenaar had, toen hij het in 1946 verkocht aan de gemeente Rotterdam, wel bedongen dat de tuin zo moest blijven zoals hij toen was. Het bleef dus een uniek brok natuurschoon met statige oude lanen en een prachtige tuin.
De naam De Tempel, verwijst naar het latijnse templa; een balk (schoor) die dient om een sluisdeur open te houden, zodat het water door kan stromen.
De naam werd in de middeleeuwen ook gegeven aan een plaats waar water in- en uitgelaten werd. Volgens een oorkonde bestond De Tempel reeds in 1290.
De terreinen zijn nog steeds prachtig. Aan het begin de tuinen is het prachtige huis gelegen, wat vroeger als conferentieoord heeft dienst gedaan. Je moet een flink stuk door de laan lopen om bij het vroegere koetshuis te komen, dat ook als vergaderzaal werd gebruikt en waar een grote slaapzaal was.
Nu is op dit adres Deltweg 186 gevestigd de Psychoterapeutische Gemeenschap De Maas.
Maar de herinnering aan De Tempel is niet verloren gegaan. Deze naam staat nog in volle glorie op de tegels bij de ingang en sieren nog steeds het prachtige toegangshek.
De Tempel
Dat was altijd een hele organisatie om hiervoor een programma op te zetten. Maar de taken werden verdeeld en ik verzorgde meestal de namiddag op zaterdag. Uit die periode stammen ook nog wel foto's. De groep was echter te groot voor één foto, daarom een aantal foto's van zo'n weekend. Misschien zijn er onder de lezers van dit verhaal nog wel mensen, die zichzelf herkennen!!!
Op de 3e foto rechts bij de boom staan ik en Lenie. Vele bekenden herken ik nu weer. Op de 2e foto zie ik broer Aad nog staan met bril, lang haar, een sjaal en stropdas!!! Aad staat direct links bij de 2e pilaar van rechts (snapt u het nog???)).
En nu even onder ons, ssssssttttttttt:
Over Aad valt nog een leuke mooie anekdote te vertellen. Het conferentieoord De Tempel, bevond zich dus op de Delftweg, net even buiten Overschie, dus een niet helemaal onbekende omgeving, zeker niet voor de Engelfrieten. Op zaterdagavond zo ná 23.00 uur moest er natuurlijk nog even gestapt worden, maar wel met het nadrukkelijke verzoek om uiterlijk 01.00 's nachts weer binnen te zijn, want dan werd alles afgesloten. Ik herinner mij nog goed, dat Aad met nog een heel stel jongens niet voor 01.00 's nachts weer terug waren. Maar toch…..afspraak is afspraak en de deuren gingen op slot. Het moet zo tegen 02.00 uur 's nachts geweest zijn, dat wij ( jongens op de slaapzaal) wakker werden door gestommel en herrie. En jawel hoor, via de brandtrap en een open gemaakt raam stapten een aantal jongens naar binnen. Later hoorde ik van Aad, dat men de weg terug niet meer wist. Het leek mij toen al een prima smoes van Aad, want hij was toch wel bekend in Overschie!! Maar ja, helemaal teruglopen vanuit hartje Overschie naar de Tempel en dan ook nog een paar pilsjes op hebben……enfin ik snapte het allemaal wel!!!!!
En hier kan Aad zich helemaal NIETS meer van herinneren, maar toch staat hij op de foto's......, bovendien heeft Hans, volgens artikel 1 van ons familie-recht altijd gelijk, zoo niet, dan treedt automatisch dat artikel 1 toch in, dus...
Klik hier voor de overige verhalen uit mijn deel IV |
---|
|
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker .... |
Terug naar de top |
---|