Terug naar  Hans' homepage
Een e-mail sturen naar Hans? Zijn e-mail adres is hans@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Nog nooit in Idstein geweest? Wij lekker al in 1964...

idsteinwapen

Het stadswapen van Idstein

Aad is ooit voor zijn werk zoo'n 15 jaar geleden, twee keer weer in Idstein geweest, hij zal maar niet verklappen wat hij allemaal nog herkende, dit schijnt er in 1964 ook al geweest te zijn:

hexemturmburchtidsteinkillingerhausvvv

v.l.n.r.

Hexemturm, de Burcht en het Killingerhaus, nu natuurlijk het VVV

Maar nu maar weer gauw Hans aan het woord laten, anders gaan Aad z'n historische gennen weer opspelen...

Zo langzamerhand vond ik het wel weer eens tijd om aan vakantie te gaan denken, na zoo'n emotionele fusie was ik daar wel aan toe. Maar dat bleek toch wel een probleem te worden. Destijds was het gebruikelijk, dat je zo vóór eind februari de vakantie moest opgeven voor maximum twee weken. Aangezien ik pas per 01-06-1964 weer was gaan werken, kon dit natuurlijk niet.
Maar ik hoorde vele collega's praten over vakantie en zodoende gingen ook toen weer mijn
raderen draaien. Na veel heen en weer gepraat en eigenlijk onderhandelen, zag ik toch nog kans om twee weken vakantie in augustus van dat jaar op te mogen nemen. Beetje netwerken heet dat tegenwoordig....

Toen dat naar volle tevredenheid geregeld was, kon ik verder gaan met organiseren. Het kamperen had ik inmiddels wel gezien en ik wilde wel eens wat anders. Vele collega's spraken over vakanties in het buitenland. Nou, dat leek mij ook wel wat. En toen maar zoeken en verder regelen.
Op een gegeven moment kwam ik met dat plan thuis en men vond het prima. Nu, alleen wilde ik niet gaan en al snel kwam ik op het idee om mijn broer Aad mee te vragen. Nu, Aad was hiervoor wel in en dat is waarschijnlijk de aanzet voor hem geweest om ook in latere jaren veel te reizen, tot vervelens toe!!! Waar die man al niet geweest is, van Idstein tot China en alles daartussen, maar ook in de USA en Zuid-Amerika en ik dacht ook nog in Afrika, hopelijk gaat Aad daar weer niet over uitweiden.... (Nee, broer, Aad)

Waar wij heen gingen kon ons niets schelen als er maar veel te bekijken viel. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij reisbureau Milot aan de West-Kruiskade naast het latere Corso theater om daar wat uit te zoeken.

megga

Deze foto komt uit onze Schoten in de Roos foto pagina

Aad heeft daar als tekst bijgezet:

Begin jaren '60:
Megga reisbureau in de 1e Middellandstraat,
hiermee gingen Hans en Aad ooit o.m. naar Idstein voor blijkbaar dfl 105,=

Maar volgens Hans heette dat reisbureau anders, over de naam van de bus zijn we het trouwens wel eens hoor, want wat staat erop....zie de foto onderaan...

Hoe dit nu precies is gegaan, weet ik niet meer, (AAA, AAA.....) maar uiteindelijk kozen wij voor een tiendaagse busreis naar Idstein in het Taunusgebergte, helemaal in Duitsland!!!! Wat een onderneming toch voor die tijd. Alle voorbereidingen waren geregeld, zo ook het wisselen van geld in Duitse Marken, want van de Euro had toen nog niemand gehoord!!! Maar wij hadden natuurlijk wel een goede koers, je werkt toch niet voor niets bij een bank, denk dat de koers toen nog Dfl 0.89 was i.pv. Dfl 1,14. En natuurlijk niet te vergeten: een reisverzekering, maar die verkocht de Bank toen nog niet, dus zonder korting.

Wanneer wij precies zijn vertrokken, weet ik ook niet meer, maar het was wel in augustus 1964 's ochtends. Vanaf Overschie, waar wij toen woonden, met de bus en tram naar de West-Kruiskade naar de opstapplaats. Het bleek, dat er vooral veel ouderen waren, maar wij trokken ons hiervan niets aan, wij zouden ons immers wel vermaken, toch!!!. En zo arriveerden 2 jonge knullen van 20 en 13 jaar !!! met een heuse reisbus uiteindelijk in het dorpje Idstein.

En jawel hoor, daar begonnen de eerste problemen. Er was voor ons geen plaats in de herberg, dus wij moesten naar een dependance. Onze kamer daar bleek in de kelder te zijn. Wij sliepen daar alleen maar, want eten moesten wij in het hotel. Maar voor ons geen probleem, wij vermaakten ons prima.

Elke dag gingen wij erop uit met de bus om leuke dingen te bekijken. Ik weet niet meer waar wij allemaal geweest zijn; ik herinner mij alleen nog de rit naar het overbekende plaatsje Rüdesheim. Het weer zat al die dagen niet zo erg mee, dus echt bruin zijn wij niet geworden, misschien wel wat bruin geworden tengevolge van de roest van de regen!!! Er bestaat nog een heuse fotoreportage van onze belevenissen in en rond Idstein. Enkele historische foto's van destijds zie je hieronder:

idsteinfotos

Maar ook aan deze vakantie kwam weer een einde. Het was voor ons beiden een geweldige belevenis geweest. En zo ging ieder weer zijn eigen weg. Aad ging weer naar school, de HBS aan het Henegouwerplein en ik ging weer werken bij De Twentsche Bank N.V., o neen, natuurlijk bij de Algemene Bank Nederland N.V. voorheen De Twentsche Bank N.V., want zo moest je de telefoon beantwoorden.

Van de fusie was nog weinig zichtbaar en merkbaar. O ja, de grote letters op beide gebouwen werden spoedig vervangen met de juiste naam. Op onze afdeling merkten wij maar zeer summier wijzigingen. Wel nieuw briefpapier en nieuwe nota's met het nieuwe logo werden ingevoerd. Al het oude moest als kladpapier verder worden gebruikt. En dan de vele in gebruik zijnde stempels werden allemaal vervangen, uiteraard ook allemaal met de nieuwe naam van de bank met het nieuwe logo.

Klik hier voor de overige verhalen uit mijn deel IV

Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top

Last update :

5 September 2003